Rusya’nın doğusundaki iki yanardağda büyük patlamalar bekleniyor

Rusya’nın uzak doğusunda yer alan Kamçatka yarımadasındaki iki volkanın faaliyete geçmesi sonucu gökyüzüne kül bulutları ve alev fışkırırken bilim insanları, burada büyük patlamaların olabileceği tahmininde bulunuyor.

Başkent Moskova’nın yaklaşık 6 bin 600 kilometre doğusunda Pasifik Okyanusu’na uzanan yarımada, yaklaşık 30 aktif yanardağ ile dünyanın en yoğun jeotermal faaliyet alanlarından biri olarak biliniyor. Cumartesi günü bölgede meydana gelen depremin ardından iki volkanda faaliyetin arttığı bildirildi.

Rusya Bilimler Akademisi Volkan Araştırmaları Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, Kamçatka yarımadasında bulunan 4 bin 754 metre yüksekliğindeki Klyuchevskaya Sopka Yanardağı’nda saatte ortalama 10 patlamanın yaşandığı bildirildi. Klyuchevskaya Sopka, Avrasya’nın en yüksek aktif yanardağı olarak biliniyor.

Benzer haberler

Rusya’dan çekilmenin zararı Batı şirketleri için 107…

Tuncel: Sandığa gidelim, gasp edileni geri alalım

Volkan Araştırmaları Enstitüsü, Shiveluch yanardağından da lav akıntıları ve kül emisyonlarının geldiğini duyurdu.

Kamçatka yarımadası, Rusya’nın nüfusu seyrek bölgeleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Klyuchi kasabası, her birinden 30 ila 50 kilometre iki aktif volkanın arasında yer alıyor. İki volkan da, yarımadanın en büyük şehri Petropavlovsk’ya 450 kilometre uzaklıkta.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir