Seçim sonuçları uluslararası medyada nasıl yankılandı?

Türkiye’nin yakından izlenen seçimlerinde dünya medyasında öne çıkan ortak yan yüksek katılım oldu. Avrupa’da birçok yayın kuruluşu ve gazete, yüzde 85’i aşan yüksek katılım oranını işaret ederek seçmenin sandığa gösterdiği ilgiye dikkati çekti. Uluslararası medya Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikinci tura avantajlı gittiğini belirtti.

İngiltere

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC seçim haberlerini, “Gergin gecenin ardından üstünlük Erdoğan’da gözüküyor” başlığıyla verdi. Haberde Cumhur İttifakı’nın meclis çoğunluğunu aldığı, Erdoğan’ın ise ipi önde göğüslediği belirtildi.

The Economist ise seçimlere ilişkin haberinde, Erdoğan’ın otoriter bir lider olduğunu belirterek, “Erdoğan’ın kesin zaferi dışında bu, ülkedeki muhalefetin hayal edebileceği en kötü sonuç. Rakipler, 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine güçlü bir ivmeye giriyor gibi görünüyordu.” ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan’ın da yüzde 49,4 almasıyla seçimin ikinci tura kaldığı belirtilen haberde yine de bu oranların hem Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından hem de anketçiler tarafından tahmin edilemediği vurgulandı.

İngiliz The Guardian gazetesi birinci sayfasında seçimin yüksek katılımla yapıldığına dikkati çekerek, “Yüksek katılımla yapılan Türkiye seçimleri ikinci tura gidiyor.” ifadesini kullandı. Gazete, 4. ve 5. sayfasını da tamamen Türkiye seçimlerine ayırdı.

The Independent gazetesinde de “Türkiye seçimleri başa baş mücadelenin ardından ikinci tura gidiyor” başlığıyla yazılan haberde gece boyunca yapılan açıklamalara yer verildi, Ata İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın diğer adayların kazanmasını önleyen faktör olduğu öne sürüldü.

Fransa

Fransız kanal France 24, “Erdoğan ve Kılıçdaroğlu karşı karşıya : Türkiye’deki seçimlerden akılda kalanlar” başlığı altında seçimin ilk turuna ilişkin değerlendirme haberi ele aldı. Nihai seçim sonuçlarının beklendiği ifade edilen haberde, seçimin ikinci tura kaldığının görüldüğü belirtildi.

Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm anketleri yanıltarak rakibi Kılıçdaroğlu’nu 2,6 milyon oyla geride bıraktığı vurgulandı.

İkinci tura kalan seçimlerde Oğan’ın kritik rol üstlendiğini öne süren France24, AKP’nin Meclis’te çoğunluğu elde ettiğini de belirtti.

Fransız 20 Minutes gazetesi seçimin ilk turuna ilişkin haberinde “Türkiye cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan için benzeri görülmemiş bir ikinci tur şekilleniyor” ifadesine yer verirken, La Croix gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun ikinci bir tura hazırlandığını belirtti.

Almanya

Almanya’da Spiegel dergisi seçimler ilgili haberinde Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçiminde beklenenden daha iyi bir performans sergilediğini vurguladı.

Haberde, Erdoğan’ın birçok anketin öngördüğünden daha iyi oy oranına ulaştığı ve ikinci tura açık bir şekilde favori olarak girdiği belirtildi. Öte yandan, ilk turda Ata İttifakı cumhurbaşkanı adayı olan Oğan’ın desteğinin ikinci turda “sonucu belirleyici bir güç” olacağı öne sürüldü.

Bild gazetesi ve Welt gazeteleri de seçim haberlerinde ikinci tur vurgusu yaptı.

Welt’in haberinde Erdoğan’ın zaferden emin göründüğü, Kılıçdaroğlu’nun ise hükümeti manipülasyonla suçladığı ifade edildi. Erdoğan’ın ikinci turda psikolojik üstünlüğe sahip olabileceğine işaret edildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi de “Türkiye ikinci seçime gitmek zorunda” başlığıyla verdiği haberde, henüz oyların tümünün sayılmadığı belirtildi.

