Sancar: HDK, HDP ve Emek ve Özgürlük İttifakı olarak gücümüze güveniyoruz; Halkımıza inanıyoruz

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) 12’inci Genel Kurulu’na katıldı.

Kongrede bir konuşma yapanSancar şunları söyledi:

HDK yeni yaşama yol açma şiarıyla kuruldu, HDP de onun içinden çıktı

Sevgili dostlar hepinizi en sıcak ve en yoldaşça duygularımla selamlıyorum. Hepiniz bu güzel ortamı yarattığınız için ayrıca büyük bir alkışı hak ediyorsunuz. Buradaki herkes biliyor ki önce HDK vardı, önce HDK ortaya çıktı. Siyaseti toplumsallaştırmak, toplumu siyasallaştırmak hedefiyle başlayan yolculuk bu kongre ile yola koyuldu ve bugün 12’inci Genel Kurulunu yapıyor. Siyaseti toplumsallaştırmak gerekiyordu çünkü sıkıştığı dar alanlarda sürekli çürüme üreten eski siyaset anlayışından, sistem içi siyaset zihniyetinden yeni yaşama yol açmak gerekiyordu. HDK bu inanç ve umutla, bu hedef ve şiarla kuruldu, HDP de onun içinden çıktı. Bu kongreyi oluşturmak için bir araya geldiklerinde, bütün mücadele birikimleri en güzel sermayelerini ve miraslarını birlikte getirdiler. Sermayemiz, mücadelemiz, birikimimizdi. Burada buluştu ve kongre bize bugüne gelen yolu açtı.

“Meclislerle örgütlenelim” şiarı kongrenin en temel sütünlarındandı

Kongremize hepimiz çok şey borçluyuz. Bu borucumuzu ne kadar ödediğimizi sorgulamak gibi bir görevimiz var. Kongrenin kuruluşu çok değerliydi, yürüyüşü çok önemliydi. Geldiğimiz yerde eleştiri, özeleştiri, sorgulama da bir sorumluluğun gereğidir, bu görevlere karşı sorumluluğun bir icabıdır. Meclislerle örgütlenelim şiarı kongrenin en temel sütünlarındandı. Mahallelerde, fabrikalarda, tarlalarda sömürünün, ezilmişliğin, zulmün, olduğu yerde meclisler oluşturalım, siyaseti tabanda kuralım, güvencemiz toplumsal zemin olsun, toplumsal meclisler olsun demiştik. Bunu bugüne kadar yeterince başardık mı? İki gündür süren tartışmalarda bunun da sorgulaması, değerlendirmesi yapıldı. Bir eksiğimiz olduğunu kabul etmek zorundayız ama önümüzde çok önemli bir dönem ve eşik var. Bu eşiği anlayabilmemiz için öncelikle bütün güçleri en dinamik haliyle yeniden seferber etmek lazım ama daha fazlası gerekecek.

Önümüzde kritik bir dönemeç, eşik var; seçimler var

Çünkü önümüzde Cumhuriyetin yüzüncü yılına denk gelen kritik bir dönemeç ve eşik var; seçimler var. Bu seçimler, seçimden öte anlam taşıyan seçimlerdir. Bugüne kadar yürüttüğümüz toplumsal mücadele ile seçim mücadelesini bu kadar iç içe geçiren hayati şartlar fazlaca ortaya çıkmaz toplumların hayatında. Her seçim bu kadar kritik olmaz, bu kadar önem taşımaz. İşte şimdi bu seçime giderken, tam da hedeflerimizi belirlerken, HDK’nin kuruluş şiarını ve hedeflerini yeniden en güçlü şekilde hayata geçirme görevi ile karşı karşıyayız.

Hedefimiz iktidara kaybettirmektir

Değerli yoldaşlarımız seçimler bir seçimden öte anlam taşıyor dedik. Evet bir rejim inşası sürüyor. Otoriter rejimi kalıcı hale getirmek için mevcut iktidar bloku bütün imkanları kullanıyor, kullanacak. Bu seçimde öncelikli hedefimiz bu rejimin inşa sürecini durdurmak olmalıdır. İnşa edilmek istenen rejimin yolunu öncelikle kapatmak zorundayız. Bir başka hedef bu iktidara kaybettirmek gibi hayati, stratejik hedefimiz var. Rejimin inşasını durduracağız, iktidara kaybettireceğiz ama kaybettirirken bütün topluma kazandıracağız. Hedefimiz rejimin inşasını durdurmak, iktidara kaybettirmek ve bütün topluma kazandırmaktır.

