Sancar: Newroz direniştir, diriliştir, barıştır; yeni yaşamı kuracağız, büyük barışı inşa edeceğiz

Depremde hayatını kaybedenlere adanan 2023 Newroz’unun final kutlamaları Amed’de gerçekleştirildi. Amed başta olmak üzere, halk Cizre, Nusaybin, Patnos, Doğubayazıt, Çanakkale, Bandırma, Cihanbeyli ve Göle’de özgürlük talebiyle alanları doldurdu.

 

2013 kutlamalarını aratmayan Diyarbakır’daki kutlamaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, TUAD-FED Eşbaşkanı Safiye Akdağ, Ahmet Türk, Gülistan Sönük, PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, çok sayıda yabancı konuk ve STK temsilcisi katıldı.

Amed’deki Newroz kutlamasına YNK Başkanı Bafil Talabanî video mesaj gönderdi. Talabani, 2023 Newroz’un bütün Kürtler için özgürlük yılı olması dileğinde bulundu. Newroz’da yapılan konuşmalar şöyle:

 

Ahmet Türk: Kürt halkına yapılanların hesabını sormazsak yazıklar olsun bize

 

Dilê me bi xem e

 

Em baş dizanin Kawayê hemdem Mazlûm Dogan û hevalên wî carek din di zindanan de agirê Newrozê pêxistin. Newroz ji bo gelê Kurd rojeke gelek bi rûmet e. Em dizanin îro dilê me xem e. Li Mereşê erdhej çêbû. Em dibêjin di erdhejê de kesên ku jiyana xwe ji dest dane em rehma Xwedê ji wan re dixwazin. Serê malbatên me sax be. Îro em di demeke guherandinê de di demeke giring de ne. Ez dixwazim çend peyamên xwe bi Tirkî jî bînim ziman.

 

Önemli bir değişim dönemindeyiz: Kürt halkına karşı yürütülen saldırılara karşı direneceğiz

 

Bugün Kürt halkının dirilişini ifade eden önemli bir gündür. Newroz özgürlüktür. Geleceğimiz aydınlatan bir gündür. Bu günü coşkuyla kutluyoruz. Bu Newroz’u kutladığımız bir dönemde değişimin, dönüşümün kaçınılmaz olduğu bir dönemdeyiz. Bu dönemde faşizmi yıkmak için mücadeleyi esas alan bir duruşu göstermek zorundayız. Kahrolsun faşizm diyoruz. Tekçi anlayışa karşı halkımızın mücadelesini elbette yükselteceğiz. Bugün o gündür. Önümüzdeki seçimlerde bu faşizmi yıkmak ve yerine demokratik bir cumhuriyeti gerçekleştirmek için sizlerle birlikte mücadelede kararlıyız. Bizim amacımız bugün Kürt halkı üzerinde yürütülen baskıya karşı direnmektir. Kürt halkına düşmanlık eden sadece Bakurê Kurdistan’da değil Başûrê Kurdistan’da, Rojava’da Kürt halkının geleceğini adeta yok etmek isteyen anlayışa karşı mücadelenin günüdür.

 

Faşizme karşı mücadele ediyoruz, amacımız demokratik cumhuriyeti inşa etmektir

 

İşte bu seçim demokratik bir cumhuriyeti inşa etme başlangıcı olan Newroz’la birlikte bir arada birlikte mücadeleyi kararlı bir şekilde götürerek bu faşizmi yıkmaya yönelik çabalarımızı, çalışmalarımızı büyütmek zorundayız. Evet, buradan tüm Kürt halkına sesleniyorum. Faşizme karşı mücadele ediyoruz. Bugün Kürt halkına düşmanlık eden bu iktidara karşı eğer halen sessiz kalıyorsanız ona destek verenler Kürt halkına adeta düşmanlık ediyor. Bu büyük bir ahlaksızlık olur. Bunu açık bir şekilde dile getirmek istiyorum. Hiçbir Kürdün, bu iktidara oy vermek, desteklemek gibi bir hakkı yoktur. Evet, sonuçta yeni bir dünyanın yeni bir sistemin inşası için adeta önümüzde parlak bir dönem var. Bugün bu iktidarı yarattığı kaosu ortadan kaldırmak için mücadeleyi güçlü hale getirmek gerekiyor.

