Scholz: Almanya Kıbrıs konusunda arabulucu olarak devreye girmeye hazırdır

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile yaptığı görüşmenin ardından, ülkesinin Kıbrıs konusunda arabulucu olarak devreye girmeye hazır olduğunu söyledi.

İki günlük çalışma ziyareti çerçevesinde Berlin’e gelen Anastasiadis ile görüştükten sonra açıklama yapan Scholz, Almanya’nın iki bölgeli ve iki toplumlu çözümü desteklediğini, bunun temelinin BM kararları olduğunu ifade etti.

Kıbrıs konusunda müzakere sürecinin canlandırılması gerektiğini söyleyen Scholz, “Talep edilirse Almanya, BM yönetimindeki müzakere sürecine yardımcı olmaya hazır” dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz ve Ege’de yaşanan sorunlara da gönderme yapan Almanya Başbakanı, bu konuda da diyalog çağrısı yaptı.

Bölgede iyi komşuluk ilişkilerinin herkesin çıkarına olacağını belirten Scholz, “Deniz alanları önemli ekonomik potansiyele sahiptir ve bölgesel enerji işbirlikleri için iyi fırsatlar sunar. Bu çerçevede yaşanan sorunların uluslararası hukuk temelinde aşılması iyi olur” diye konuştu.

Kıbrıs’tan “yardım edin” talebi

Anastasiadis ise Türkiye’nin uluslararası hukuk yoluna dönmesi gerektiğini ifade etti.

Diplomatik kaynaklar, Anastasiadis’ın Scholz’la görüşmesinde, Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki tutumunu değiştirmesi için Almanya’dan “yardımcı olmasını ve müzakerelerin yeniden başlaması için ortam yaratılması konusunda Ankara’yı ikna etmesini” istediğini aktardı.

Rum Yönetimi lideri Anastasiadis’in ziyareti çerçevesinde Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve eski Almanya Başbakanı Angela Merkel’le de görüşmesi bekleniyor.

/VOA/

İlginizi çekebilir