Rusya’nın Bağdat Büyükelçisi Kutrashev: Kürdistan doğalgazının Avrupa’ya ihraç edilmesine bir itirazımız yok

Rusya’nın Bağdat Büyükelçisi Elbrus Kutrashev, Kürdistan Bölgesi doğalgazının “Rusya’ya aletnatif olarak” Avrupa’ya ihraç edilmesi planından bir endişe duymadıklarını söyledi.

Bu durumda Rus gazına alternatif arayan Avrupa’nın kendi sorumluluğunu üstleneceğini belirten Kutrashev, Kürdistan Bölgesi’ndeki Rus petrol şirketlerin de ihtiyaç duyulması halinde böyle bir projede yer alabileceklerini belirtti.

Büyükelçi Kutrashev, Rusya’nın Irak’ı çok iyi ve güvenilir bir ortak olarak gördüğünü belirterek, yeni hükumet ve cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda Irak’ta hiç bir tarafı desteklemediklerini söyledi.

Rusya’nın Bağdat Büyükelçisi Elbrus Kutrashev, Rûdaw TV’de yayınlanan söyleşinde Bestoon Othman’ın sorularını yanıtladı.

Rûdaw: Sayın Büyükelçi, sizi tekrar Kürdistan’da gördüğüme çok memnun oldum, tekrar hoş geldiniz, Rudaw’a hoş geldiniz.

Elbrus Kutrashev: Çok teşekkür ederim, sizi tekrar gördüğüme sevindim.

Rûdaw: İlk sorum Kürdistan Bölgesi’nin doğalgaz ihraç etme niyetiyle ilgili, Rusya’nın Kürdistan Bölgesi’nin Avrupa’ya doğalgaz ihraç etme planına bir itirazı var mı?

Elbrus Kutrashev:  Elbette bir itirazımız yok ve kendi doğalgazlarıyla ilgili istediklerini yapmak isterlerse, bu Kürdistan Bölgesi Yönetimi de dahil olmak üzere Irak makamlarının kendilerinin egemenlik hakkıdır. Rusya’nın buna karşı çıkmaya veya desteklemeye hakkı yoktur.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi hükumetinin doğalgaz ihraç planını destekliyor musunuz?

Elbrus Kutrashev:  Bizim desteğimizi isterlerse biz desteğe hazırız ama dediğim gibi bu Rusya’nın hiç alakası olmayan bir konu ve bizim bunu düşünmeye bile hakkımız yok. Medyada buna karşı olduğumuza dair söylentiler olduğunun farkındayım ama bu doğru değil.

Rûdaw: Kürdistan doğalgazının gelecek için Avrupa’da Rus gazının yerini alması ve Rusya’ya olan bağımlılığı ortadan kaldırması fikri sizi endişelendirmiyor mu?

Elbrus Kutrashev: Hayır, hiç bir şekilde bizim için sorun değil. Gaz ithalatı konusunda birdenbire durumu değiştirmeye karar veren Avrupalıların sorunu, bu onların kararı ve onların sorumluluğu. Dünyanın her yerinde birçok ortağımız var ve Avrupalılar Rus gazını kullanmazsa başkası kullanacak. Ayrıca dediğim gibi bu konu daha çok konuşulur, şu ana kadar pratikte tavır alınmadı.

Rûdaw: Boris Johnson, Kürdistan Bölgesi Başkanı ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, Rus doğalgazı yerine Kürdistan doğalgazını ithal edeceklerini açıkladı, bu konudaki yorum ve açıklamanız nedir?

Elbrus Kutrashev:  Öncelikle ben Rusya’nın Irak Büyükelçisiyim, yorum yapabileceğim en son şey Boris Johnson’ın açıklamalarıdır.

Rûdaw: Fakat bu konu da Irak’la alakalı…

Elbrus Kutrashev:  Özellikle Kürdistan Bölgesi’nin doğal gazı konusunda. Bu konu benim sorumluluğum dahilinde değil, Irak halkına ve Kürt dostlarımıza en iyisini diliyorum, kendi doğalgazıyla ne isterse yapsınlar, bu onların hakkıdır.

Rûdaw: Şirketleriniz Gazprom Neft ve Rosneft davet edilirse böyle bir sürece katılmaya hazırlar mı?

Elbrus Kutrashev: Bilemiyorum, eğer onlara iyi şartlar sunulursa neden olmasın? Bu bir ticari iş meselesi, yani siyasi olarak bizimle alakası yok, bizim işimiz de değil. İşletmeler için kârlı olduğunu düşünürlerse konu ile ilgilenebilirler. Yani şartlara bağlı bir durum.

Rûdaw: Politik bir dille konuşalım; aslında pek çok söylenti var, bazılarından siz de bahsettiniz; Rusya’nın elbette İran ile ortaklaşa, doğalgaz ihraç etme planı nedeniyle Kürdistan Bölgesi Hükumetine yönelik bazı siyasi baskıların arkasında olabileceği söyleniyor. Buna ne diyorsunuz? Bu plan nedeniyle Kürdistan Bölgesi üzerinde herhangi bir siyasi veya güvenlik baskısının arkasında Rusya var mı?