 

Bu Newroz Sayın Öcalan’ın özgürleşme Newroz’udur

 

Bu Newroz ve bu dönem sayın Öcalan’ın özgürleşme dönemidir. Bunu hep birlikte sağlamak için gece gündüz mücadele etmek zorundayız. Yine Kürt halkına karşı yürütülen baskıcı anlayışa karşı Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, yine bir çok değerli arkadaşlarımız Selçuk Mızraklı, Gülten Kışanak bu iktidarın Kürt düşmanlığından dolayı bugün zindanlarda. Biz bütün bu yapılanlara karşı eğer birliğimizi güçlendirmezsek, eğer bunun hesabını sormazsak yazıklar olsun bize. Bunun kararını bugün vereceğiz. Bu Newroz’u yeniden dirilişin, yeniden uyanışın, yeniden mücadelenin günü olarak ilan ediyoruz. Buna uygun onurlu bir davranış içinde olacağız.

 

Sevgili Amedliler, değerli halkımız, demokratik cumhuriyetin inşası için bugün Kürt halkı önemli bir aktördür. Sayın Öcalan’ın 24 yıldır zindandaki esaretine son vermek zorundayız. Bu dönem özgürleşmenin dönemi olacaktır. Bu dönem Kürt halkının kendi kaderini belirleme günü olacaktır. Buna yürekten inanıyorum. Ve bu duygularla hepinizi saygıyla selamlıyorum. Newroz Pîroz Be!

 

Yeşil Sol Parti Eş Başkanı Çiğdem Kılıçgün:

 

Newroz tadında bir özgür geleceğe, Newroz’umuz tek adam rejimini devirdiğimiz yeni bir yüzyıla vesile olsun. Müjde olsun. Newroz Amed’dir aynı zamanda. Amed halkının direnişi de Newroz’dur. Bugün sürgünde olan birçok yoldaşımız, arkadaşımız televizyon başında Amed Newroz’unu izliyor. Biliyoruz ki herkesin kalbi burada. Bu alan sadece kutlamıyor Newroz’u. Dünyanın dört bir yanından insanların yüreği Amed Newroz’unda atıyor. Burada olmayan bütün yoldaşlarımızın, yürekleri burada atan bütün arkadaşlarımızın Newrozları kutlu olsun. Newroz pîroz be diyorum.

 

Erkek egemenliğine direnerek devlet şiddetine karşı sokakları terk etmeyen Jin Jiyan Azadî’yî kendine rehber eden bütün kadınların Newroz’u kutlu olsun. Emeğin sömürüsüne karşı direnen bütün emekçilerin Newroz’u kutlu olsun. Doğanın sömürüsüne karşı havamızı toprağı suyu doğayı koruyan, savunan herkesin Newroz’u kutlu olsun.

 

Gidecekler, bu iktidarı biz göndereceğiz

Demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesi verirken tutuklanan arkadaşlarımızın direnişiyle Newroz kutlu olsun. İnkar ve asimilasyona karşı direnen başta Kürt halkı olmak Alevilerin, Ermenilerin, Çerkezlerin bu toprakların bütün zenginliklerinin Newroz’u kutlu olsun. Tek adam rejiminin baskılara direnen, ortak mücadeleyi rehber edinen hepimizin Newroz’u kutlu olsun. “Her Der Newroz  Her Dem Azadî” şiarıyla yaptığımız Newroz’u 6 Şubat’ta depremde hayatını kaybedenleri anarak başlamak istiyorum.. Bugün depremin 44’üncü günü. Enkazların hala kaldırılmadığı 44’üncü gün. İktidar sattığı çadırların faturasını yazadursun, bu halk yaşananların faturasını çoktan kesti. Gidecekler, biz göndereceğiz. Yaşadığımız deprem bir doğal afet değildi, aynı zamanda bir devlet depremiydi. Herhangi bir tedbir almayan tam tersine yapılanlara göz yuman devletin depremiyle yıkım daha da derinleşti. Müteahhitleri denetlemeyen, vergilerimizi, bağışlarımızı, yandaşlara peşkeş çeken insanları enkaz altında kurmak yerine banka kasalarını kurtaran, dayanışmamıza kayyım atayan bu iktidar suçludur. Helallik vermeyen Adıyaman, helallik vermeyen Hatay bizim rehberimiz. Onlar adına hesabı biz soracağız. Birlikte soracağız.

