Seçim yasakları başladı: Anket yayınlamak yasak

Seçim yasakları bugün başladı: Seçime 10 gün kala, anket, kamuoyu araştırması ve tahminler yasak olacak ve yayınlanmayacak

 

Türkiye’de 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için seçim takvimi işlemeye devam ediyor. Seçime 10 gün kala, kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminler gibi etkili yöntemlerle yapılan aday destekleme veya aleyhindeki yayınlar yasaklanacak ve yayınlanmayacak.

 

Oy verme tarihinden önceki son 10 gün boyunca, basılı, sözlü ve görsel medya araçları aracılığıyla veya telefonlarla, adaylarla ilgili mini referandum gibi yayınlar, adayın lehine veya aleyhine etkileyecek şekilde yapılamayacak.

 

Bu 10 günlük dönem dışında, ülke içinde yapılan kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminler gibi yayınlar, tarafsızlık, doğruluk ve gerçeklik ilkelerine uygun olmalıdır.

 

Yurt dışında, herhangi bir şekilde kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınlar yapılmayacak. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın kim tarafından yapıldığı, denek sayısı ve araştırmanın kim tarafından finanse edildiği açıklanmalıdır.

 

Bu kurallara uyulmaması durumunda, konuya ilgili olan kurumlar, Cumhuriyet Başsavcılıkları, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirilecektir.

 

SEÇİM GÜNÜ UYGULANACAK YASAKLAR

 

298 sayılı Kanun’un 79’uncu ve 80’inci maddelerine göre, YSK tarafından açıklanan ve seçim günü uygulanacak olan yasaklar şu şekilde:

 

  • Seçim günü saat 06.00’dan gece 24.00’a kadar alkollü içki satışı yasak olacak.
  • Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak.
  • Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak.
  • Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
  • Seçim günü saat 18.00’dan sonra düğünler yapılabilecek.
  • YSK’nın kararlarına göre saat 18.00’a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak.
  • Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
  • Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.
  • Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı yasaklar 28 Mayıs’ta da uygulanacak.
  • Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.

olarak belirlendi.

İlginizi çekebilir