Ne Erdoğan’ın ne de Kılıçdaroğlu’nun yüze 50’yi geçeceğine ilişin bir emarenin bulunmadığı ifade edilen haberde, Cumhur İttifakı’nın parlamentoda kazandığı çoğunluktan dolayı bir avantaja sahip olabileceği aktarıldı.

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’nin haberinde Türkiye’deki cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan’ın önde olduğu ifade edildi.

Hollanda- Avusturya- İtalya

Hollanda’da sandık sonuçlarını yakından takip eden NOS ve NU haber siteleri, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalma ihtimalinin yüksek olduğuna işaret etti.

De Telegraaf gazetesi de ikinci turda Erdoğan’ın, seçilme ihtimali en yüksek aday olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Avusturya’nın kamu yayıncı kuruluşu ORF, Türkiye’deki seçimlere ilişkin haberini “Türkiye, ikinci tur seçimlere gidiyor” başlığıyla okuyucularıyla paylaştı. Haberde, yaklaşık 20 yıldır iktidarda olan Erdoğan’ın ilk defa ikinci tura kaldığı ancak mecliste Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu elde etmeyi başardığı ifade edildi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Der Standard, seçimleri “Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasındaki cumhurbaşkanlığı yarışı ikinci tura gidileceğine işaret ediyor” başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Bulgaristan Ulusal Televizyonunun (BNT) haberinde de “Türkiye’de yapılan seçimlerde (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ile rakibi Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak. Her ikisi de ilk turda cumhurbaşkanı seçimini kazanmak üzere oyların gerekli yüzde 50’sini alamadı. 600 üyeli mecliste ise Erdoğan yine en çok milletvekilliğine sahip olacak.” ifadesi kullanıldı.

İspanya’da El Pais, “Erdoğan’ın ölçülü zaferi Türkiye’yi ikinci tura yönlendiriyor” başlığıyla verdiği haberinde, “Muhalefet adayı Kılıçdaroğlu, 4 puan geride kalıyor ve iki hafta sonra belirleyici zafere ulaşmanın yolunu arayacak.” ifadeleri kullanıldı.

El Mundo ve La Vanguardia seçimlerin ikinci tura kalmasını ön plana çıkarırken; La Razon, “Anketlerin söylediği gibi Türkiye’de cumhurbaşkanı seçimleri sonuna kadar başa baş geçti. Erdoğan’ın partisi mecliste kazandı. Seçimlere katılım rekor düzeyde oldu.” ifadelerini öne çıkardı.

İtalyan ANSA ajansı da “Türkiye, ikinci tura gidiyor. Erdoğan yüzde 50’nin altında” başlığıyla Türkiye’deki seçimleri manşetten duyurdu. ANSA’nın haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmi sonuçlar olmasa da zirvede yer aldığını ilan ettiği, ikinci turda çıkan sonuca saygı duyacağını söylediği aktarıldı.

La Stampa gazetesi ikinci tur için, “Recep Tayyip Erdoğan, rakibi Kılıçdaroğlu’na göre telafisi mümkün görünmeyen bir avantajla ikinci tura gidiyor. Yüzde 50’ye çok yakın, diğeri yüzde 44’ün biraz üzerinde.” değerlendirmesini yaptı.

La Repubblica gazetesi “Türkiye, ikinci tura doğru gidiyor” başlığıyla verdiği haberinde “Bazı analizlere göre, ikinci turda Erdoğan zafer için büyük şansa sahip olabilir ama burada bu seçimin sürprizi olan Sinan Oğan’ın oyları belirleyici olacak.” ifadeleri yer aldı.

İsviçre’de Blick gazetesinin “Erdoğan Türkiye’de ikinci tur seçimlere hazır” başlıklı haberinde Erdoğan’ın psikolojik üstünlük elde ettiğine değinildi.

NZZ gazetesi de seçim haberini, “Türkler için kimlik, performanstan daha önemli. Erdoğan’ın seçmenleri, ekonomik krizde bile Erdoğan’ın yanında” başlığıyla verdi.

Haberde, Erdoğan’ın seçimleri ilk turda kazanma şansını küçük bir farkla kaçırdığını ancak ikinci tur seçimlerinin açık ara favorisi olduğu bildirildi.

Belçika’nın yüksek tirajlı Fransızca yayın yapan gazetesi Le Soir “Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura doğru” başlığını kullandı.

/Ajans/

İlginizi çekebilir