 

Devlettin yarattığı yıkım karşısında ortaya çıkan toplumsal dayanışma rehberimizdir

İktidarın deprem karşısında yaşadığı çaresizlik bize yaşattığı derin yıkım karşısında umut veren bir başka gelişme var. Devletin koyduğu bütün yasaklara, bütün sınırlamalara rağmen sınırsız dayanışmayla afet bölgesine giden, hayat kurtaran yeni bir yaşamın devletin baskılara rağmen, sorumsuzluğuna rağmen mümkün olduğunu anlatan bir toplumsal dayanışma var. Bu toplumsal dayanışma yeni dönemde bizim rehberimizdir.

 

Bu seçimler iktidarın son durağı 3’üncü yolun ilk durağı olacak

 

Türkiye’nin ikinci yüzyılına giderken karşılayacağımız seçimler yani 14 Mayıs AKP’nin son durağı, bizim 3’üncü yol siyasetinin ilk durağı olacak. Yeşil Sol Parti olarak bunun mücadelesini ve sözünü veriyoruz. İktidarın karşısına alarak yol yürümeye çalıştığı toplum bugün her zamankinden daha fazla yan yana. Emek ve Özgürlük İttifakımız, 3’üncü yolumuz bize dayatılan Cumhur ve Millet İttifaklarını onun üzerinden kurulan düzeni reddeden halkın düzenini kuran bir ittifak. Bu ittifakı büyütme sözünü veriyoruz. Üçüncü yolun, Emek ve Özgürlük İttifakının dinamiği sizlersiniz. Bizler emekçisiyiz, yürütücüsüyüz.

 

2013 çözüm deklarasyonu halen geçerliliğini koruyor

 

Son olarak Newroz aslında bir çözüm iradesidir. Tam da Diyarbakır’da tam da bu Newroz alanında tam da bu sahnede 2013 yılında Sayın Öcalan’ın Kürt sorunu karşısında yazmış olduğu çözüm deklarasyonunu burada hep birlikte dinledik. O zaman da bu saha Kürt sorununun çözümü konusunda sorumluluk alacağını, bu sorunun çözülebileceğini tüm Türkiye toplumuna, Kürt sorunu konusunda sorumluluk almayan devlet, iktidar aklına bir cevap verdi. Bugün bu çözüm halen gerekli, bugün bu deklarasyon halen geçerli. Bugün gördüğümüz Amed Newroz’u hem savaş karşısında hem derinleştirilen tecrit karşısında bu çözümün nihai bir sona ulaşacağının teyidini veriyor. Sorumluluğunu alıyor. 2023 yılı demokratik bir Türkiye’nin savaşsız bir Türkiye’nin, tecridin olmadığı bir Türkiye’nin yılı olsun. Yeniden hepimize her birimize kutlu olsun. Newroz pîroz be!

 

Berdan Ozturk: Amed bi xwe demokrasî ye, azadî ye

 

Newroza we pîroz be. Erdhej pêk hat. Erdhej li her derê dibin. Lê me di encama vê erdhejê de gelek mirovên xwe winda kir. Sedema van mirinan desthilatdar in. Em li qada azadiyê dibêjin em ê hesab bipirsin. Hûn ê hesab bidin.

 

Dîsa îro salvegara şehît Kemal Kurkut e. Em ê hesabê qetlîama wî jî bipirsin. Xilasbûna wan tune ye. Di 8 salan de berxwedana gelê me, sekna we ew derxist valahiyê. Çûyîna wan nêzîk e. Di Newroza par de me got çûyîna we nêzîk e. Ev erdhej çiqas dilê me şewitandibe jî rûyê wan derxist holê. Îflasa vê dewletê ya vê sîstemê nîşan da. Sîstema wan a sed sal in ku Kurdan tune hesab dike, rûyê wan derket holê. Zilma herî mezin we kir, zexta herî mezin we kir. We gelê Kurd qetil kir we gelê Kurd avêt zindanan. We gelê Kurd Kurd koçber kir lê we encam negirt. Gelê me mafdar e zimanê xwe nasnameya xwe diparêze. Hûn têk çûn. Yên li Enqereyê siyasetê dikin ji bo rayên gelê Kurd riya ku di Amedê re derbas nekirin nema. Tu rê nema di Amedê re derbas kirin. Dibêjin riya demokrasiyê di Amedê re derbas dibe. Yaw riya demokrasiyê na pira demokrasiyê di Amedê re derbas dibe. Amed bi xwe demokrasî ye. Cihê demokrasiya ku lê demokrasî şîn bibe Amed e paytexta dilê Kurdan e. Rê derbas nabe, hevdu helal kirin dê li Amedê bibe. Heya ku helalkirin li Amedê nebe encam dernakeve. Amed demokrasî ye. Em vê ji derdorên muxalif re bêjin. Eyb e. Nêzikatiya we bila cidî be.

