Amerika: Türkiye’nin SİHA saldırısında askerlerimiz tehlike bölgesinde değildi

Türk savaş uçaklarının bugün Rojava’da Anti Terör Birlikleri (YAT) ile Uluslararası Koalisyon’un ortak kullandıkları Hasekê’nin kuzeyindeki  üssü bombalamanın yankıları sürüyor.

euronews’in aktardığı habere göre, Suriye’nin kuzeyinde konuşlu Kürt güçler ve Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, bir Türk SİHA’sının Amerika destekli IŞİD karşıtı koalisyon ve Kürt güçlerin ortaklaşa kullandığı üssü bombaladığını  ve iki kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Amerikan Merkez Komutanlığı ise tehlike bölgesinde herhangi bir Amerikalının olmadığını açıkladı.

AFP’ye konuşan SDG sözcüsü Ferhad Şami, Suriye’nin kuzey doğusundaki Hassake kentinde “IŞİD’e karşı operasyonların planlandığı ve başlatıldığı bir ortak üs Türk SİHA’sıyla hedef alındı” ifadelerini kullandı. Şami’ye göre SDG mensubu iki kişi hayatını kaybetti ve 3 kişi de yaralandı.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de üssün isabet aldığını doğruladı.

Amerikan Merkez Komutanlığı: Amerikan güçleri tehlikede değildi

Öte yandan AFP’ye açıklamada bulunan ABD Merkez Komutanlığı, (Centcom) Amerikan askerlerinin tehlike bölgesinde olmadığını, patlamaların en yakında olanının en az 20-30 kilometre uzakta meydana geldiğini bildirdi.

Centcom sözcüsü Joe Buccino, Suriye’deki durumu istikrarsızlaştıran her türlü askeri girişime karşı olduklarını söyledi. Buccino bu tür faaliyetlerin IŞİD’in tekrar güç kazanarak bölgeyi tehdit etmesini engellemeyi hedefleyen ortak amaca zarar verdiğini vurguladı.

SDG salı günü yaptığı açıklamada Amerika Birleşik Devletleri ve Şam yönetiminin müttefiki Rusya’dan bölgedeki gerilimi düşürücü adımlar atmaları çağrısında bulundu.

İlginizi çekebilir