Ferhat Tunç’tan Dersim Belediye Başkanı Maçoğlu’na çağrı: Halkın itirazlarını görmezden gelmeyin

Sanatçı Ferhat Tunç, bir süredir Dersim’de Belediyesi tarafından yapılmak istenen, Sütlüce Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi kapsamında, yaşanan gelişmeler nedeniyle Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu’na çağrıda bulundu. Tunç, gelişmeleri üzüntü ve kaygı ile izlediğine vurgu yaparak, Dersim halkının itirazlarını görmezden gelinmesine tepki gösterdi.

„Kamuoyunda oluşan ‚Halkçı Başkan‘ imajınıza gölge düşürecek tutumda ısrar edeceğinizi, düşünmek bile istemiyorum“ ifadelerini kullanan Tunç çağrıda şu sözlere yer verdi.

„Bir yandan acil bir ihtiyaç olan Katı Atık Tesisi söz konusu, diğer yandan da tesisin yapılmak istendiği havzada yaşayan insanlarımızın, mutlak suretle dikkate alınması gereken itirazları var. Bu konuda bir sanatçı olarak, toplumdaki beklentileri de dikkate alarak, görüşlerimi sizlerle paylaşmayı gerekli ve zorunlu görmekteyim. Bahsi edilen tesisin, şehir için acil ihtiyaç olduğunu, herkes kabul etmektedir. Gördüğüm kadarıyla bu konuda bir itiraz yok. Çünkü bu güne kadar ilçe ve merkez belediyeleri çöpleri, hala Vahşi Depolama denilen yöntemle depoluyor. Aslında gelişmiş ülkelerin çoktan terk ettiği bu yöntem, depolamadan çok, çöplerin doğaya bırakılmasıdır. Maalesef bu çöp alanları toprağı, yeraltı ve yüzeysel su kaynakları ile birlikte havayı kirleterek insan ve çevre sağlığını olumsuz etkiliyor. Özellikle naylon ve plastik türü malzemeler rüzgarın da etkisiyle çok geniş bir alana yayılarak, doğaya tahmin edilemeyecek zarar veriyor. Çöp sahalarını görenler, durumun ne kadar vahim olduğunu çok iyi bilir. Dolayısıyla Katı Atık Bertaraf Tesisi, şehrimiz için acil bir ihtiyaçtır. Ancak tesisin yapılacağı yer konusunda ciddi ve dikkate alınması gereken itirazlar var. Özellikle bu havzada yaşayan insanlarımızın itirazları görmezden gelinmeyecek türdendir.

Ayrıca Dersim kadim itikadında doğa her şeyiyle kutsanmış, canlı ve cansız varlığın ortak yaşam kaynağıdır. Cümle varlığın yaşam hakkına saygı duymak, yaşam alanlarını korumak, zarar vermekten kaçınmak, insanların birincil görevidir. Bunu, en açık biçimde Xızır’ın Keçileri dedikleri yaban keçilerine yaklaşımıyla ortaya koymaktadır. Bu yaklaşım, tüm canlılar açısından temel ölçüdür. O nedenle Kadim dersim Toplumu için ikrar ve rıza, yalnızca insandan insana değil, cümle varlığadır. Katı Atık Bertaraf tesisinin yapılacağı Sütlüce havzasında yaşayan insanlarımız, bu tesisin yapılması halinde, bu bölgede doğal sistemin ve yer altı kaynaklarının ciddi şekilde zarar göreceğini ileri sürüyor. Bu itirazlarını da çeşitli kanıtlarla destekliyor. Dolayısıyla doğal yaşam için çöplerin Vahşi Depolama yöntemiyle depolanması faciasına son verirken, tesis için yer seçiminde yeni bir doğal tahribattan kaçınmak gerekir. Dersim’de bir dönem şehir belediyesine kayyum tarafından el konuldu. Halk iradesi gasp edildi. Bu irade gaspı bizleri üzdü, derinden yaraladı.

Ancak belediyemiz bugün Sayın Mehmet Maçoğlu şahsında gene sisteme muhalif güçlerce yönetilmektedir. Bunu çok önemsediğimi belirtmek isterim. Yerel yönetim organlarında sisteme muhalif olmanın ölçüsü, halkı karar süreçlerine ortak etmektir. Gene halkı ve doğal yaşamı ilgilendiren konularda yapılacak projelerde en geniş ortaklaşmanın sağlanması önemlidir. En önemlisi de yapılacak projelerden etkilenecek kesimlerin rızalığını almaktır.

Bu anlamda Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Fatih Maçoğlu Ovacık’taki kooperatifçilik deneyiminden itibaren, Halkçı Belediyecilik imajıyla kamuoyunda kendine önemli düzeyde yer etti. Şehrin Belediye Başkanlığında da kendisinden ve Belediye Meclisinden beklentiler bu yönde oldu. Bu çerçevede doğrudan Sayın Başkan Maçoğlu’na bir çağrıda bulunmak isterim: Sayın Başkan, Sütlüce havzasında yaşayan insanlarımızın yapılacak tesis hakkında ileri sürdükleri talep ve itirazları, daha fazla görmezden gelmeyeceğinize inanmak istiyorum. Yaşam alanlarını ve bölgenin doğal sistemini korumak isteyen insanlarımızın seslerini duymazdan gelerek, kamuoyunda oluşan “Halkçı Başkan” imajınıza gölge düşürecek tutumda ısrar edeceğinizi, düşünmek bile istemiyorum. Başkan olarak sizin ve Belediye Meclisi’nin Sütlüce Katı Atık ve Bertaraf Tesisi için toplumdan yükselen itirazları dikkate alacağınızı, böylece yeni bir durum değerlendirmesi yapacağınızı umuyor ve diliyorum.“

İlginizi çekebilir