 

Ji bo gelê me, gelê Tirkiyeyê û Rojhilata Navîn jî kesayeteke giring birêz Ocalan we li ser wî tecrîd giran kir. Ji bo ku dengê wî neyê bihîstin we roj bi roj ev tecrîd giran kir. Dengê

wî ji bo gelên Rojhilata Navîn riya çareseriyê dide nîşan hûn ji vî dengî ditirsin.

 

Ligel evqas êrişan hûn têk çûn em bi hêztir in

 

Lê belê vê tecrîdê gel êdî qebûl nake. Nêzîkî 2 salan e tu agahî ji birêz Ocalan nayê girtin. Kê zirar dît. Belkî me berdêl da, belê em hatin kuştin hatin girtin. Me got hûn pêşeroja gelê Kurd diforişin. Bi şerê qirêj difiroşin. Hûn yên alîgirên xwe, derdora xwe dewlemend dikin, hemû gelê Tirkiyeyê jî diavêjin êgir. Ji bo çi? Li ser neyartiya gelê Kurd. Şerê qirêj ji 5’ê Nîsanê vir dane destpêkirin. Li 4 parçeyên Kurdistanê şer e. Erdnîgariya me bomberan dikin. Çekên kîmyewî hûn bi kar tînin. Li Rojava hûn cardin dixwazin bi êrişan statûya gel têk bibin. Ev yek ne mumkin e. Ev erd ji êşa dilê me zêde ye lê belê divê em hesabê ku mudaxele nekirine em bipirsin. We çima mudaxele nekir, we wan derfetan hemû ji şer re ji neyartiya Kurdan re xerc kir. Lewma ez dibêjim îflas e. Ev pêvajo ji bo me dîrokî ye. Li vir em li hemberî 2 partiyan naçin hilbijartinê. Hilbijartina 14’ê Gulanê di navbera me û vê pergala riziyayî de ye. Em ê li hemberî wan bikevin hilbijartinê. Em ê ji yên muxalif re jî peyam bişînin. Derdê me herdu partî nîne îro ev herdû partî (AKP-MHP) dewlet bi xwe ye. Ev partî li ser tunekirina Kurd û Kurdistanê ava kiriye. Ji ber vê yekê hûn bi feraseta wan dewam bikin hûn bêjin bila ew ji koltixê rabin em ê rûnên û zilma xwe berdewam bikin. Ev rojana çûn. Hûn bi wî awayî dewam bikin bila ev peyama me û sozê me be. Çûyîna we wê ji çûyina wan xirabtir be. Hûn ê wisa biçin ku careke din nikarin werin. Hûn siwar biçin hûn peya nikarin werin.

 

Riyek heye li pêşiya her kesî, ew jî azadiya birêz Ocalan e

 

Tecrîda li ser birêz Ocalan ku giran kirine, zilma herî mezin di girtîgehan de li ser hevalên me dan meşandin berdewam dike. Gelek hevalên me yê girtîgehan û nexweş bi feresata tolhildanê hevalê me bernadin. Înfaza wan dişewitînin. Dibêjin hûn poşman in an ne poşman in. Gotineke mezinan heye. Dibêjin bila kuştina mirov bi destê şêran be bi destê roviyan nebe. Rovîtiya xwe daynin aliyekî. Rêhevalên me şopa Kemalan, Xeyriyan Sarayan didin meşandin. Wê çawa bêjin em poşman in, yê çawa dev ji têkoşîna xwe ya 30 salan daynin aliyekî. Bi vê meşê serê gelê me bilind dikin. Ji hemû hevalên girtîgehan re em silavên germ dişînin.

