Salih Müslim’den Rusya’ya çağrı: Türkiye’ye taviz vermeyin

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Rusya’nın 5 Ağustos’ta Soçi’de yapılması beklenen toplantıda Türkiye’ye taviz vermemesini istedi. Müslim, Türkiye’nin ‘şantaj siyaseti’ izlediğini de belirtti…
PYD Eş Başkanı Salih Müslim, konuya ilişkin olarak Hawar Haber Ajansı‘na (ANHA) açıklamalarda bulundu.

 

Müslim, şöyle dedi:

”Türk devleti Rusya’nın onayını alıp Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırılarını başlatmak için girişimlerde bulunuyor. Türk devleti 2012’den beri Suriye’deki krizin siyasi çözüm önerilerini red ediyor. Suriye krizine siyasi çözüm istemiyor. Planlarına uygun olmayan hiçbir çözümden yana durmuyor. Konular birbirine karıştı, çete gruplarına destek vererek DAİŞ’i kurdu. Kürtleri yok etmeyi öncelikli amacı haline getirdi. Suriye krizinin başlangıcında Rusya yoktu ve Suriye rejimini korumak için Suriye’ye geldi. Rejimin yıkılmaması için çok şey yaptı.  Ama artık o da Suriye’de karar ve söz hakkı yetkisine sahip oldu.”
TÜRKİYE’NİN ŞANTAJ SİYASETİ
ABD, Rusya ve Avrupa’nın Türkiye’nin bölgedeki planlarını ve o planların bölgede uygulanma zorluklarını çok iyi bildiğini belirten Müslim, şöyle devam etti: “Milli anlaşma, eski Osmanlıya dönüş ve bu bölgelerin işgal edilmesi Türk devletine göreydi. Bunun için bir çare arayan Türkiye, Finlandiya ve İsveç üzerinden ABD ve Avrupa’ya şantaj yaptı. Siyasetini şantaj uygulayarak sürdürüyor.” 
Rusya’nın, Suriye krizinde etkili bir güç olduğunu, bu nedenle Türkiye’nin sorunlarını onunla çözüme kavuşturmak istediğini söyleyen Müslim, daha önce Soçi, Astana ve Anayasa Komitesi toplantıları düzenlendiğini, şimdi ise Ukrayna krizi ve buğdayın çıkarılması toplantıları yapıldığını belirtti. Kürt sorununun Türk devletinin ana hedefi olduğunu, Kürtlerin statü sahibi olmaması için bütün dosyalarından vazgeçebileceğini kaydeden Müslim, “Kürtlerin mücadelesini tanıdıkları için bütün dünyaya düşman oldu” dedi.
Rusya’nın kolayca Kürtleri bırakmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Müslim, şöyle devam etti:
Rusya ve Kürt halkı arasında tarihi ilişkiler olmuştur. Rusya, Suriye krizine dahil olmadan önce görüşmelerimiz vardı, projemizi kabul eden Rusya, Şam hükümeti ve bizler arasında arabulucu olmak istiyor.”
HAVA SAHASININ KAPATILMASI
28 Haziran’da içinde PYD’nin de bulunduğu 23 siyasi partinin Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının kapatılması çağrılarına değinen Müslim, şu bilgileri verdi:
“Uluslararası Koalisyon ve Rusya, uluslararası alanda hava sahasını kontrol ediyor.  Halep ve çevresini Rusya kontrol ediyor. Kobanê’den Dêrîk’e kadar olan bölge de Uluslararası Koalisyonun kontrolünde. Türkiye bir adım ilerleyemez. Çünkü karadaki hazırlıklarla yüz yüze kalacaktır. Halk, kendini savunmak için devrimci halk savaşına hazırlanıyor. Rusya’nın önceden yaptığı gibi Türkiye’ye buyurun istediğiniz yeri bombalayın dememesini, Türkiye’ye taviz vermemesini umut ediyoruz. Böyle yapmaması lazım.”
‘SADECE KENDİMİZİ SAVUNUYORUZ’
Mücadelelerinin sürdüğünü ve kimseye düşmanlık yapmadıklarını kaydeden Müslim, “Başından beri meşru savunma prensiplerine göre hareket ediyoruz. Bizi savunması için de kimseyle ittifak kurmadık. Bölgelerimize yönelik saldırılar vardı, biz de toprağımızı ve kendimizi savunduk. Bu durum böyle devam ediyor. Bu yüzden uluslararası ve Suriye’deki iç güçlerin istediklerimizi anlamasına ve yerine getirmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
İlginizi çekebilir