Şiarımız, siyaseti toplumsallaştırmak ve toplumu siyasallaştırmak

Bu hedefe varabilmek için başka söylediğim şiar en önemli yol göstericimizdir. Siyaseti toplumsallaştırmak ve toplumu siyasallaştırmak. Bu hedefi gerçekleştirebilirsek, seçim sonrası üzerimize düşen görevleri de adım adım kararlılıkla yerine getirme imkanları da yerine getirmiş olacağız. Nedir seçim sonrası üzerimize düşen görev? Burada başarıyı elde edersek bütün toplumsal demokrasi güçleriyle rejim inşasını durdurup, iktidara kaybettirirsek, topluma kazandırabilmemiz için yeni bir başlangıç, yeni bir yaşam inşa etmenin yolunu açmak zorundayız. Bunu da ancak meclislerle örgütlenerek, ancak halkın bütün kesimlerini, bu toplumun en dışlanmış, en ezilmiş, en fazla sömürülen mazlum kesimlerini bir araya getirerek başarabiliriz. Bu yüzden diyoruz ki siyaseti toplumsallaştırmak zorundayız. Eğer yeni bir başlangıç kurma hedefinde gerçekten kararlıysak, yeni bir başlangıç, yeni yaşamı inşa etmenin yolunu açmak demektir.

Direnmeyi en iyi bu salonlarda temsil edilen siyasal birikim bilir, direnmeyi en iyi Kürt halkı bilir

Yeni başlangıç Demokratik Cumhuriyete giden yolu açmak demektir. İşte bütün bunlar için tabandan yürümek, mücadeleyi büyütmek ve toplumsal mücadele ağlarını sıkı bir şekilde örmek gerekiyor. Bizler HDP olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bunu her seferinde yineliyoruz. 27 Eylül 2021’de ilan ettiğimiz deklarasyondaki ilkeler ve yöntem bizim stratejimizin temelini oluşturuyor, oluşturmaya devam ediyor. Bu ışığın aydınlattığı yolda, bütün demokrasi güçlerini bir araya getirme çabamızda da en kararlı duruşu, en olgun yürüyüşü sergilemekten bir an bile geri durmuyoruz. Direnmek yaşamaktır, yaşamda kalmak için şarttır. Ama yaşamı dönüştürmek için inşa iradesini yaratmak gerekiyor. Direnmeye inşa iradesini eklemeden, yeniyi kurmak, yeni yaşamı inşa etmek mümkün olmaz. Direnmeyi en iyi biz biliriz. Direnmeyi en iyi bu salonlarda temsil edilen siyasal birikim bilir, direnmeyi en iyi Kürt halkı bilir. Özgürlük için, eşitlik için her türlü bedeli ödemeyi göze alarak, on yıllardır yürütülen mücadeleler var. Bunların hepsinde direnişin en görkemli şekillerini görebiliriz. Artık direnişi inşa iradesiyle iç içe geçirme, tam anlamıyla bütünleştirme zamanındayız. Bu kritik eşik bize büyük bir sorumluluk yüklüyor.

Mücadele birikimimizi Demokratik Cumhuriyeti inşa etmek için kullanacağız

Bizler HDK’nin yeşerttiği zeminde büyüyen HDP ağacı olarak bu sorumluluğun farkındayız. Bize geleceği inşa etme, yeni yaşamı kurma, Demokratik Cumhuriyete giden yolu açma sorumluluğu yükleyen, halkımızın bize verdiği görevlerdir. Bize kayıtsız şartsız sunduğu destektir, her anda ve her alanda iradesine sahip çıkma kararlılığıdır. Yolumuza çeşitli engeller çıkarılıyor, her türlü baskı yöntemi pervasızca devreye sokuluyor ama bu halk direnmekten vazgeçmiyor. Bizler bu görkemli mücadele birikimini, yeni yaşamı ve Demokratik Cumhuriyeti inşa etmek için kullanacağız, buna gücümüz ve inancımız var. Mutlaka başaracağız.