 

Ji bo me jî ji bo gelê Tirkiyeyê û Rojhilata Navîn jî riyek heye. Ev tecrîd divê demildest rabe. Ger ku ev tecrîd dewam bike dê demokrasî jiyaneke azad û wekhev ne mimkun be. Agirê Newroza 2023’yan wisa gur bikin bila bibe sedema azadiya Rêberê Gelê Kurd birêz Ocalan. Rê jî ev e rêbaz jî ev e. Her der Newroz, Her Dem Azadî. Newroza we pîroz be.

 

Mithat Sancar: Newroz sembola berxwedanê ye

 

Gelê me yê hêja û berxwedêr ciwanên delal, hemû neviyên Kawa. Ez we hemûyan bi dilgermî silav dikim. Newroz, hezaran sal e di serî de ji bo gelê Kurd û hemû gelên Rojhilatê bûye sembola vejînê, berxwedanê û mizgîniya jiyaneke nû. Lê mixabin îsal erdejeke mezin çêbû û bi dilekî xemgîn em vê Newrozê pîroz dikin. Di nav vê xemginiya mezin de jî em heviya xwe winda nakin. Piştî Erdhejê me careke din dît ku hevgirtina civakê çiqas xurt e. Em ê vê hevgirtinê mezintir bikin.

Bu öfkeyi yeni yaşamı inşa iradesine çevireceğiz

 

Sevgili Amed halkı, onurlu, direngen halkımız, hepinizi yürekten selamlıyorum. Newroz’umuz kutlu olsun. Bu Newroz’u büyük depremin yarattığı felaketin gölgesinde karşılıyoruz. Acımız büyük, yasımız var ama öfkemiz de var. Biz bu öfkeyi mücadeleye, mücadeleyi de yeni yaşamı inşa etme iradesine çevireceğiz.

 

Bu iktidar felaket iktidarıdır

 

Bu büyük depremin büyük felakete dönüşmesinin sorumlusu AKP-MHP iktidarıdır. Bu iktidar talan politikalarıyla, rant ekonomisi ile, yandaşlara peşkeş çektiği kaynaklarla ülkeyi yıkıma sürüklemiştir. Depremi de felakete dönüştüren budur. Bu iktidar bir felaket iktidarıdır. Bu iktidarın adını açık koyalım. Yıkım, kan, talan ve felaket iktidarıdır. Şimdi bu iktidardan kurtulma zamanıdır. Bu Newroz meydanlarda bu sesi ve iradeyi en güçlü şekilde yansıtıyor. Evet, bu felaket iktidarını mutlaka göndereceğiz. Bu iktidar ülkenin kaynaklarının sömürüye, ranta, yandaşa ve savaşa aktarıyor. Yıkımlar ve felaketler işte bu zihniyetin ürünüdür. Bizler savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz. 2013 yılında bu meydanlarda barışın ve demokratik çözümün güçlü mesajını milyonlarca insan duydu. İşte o mesaj, bizim Newroz ateşiyle büyük barışa yürüyüşümüzü de ifade ediyordu. Evet, Newroz yeni yaşamdır, yaşamın yeniden uyanışıdır. Newroz direniştir, diriliştir, barıştır. İşte bizler bunun sözünü veriyoruz. Yeni yaşamı kuracağız, büyük barışı inşa edeceğiz.

 

Demokratik çözüm ve barış için tecrit kalkmalıdır

 

Savaş politikaları, aynı zamanda bir başka uygulamayı da beraberinde getiriyor. Savaş politikaları tecritle iç içe yürüyor. 2015’te çözüm süreci bittiğinde savaşı en ağır şekilde bu ülkenin merkezine yerleştiren iktidar, aynı zamanda İmralı’da da tecridi başlattı. Bunu iyi görelim. Savaş politikalarıyla tecrit iç içedir. Savaş politikalarıyla tecrit aynı anlama geliyor. Tecrit savaş politikalarının derinleştirilmesinin sembolüdür. O nedenle diyoruz demokratik çözüm ve barış için tecrit kalkmalıdır. İmralı’daki tecrit mutlaka kalkmalıdır. Barış ve demokratik çözüm için hepimiz bu iradeyi ortaya koyuyoruz.

 

Newroz’a merhaba AKP-MHP iktidarına elveda

 

Bizler Newroz’a merhaba derken, savaş politikalarına da hayır diyoruz. Sömürüye, talana yalana hayır diyoruz. Yeni bir ülke yeni bir yaşam kurmayı savunuyoruz. O nedenle Newroz’a merhaba, AKP-MHP iktidarına da elveda. Hep birlikte göndereceğiz onları.

