Sancar: Şebnem hocamızın mücadelesini ve duruşunu sahipleniyoruz; derhal serbest bırakılmalıdır

 TTB’ye dayanışma ziyaretinde bulunan Mithat Sancar, “TTB’nin her zaman yanındayız. Şebnem Korur Fincancı hocamız bizim için büyük bir değerdir. Mücadelesini ve duruşunu sahipleniyoruz. Sonuna kadar yanındayız” açıklamasını yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile, Şebnem Korur Fincacı’nın gözaltına alınmasının ardından başkanı olduğu Türk Tabipler Birliği’nin Ankara’daki genel merkezini ziyaret etti.

Ziyaretin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Sancar, Fincancı’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Burada ilk olarak konuşan TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Vedat Bulut, “Türkiye’de bağımsızlık, demokrasi ve özgürlük kavramına katkılar sağlayan, bu mücadeleye omuz veren herkesin desteği bizim için önemli. HDP eş genel başkanımız ve milletvekillerimiz bize desteğe geldiler. Teşekkür ederiz” dedi.

Daha sonra söz alan Sancar, Fincancı’nın sözaltına alınmasının beklenmeyen bir durum olmadığını belirterek, “Bir süredir kendisine yönelik linç kampanyası yürütülüyordu. Cumhurbaşkanının kendisini hedefe koyan doğrudan açıklamaları var. Daha da ileriye giderek, yargıya talimat vererek savcıları harekete geçirmiştir” diye konuştu.

“TTB, insan hakları ilkelerine bağlı etkili bir mücadele yürütüyor”

Gözaltına alınmasından sonra da hakkında “karalama ve kara propaganda ile bu linç kampanyası sürdürüldüğünü” ifade eden Sancar, şöyle devam etti:

“Fincancı hocanın gözaltına alınması ve kendisinin linç kampanyasının hedefi haline getirilmesinin nedenleri ortada. TTB, hekimlik değerlerine, insan hakları ilkelerine bağlı bir kuruluş ve bu alanda etkili bir mücadele yürütüyor. Tarihine baktığımızda da aynı özellikleri çok zor dönemlerde görebilirsiniz. Örneğin 12 Eylül’ün o zorlu yıllarında baskıcı ve karanlık günlerinde TTB, başta işkence olmak üzere pek çok konuda insan hakları ihlallerine karşı mücadele yürütmüş ve bu konuda duyarlılık oluşmasında önemli rol oynamıştır. İdam cezalarının gündemde olduğu bir dönemde o zamanın TTB Merkez Konseyi Başkanı rahmetli Nusret Fişek hocamız da çok etkili bir duruş sergilemiş ve idamların durdurulmasında belirleyici rol oynamıştı. Aynı şekilde Füsun Sayek, Selim Ölçerler, Raşit Türkeller hep hedef haline getirilmişse de  bunun sebebi iktidarların insan haklarına aykırı uygulamalarına karşı ses çıkarmalarıdır.”

Sancar, TTB Merkez Konseyi’nin“savaş insanlık suçudur” açıklaması yaptığı için “linç kampanyasına maruz kaldığını” ve Merkez Konseyin görevden alınması talebiyle yargısal süreç başladığını hatırlattı.

Bu davanın reddedildiğini ve Merkez Konseyin beraat ettiğini belriten Sancar, “Şebnem Korur hoca bu geleneği tavizsiz sürdüren insan hakları aktivisti ve hekimdir. Arkadaşımız ve dostumuzdur. Merkez etiğine sıkı sıkı bağlı davranıyor. Şu anda gündemde olan kimyasal silah iddialarıyla ilgili kendi uzmanlık çerçevesinde yaptığı açıklamalar neticesinde bu linç saldırılarının ve gözaltı operasyonunun nedenini oluşturuyor” dedi.

