Şami: Rusya’nın sessizliği Türkiye’ye cesaret veriyor

Rusya -Türkiye ortak devriyelerin sonlandırıldığını belirten SDG Sözcüsü Ferhat Şami, Türkiye ile Şam arasında görüşmeler yaşanırken saldırıların arttığına dikkati çekti.  
Türkiye ve desteklediği güçlerin Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine dönük saldırıları son günlerde arttı. IŞİD’e karşı verilen tarihi direniş ile adını dünyaya duyuran Kobanê merkezi ve köyleri, Hesekê kantonunun Dirbesiyê, Til Temir ve Zirgan ilçelerine bağlı köyleri, Kamişlo kantonunun Amûde ilçesi ve Efrîn kantonunun Şêrewa ilçesine bağlı köyleri Türkiye ve desteklediği paramiliter güçler tarafından sabah saatlerinden bu yana topçu atışları ile bombalanıyor.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Basın ve İrtibat Merkezi Sorumlusu Ferhad Şamî, devam eden saldırılarla ilgili durumu Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) değerlendirdi.
Şami, Şam hükümetinin bombardıman altındaki yerlerde bulunmasının Türkiye’nin saldırılarını engellemediğini belirtti.
‘DEVRİYE 15 GÜNDÜR DURDU’
Türkiye’nin bu hafta Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik yeni bir saldırıya hazırlandığını belirten Şami, „Özellikle Kobanê, Şehba gibi sınır bölgelerinde hareketlilikleri vardı. Türk devletinin, en azından bir saldırı yapmak istediğini gözlemledik. Obüsler, tanklar ve toplarla bir saldırıya hazırlanıyorlardı. Bu nedenle Ruslarla olan devriyeleri 15 günden fazladır durmuştu. Saldırı yapmak istedikleri ortaya çıktı. Aynı zamanda işgalcilerin basını sınır hattındaydı, sanki insanlar kaçıyormuş bir gündem yaratmak istediler” diye belitti.
‘SDG’NİN SALDIRDIĞI BİLGİSİ YALAN’
Saldırılara karşı SDG’nin sesiz kalmayacağını belirten Şami, “Daha önceden de işgalci Türk devletinin hiçbir saldırısının karşılıksız kalmayacağını belirtmiştik. Şu anda Kobanê’de özelikle hastaneler ve sivil yerleşim yerleri hedef alınmaktadır. Bir diğer amaçları ise halkı göçertmektir. Bundan dolayı Tüm halkımıza çağrımız, yerlerinde kalmalarını ve işgalci Türk devletine karşı kin ve nefret sahibi olmalıdır. Yüzde yüz, bu saldırılara meşru savunma çerçevesinde cevap verilecektir” diye konuştu. 
Türkiye’nin QSD’nin “sınırda saldırdığı” yönünde servis ettiği haberleri yalanlayan Şami, “QSD’nin onlara saldırdığı bilgisi yalandır. Bunlar MİT’in provokasyonlarıdır. QSD herhangi bir eylem yapmamıştır ve bahsettikleri alanlarda QSD yoktur“ dedi.
‘RUSYA TAVIR GÖSTERMELİ’
Şami, Türkiye’nin hedef aldığı bölgelerdeki Rusya ve Şam hükümetinin varlığına dikkati çekerek, “Kobanê’nin batısı gibi hedeflenen bölgelerde, Rusların çok sayıda gözlem noktası bulunuyor. Elbette Rusya’nın sessizliği Türk devletine de cesaret veriyor. Rusya, bu saldırılara karşı güçlü bir tavır göstermeli. Şam hükümetinin bombardıman altındaki yerlerde bulunması, Türk devletinin saldırılarını engellemedi. Şam hükümeti, bu saldırılara karşılık vermede kararsız. Bu saldırılar, işgalci Türk devletinin Şam hükümetiyle yaptığı istihbarat görüşmelerinin olduğu bir süreçte yaşanıyor. Bu yüzden bu bir şüphe yaratıyor ve kafalarda soru işaretlerine yol açıyor” ifadesinde bulundu.

 

/MA/

İlginizi çekebilir