 

Bu meydanların direnişiyle yeni yaşamı inşa edeceğiz

 

Bu meydanlardaki halkın güçlü direnişi ve duruşuyla, kararlı yürüyüşüyle kurduğumuz ittifaklarla yeni yaşamı mutlaka inşa edeceğiz. Emek ve Özgürlük İttifakı, Kurdî İtitfaklar, Kurdi partilerle yaptığımız ittifaklar, bütün ülkenin ezilenleri, sömürülenleriyle kurduğumuz ittifaklar, kadınların ve gençlerin öncülüğünde yürüttüğümüz mücadele mutlaka başarıya ulaşacaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Bu iktidarı göndereceğiz, bu düzeni mutlaka değiştireceğiz.

 

Bu ülkede büyük barışın güvencesi bizleriz

 

Evet çok kalmadı. 14 Mayıs’ta sandıklarda, bu güçlü ittifaklarla yeni bir başlangıcın güçlü sonuçlarını çıkaracağız. Bu sandıklara savaş iktidarını sömürü ve talan iktidarını gömeceğiz. buradan değişimin, dönüşümün, barışın ve özgürlüğün gücünü ve güvencesini çıkaracağız. Bu ülkede demokratik dönüşümün de büyük barışın da güvencesi bizleriz, sizlersiniz. Sizlerin kararlı duruşu ve yürüyüşüdür. Başaracağız, mutlaka başaracağız.

 

Eşit özgür yaşamı mutlaka kuracağız

 

Yürüdüğümüz yol üçüncü yoldur. Yeni yaşamın yolu üçüncü yoldur. Bu yol demokratik cumhuriyete çıkıyor. Demokratik cumhuriyeti birlikte inşa edeceğiz. O zamanlar yakındır. Ve çanlar bu iktidar için çalıyor. Evet halaylar, zılgıtlar, şarkılar ve ağıtlarla da olsa yeni yaşamı müjdeliyor. Acımız büyük ama umudumuz da çok büyük. Ama kararlılığımız da çok yüksek. O nedenle tekrar tekrar söylüyoruz. Mutlaka başaracağız. Eşit, özgür, barış içinde bir yaşamı mutlaka kuracağız.

 

Büyük barışı bu ülkeye mutlaka getireceğiz

 

Yaşamı yeniden inşa edeceğiz. bu toprakların bütün dillerinin ortaklığıyla yeni bir dil kuruyoruz. Yeni bir ruh yaratıyoruz. Bu yeni dil ve bu yeni ruh mücadelemizin kaynağıdır. Newroz ateşi gibi yüreğimizi ve yolumuzu aydınlatıyor. Biliyoruz ki, yeni bir dil olmadan, yeni bir dünya ve yeni bir yaşam kurulamaz. O nedenle, yeni dili de yeni yaşamı da kuracağız. Büyük barışı da bu ülkeye mutlaka ama mutlaka getireceğiz.

 

Em ê bi ronahiya agirê Newrozê meşa xwe bidomînin

 

Gelê me yê hêja, ji roja ku Kawayê Hesinkar li çiyayê Zagrosê agirê Newrozê pêxistiye heya îro Newroz ji bo me bûye roja felatê, roja mizgîniya azadiyê. Hezar sal in roja 21’ê Adarê em li van qadên jiyanê bang dikin. Em duh li vir bûn îro li vir in û em sibê jî li vir bin. Em ê bi agirê Newrozê ber bi azadiyê ve bimeşin. Em ê bi agirê Newrozê ber bi jiyaneke birûmet ve bimeşin. Em ê bi agirê Newrozê ber bi jiyaneke nû ve bimeşin. Ew deshilatdarên ku hovîtî bi înkar û zilmê hewl didin serê xwe li ber wan bitewînin bila baş bizanibin. Em çirûskên çakûçên Kawayê Hesinkar in. Her çirûskek îro bûye stêrkeke geş li ezmanê welatê dibiriqin. Em soz didin, her stêrk geştir bibe roj bi roj ronahiyê bidê ser vê axa pîroz. Newroza me hezar caran pîroz be. Her Der Newroz, Her Dem Azadî. Bimînin di xêr û xweşiyê de.

İlginizi çekebilir