Hazine yardımını, AYM’yi alet ederek bloke koyuyorlar. Her türlü tezgahı, yeni bir mücadele biçimine dönüştürebileceğimizi öğrenecekler

Değerli dostlar, kapatma davasıyla partimizi sindirmeye çalışıyorlar, Kobanî Kumpas Davasıyla mücadele birikiminin çok değerli temsilcilerini siyasetin dışına, yaşamın dışına sürmek istiyorlar, zindanlarda tutuyorlar, hergün yeni operasyonlar yapıyorlar ama hepsi nafile. Hiçbiri bizi yürüyüşümüzden alıkoymuyor, zindanlarda da direniş en onurlu biçimde sürüyor. Meydanlarda direniş, mücadele büyüyerek devam ediyor ve büyük yürüyüşün sonunda aydınlığı getirecek iradeyi herkes dikkate almak zorunda. Partimizi kapatmaya çalışıyorlar ama biz büyüyoruz. Hazine yardımını, anayasal hakkımız, onu yatıracakları hesaplara bir siyasi operasyonla AYM’yi alet ederek bloke koyuyorlar. Fakat halkımız ceketini bile bağışlamaya, elindeki bir kilo çayı, yarım kilo şekeri getirip partisine vermeye hazır. Her türlü zulmü, her türlü tezgahı, yeni bir mücadele biçimine dönüştürme birikimimizin farkında değiller, şimdi öğrenecekler. Her baskı, her zulüm, yeni bir yol yaratmanının da mecburiyetini önümüze koyuyor. Bu mecburiyet kendiliğinden yeni yollar açıyor, yeni ağaçlar, yeni dallar, yeni ışıklar yaratıyor.

“Hazinemiz halkımız” ve halkımız bu yürüyüşü mutlaka başarıya ulaştıracak

Halkımızın gönlü bizim en büyük servetimizdir, “Hazinemiz Halkımız” diyoruz, biliyoruz ki bu hazine mutlaka ama mutlaka başarıya ulaştıracak bu yürüyüşü. İşte bu hazineye borçluyuz, halka borçluyuz, borcumuzu ödemek de hepimizin tarihsel görevi ve sorumluluğudur. Bizler bu seçimlerde Demokratik Cumhuriyete giden yolu açmak, şu otoriter, faşizan rejim inşasını durdurmak ve iktidara kaybettirmek için her türlü fedakarlığı da en kararlı mücadeleyi de yürütmeye hazırız. Bütün toplum kesimlerle istişare ederek, bütün demokrasi güçleriyle tartışarak yolumuzu belirliyoruz.

HDK, HDP ve Emek ve Özgürlük İttifakı olarak gücümüze güveniyoruz. Halkımıza inanıyoruz

Bu yol aydınlığa giden yoldur. İttifakımızla Emek ve Özgürlük İttifakı’yla oluşturduğumuz güçlü birliktelik, bu ülkenin geleceğini aydınlatacak güçlü bir meşaledir. O nedenle Emek ve Özgürlük İttifakı da büyüyerek genişleyecek ve ardından kocaman demokrasi birlikteliği de an kadar yakındır. Bu ittifakın başarısı da kaçınılmazdır. Bizim buna inancımızın tam olması gerekiyor. Başaracağız. Bu ittifaka, Emek ve Özgürlük İttifakı’na zemin sunan da işte HDK’dir. HDK 12 yıl önce yola çıktığında tam da bu en geniş demokratik ittifakın zemini ve toprağı olarak ortaya çıkmıştır. Şimdi bizler bu toprakta pek çok yeni çiçeğin boy verdiğini hep birlikte görüyoruz. Önümüzdeki dönem HDK, yine bu zemini güçlendirecek kuruluşumuz ve kurumumuzdur. Onun bu işlevini yerine getirmesini sağlamak için hepimize önemli görevler düşüyor. Bu görevleri hepimizin eksiksiz yerine getirmesi lazım. HDK, HDP ve Emek ve Özgürlük İttifakı olarak gücümüze güveniyoruz. Halkımıza inanıyoruz. Kazanacağız, kararlıyız, çünkü kazanmazsak kaybedecek çok şey var. Bu toplum bu kadar şeyi kaybetmeye izin vermeyecektir. Yeter ki demokratik birliktelik iradesini en ileri noktaya taşıyalım. Taşıyalım ki büyük kazanalım. Kazanacağız. Yolumuz açık olsun. Serkeftin, sefkeftin ji we re, rêya me vekirî be.

İlginizi çekebilir