“TTB, her dönem barışı savunmuştur”

Sancar sözlerini şöyle sürdürdü:

“TTB, savaşı, savaş politikalarını her dönemde reddetmiş bir çizgiye sahiptir. Savaşın yarattığı toplumsal ve siyasal tahribatlara dikkat çekmiş, barışı savunmuştur. Bu da evrensel açıdan bütün tabipler organizasyonlarının temel hedeflerindendir. Dünyada tabiplerle ilgili çatı örgütlerine ve ulusal örgütler baktığınızda insan hakları savunuculuğu ve savaş karşıtlığı en temel ilke ve hedef olarak ortaya çıkıyor.

Dolayısıyla iktidarın savaş politikalarına karşı kararlı duruşu daha önce de hedef haline getirilmişti. Uzun süredir Şebnem Korur Fincancı hocamız aynı tutumu sürdürdüğü için zaten sürekli saldırılara maruz kalıyordu. Tehditlere maruz kalıyordu. Savaş politikalarının bu ülkede yarattığı tahribatların ne kadar derin olduğunu hepimiz objektif baktığımızda görebiliz. Savaş politikalarının aynı zamanda bir halk sağlığı meselesi olduğu konusunda da dünyada bütün evrensel kriterlere baktığınızda aynı değerlendirmeyi yaparsınız.”

“İktidarın en büyük hassasiyeti savaş karşıtlığının büyümesidir”

“Bu iktidar kendi varlığını savaş politikalarına bağladığı için bu alanda ortaya çıkan muhalefeti her türlü yöntemle sindirmek ve susturmak istiyor” diyen Sancar, “Çünkü savaş politikalarında muhalefet büyüdükçe bu iktidarın varlığını bağladığı temel dayanak da zayıflayacak ve çökecektir. Böylece iktidarın ayakta kalma imkanları da ortadan kalkacaktır. Bu nedenle bu iktidar blokunun en büyük hassasiyeti savaş karşıtlığının büyümesi, savaşa karşı mücadelenin yayılmasıdır” yorumunu yaptı.

Sancar, “Savaş politikalarına karşı çıkış yayıldıkça, bu iktidarın seçim stratejileri de yönetim tehditleri de boşlukta kalıyor. İşte TTB, tam da bunu yaptığı için ve Şebnem Korur Fincancı tam da bu geleneği en açık bir şekilde sahiplenip sürdüğü için hedef haline getiriliyor. Bizler burada yapılanların tamamının hukuka aykırı olduğunu zaten görüyoruz. Bunu ayrıca belirtmeye gerek yok. Meselenin siyasi boyutunun da mutlaka göz önünde tutulması lazım. Esas mesele en başta meslek örgütlerini bu operasyonla iyice baskı altına almak, muhalefeti sindirmek ve toplumu susturmaktır” şeklinde konuştu.

TTB’ye dayanışma ziyaretinde bulunduklarını kaydeden Mithatr Sancar, “TTB’nin her zaman yanındayız. Şebnem Korur Fincancı hocamız bizim için büyük bir değerdir. Mücadelesini ve duruşunu sahipleniyoruz. Sonuna kadar yanındayız. Bunun da bilinmesini istiyoruz” dedi.

Sancar, sürecin hem siyasal ve hem de hukuksal takibinde üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduğuklarını ifade etti.

“Fincancı bir an önce ve derhal serbest bırakılmalıdır”

Vedat Bulut’un, “Biliyoruz ki Türkiye’ye barış, demokrasi ve adaletin gelmesi sağlığı da iyileştirecektir. Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık tanımlamasında biyososyal psikoloji halinden söz edilir sağlıklı insan için. Türkiye’de maalesef sosyal iyilik hali yok ki biyososyal psikolojik hali olabilsin. Bu nedenle destekleriniz bizim için çok kıymetli, Şebnem Korur Fincancı hocamızın da en kısa sürede aramızda olmasını temenni ediyoruz” sözleri üzerinde Sancar, “Elbette derhal serbest bırakılması talebimizi başından beri dile getiriyoruz. Bu talebi sizler aracılığıyla bütün kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Şebnem Korur Fincancı hoca derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir