Salman Rüşdi’ye bıçaklı saldırı düzenleyen Matar: Ayetullah Humeyni’ye hayranım

ABD’nin New York eyaletindeki bir konferansta Salman Rüşdi’ye bıçaklı saldırı düzenleyen Hadi Matar, İran’ın eski dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni’ye “saygı duyduğunu” ve “hayranı” olduğunu dile getirdi.

Ancak New York Post’ta çarşamba günü yayınlanan röportajına göre saldırgan, dönemin dini lideri tarafından yayınlanan fetvadan ilham alıp almadığına ilişkin herhangi bir şey söylemedi.

Matar ayrıca, Rüşdi’nin “Şeytan Ayetleri” adlı kitabından sadece birkaç sayfa okuduğunu belirtti ve yazarın Chautauqua Enstitüsünü ziyaret edeceğini duyuran bir Tweet iletisinin kendisine oraya gitme fikri verdiğini ifade etti.

Uzun süredir ABD’nin New York şehrinde yaşayan Hint asıllı yazar Salman Rüşdi, 12 Ağustos’ta Chautauqua Enstitüsü’nde konferans vermek için kürsüye çıktığı esnada bıçaklı saldırıya uğramıştı.

Biri boynundan olmak üzere 10’dan fazla bıçak darbesine maruz kalan 75 yaşındaki Rüşdi, helikopterle hastaneye kaldırılarak ameliyata alınmıştı.

1980’lerde yazdığı “Şeytan Ayetleri” kitabıyla İslam dünyasının tepkisini çeken Rüşdi hakkında, dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti.

Humeyni’den sonra ülke liderliği makamına gelen Ali Hamaney de Rüşdi hakkındaki fetvanın değiştirilemez olduğunu belirtmişti.

Halihazırda Chautauqua Kasaba Hapishanesi’nde tutulan Matar, verdiği video röportajda “Ayetullah’a saygı duyuyorum. Onun harika bir insan olduğunu düşünüyorum. Söyleyeceklerim bu kadar.” şeklinde konuştu.

Rüşdi için “Ondan pek hoşlanmıyorum.” ifadesini kullanan saldırgan, mülakatta, “O İslam’a saldıran biri, onların (Müslümanlar) inançlarına, inanç sistemlerine saldırdı.” dedi.

Ayrıca Rüşdi’nin YouTube videolarını izlediğini de söyledi.

Kaliforniya doğumlu 24 yaşındaki saldırgan Hadi Matar, ilk çıktığı mahkemede cinayete teşebbüs ve saldırı suçlamalarını kabul etmeyerek suçsuz olduğunu iddia etmişti.

Matar, saldırıdan bir gün önce Buffalo’ya otobüsle gittiğini ve oradan da Lyft uygulaması ile Chautauqua’ya geçtiğini söyledi.

Saldırı öncesine ilişkin de bilgi veren Matar, “Etrafta takılıyordum, özel bir şey yapmıyordum. Sadece etrafta dolaşıyordum” dedi.

Matar, Perşembe gecesi çimlerin üzerinde uyuduğunu sözlerine ekledi.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir