Sancar: Muhalefete açık diyalog ve doğrudan müzakere yöntemiyle ‘ortak aday’ çağrısı yapıyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iktidarın seçimde her türlü manipülasyonu yapabileceğini belirterek, “Muhalefete “ortak aday” konusunda mutabakat arayışı çağrısı yapıyoruz. İsim tartışması tuzaklarla doludur” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Cumhuriyet’ten Gamze Kolcu’ya konuştu. Mithat Sancar, Millet İttifakı’nda CHP, SP, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi ile diyalogları olduğunu fakat hiçbir şekilde ittifak meselesi konuşulmadığını dile getirdi. Sancar, ” Ortak demokratik mücadele alanlarına dair davet niteliği taşıyan ziyaretlerdi. İttifak meselesi, ziyaretlerde hiç konu olmadı” dedi.

YAVAŞ VE AKŞENER’İN ADAYLIĞI

Sancar,  Mansur Yavaş ve Meral Akşener’in adaylığına ilişkin ise şu görüşleri ifade etti:

“İsimleri hiçbir şekilde konuşmayacağımızı sürecin en başından bu yana söyledik. Bu, arabayı atın önüne koşmaktır, biz ise atı arabanın önüne yerleştirmek için uzun süredir hem demokratik olgunluğun gereklerine uygun bir tutum sergiliyoruz hem de ilkeler konusunda kararlı bir yol izliyoruz. Seçimlerde başvuracağımız yöntem, yaklaşık 1.5 yıldır bellidir. Eylül 2021’deki deklarasyon metnimiz de ortadadır. Muhalefete açık diyalog ve doğrudan müzakere yöntemiyle “ortak aday” konusunda mutabakat arayışı çağrısı yapıyoruz. İsim tartışması tuzaklarla doludur. Ama deklarasyonumuzda ilan ettiğimiz ilkelerle bağı olmayan ve olamayacak bir isme destek vermemiz söz konusu olmaz.”

Benzer haberler

IMF’den uyarı: İtalya ve Fransa kemer sıksın, Almanya…

Amed Tiyatro Festivali başladı

“ORTAK ADAYDA ANLAŞILMAZSA İLK SEÇENEK AYRI ADAY”

Sancar, açık diyalog ve müzakerede ortak adayda anlaşılmaması takdirde ilk seçeneğin ayrı bir aday çıkarmak olduğunu dile getirdi.  Seçimlerde iktidarında manipülasyona başvuracağı konusunda tereddütleri olmadığını dile getiren Sancar, “Fakat seçimleri kaybetseler dahi gitmeyecekler şeklindeki algının yaygınlaştırılması ve yerleştirilmesi çabalarını son derece tehlikeli buluyoruz. Bütün demokrasi, adalet ve özgürlük arzulayanlara çok net çağrıda bulunuyorum: Bu tartışmaya asla prim vermeyin, bu tartışmanın içinde yer almayın. Tam aksine, gücümüzü hem mücadele alanlarında hem de seçimlerde en yüksek düzeye çıkaracak çalışmalara odaklanmalıyız” dedi.

“BU İKTİDAR İLE YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR”

Sancar, yeni çözüm süreci iddialarını ve “Muhalefet partileri Öcalan ile görüşsün” demecinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

“AKP veya iktidar bloku ile HDP arasında bu konuda herhangi bir görüşme ya da temas olmamıştır. 2013-2015 tarzı bir çözüm süreci, bu iktidarın zihniyeti ve uyguladığı siyaset göz önünde bulundurulduğunda mümkün görünmüyor. Önerimiz iktidardan beklemeden, çok geniş bir toplumsal tabana dayanan, odağında Meclis’in olduğu bir barış ve toplumsal dönüşüm sürecini şimdiden örmektir. Burada da esas harekete geçmesi gereken güçler, bütün muhalefet partileri ve toplumun demokratik dinamikleridir. “İktidar, HDP ile görüşecek. İmralı devreye sokulacak” gibi bir varsayım, iktidarın tam da istediği tarzda bir spekülasyondur. Bu konuda diğer muhalefet partilerinden de -bizimki kadar olmasa bile- daha açık, net ve geleceğe dair umut verici bir vaat duymak istiyoruz”

 

/ Tele 1 /

İlginizi çekebilir