Elbrus Kutrashev:  Gerçek şu ki; Rusya ortaklarına yaklaşımı bu şekilde değil. Biz ortaklarımıza baskı yapmayız, yapmak istemedikleri şeyleri yapmaya zorlamıyoruz, stratejimiz bu değil, özellikle de Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’nde. Biz bu ülkeye ortaklık için geldik, ortak bir Irak istiyoruz, destekçi veya kuyrukçu deği. Biz asla böyle bir şey yapmadık ve hiçbir zaman işgalci ve sömürgeci bir ülke olmadık. Bunu diğer ülkelerin büyükelçiliklerine sorabilirsin ama Ruslara hayır. Daha önce de söylediğim gibi, Irak bizi siyasi, ekonomik veya askeri olarak ortak gibi görmek isterse, bunu konuşabiliriz. Dostumuz olması için herhangi bir ülkeye baskı yapmaya ihtiyacımız yok.

Rûdaw: Şu andan bahsedelim, buraya kadar gelecek, doğalgaz planı ve Kürdistan Bölgesi Hükumetinin niyetleri hakkında konuştuk. Fakat bugün…

Elbrus Kutrashev: İzin verirseniz sözümü bitirmek istiyorum. Rusya, Irak’ta çok iyi ve güvenilir bir ortak olarak görülüyor, çünkü Rusya gerçekten güvenilebilecek bir ülke. Bölgedeki ve bölge dışındaki ortaklarımıza davranış biçimimiz Rusya’nın itibarını güzel gösteriyor. Bu itibar, diyaloga, görüş alışverişinde bulunmaya ve farklı görüşlere sahip olmamızdan kaynaklanıyor. Ancak her zaman tüm tarafların pozisyonunu dikkate aldık, uluslararası hukuka ve ülkelerin egemenliğine büyük saygı duyduk. Bunlar sadece slogan değil, pratikte de bunları gözönünde bulunduruyoruz.

Rûdaw: Gazprom ve Rosneft bugün Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor, Rusya’ya yönelik uluslararası yaptırımlara rağmen petrol sahalarında faaliyet göstermeye devam edecekleri konusunda teminat verebilir misiniz?

Elbrus Kutrashev: Onlar hala çalışıyor. Tabi ki yaptırımlardan etkilenmediğimizi söyleyemem elbette etkilendik ama bizi yaptırımcıların istediği şekilde etkilemedi. Bu nedenle çalışmalarımıza devam edeceğiz, tüm dünyada ortaklarımız da bizi destekliyor. Hatta Iraklılar da. Iraklılar, Rus şirketlerinin Irak’ta faaliyetlerini durdurmasını istemiyor. Kürdistan da bunun bir parçası. Sürecin sorunsuz olmayacağını söyleyebilirim ama o kadar da kötü değil. Umarım işlerine devam ederler ve çalışma alanlarını geliştirirler.

Rûdaw: Kastınız Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışmalarını geliştirmek mi?

Elbrus Kutrashev: Olumlu ticaret ve ekonomik genişlemeyi kastediyorum.

Rûdaw: Yeni yatırım planları var mı?

Elbrus Kutrashev: Her zaman yeni fikirler vardır. Planları bilmiyorum. Planları doğrudan şirketlere sormalısınız, çünkü ticari faaliyetlerden sorumlu değilim sadece onlara ihtiyaçları olduğunda siyasi destek sağlarım. Şimdiye kadar Irak hükümetiyle benim müdahaleme ihtiyaçları olmadı, çok iyi ilerliyor.

Rûdaw: Yaptırımlara rağmen çalışmaları devam edecek dediniz. Irak Federal Mahkemesi’nin kararlarına rağmen devam edecekler mi?

Elbrus Kutrashev:  Evet, çünkü hayat devam ediyor ve insanlar işe gitmek zorunda ve şirketler çalışanlarına ödeme yapmak zorunda. Bu nedenle çalışmalar, yetkililer tarafından sağlanan yasal bir çerçeve içerisinde devam edecektir.

Rûdaw: Yetkililer derken, Irak yetkililerini mi kastediyorsunuz?

Elbrus Kutrashev:  Doğrusu tüm Iraklı yetkililer, Irak’lı. Kürdistan Bölgesi yetkilileri de Iraklı. Tüm hükümetler, merkezi ve bölgesel yönetimler, çalışmalarımız için bu yasal çerçeveyi sağlamış durumda ve şirketler bu çerçevede çalışıyor. Örneğin Federal Mahkeme kararlarıyla ilgilenmek şirketlerimizin işi değil, bununla ilgilenecek, yorumlayacak ve uygulayacak olan yetkililerdir. Tabii ki, şirketlerimizle olan ilişkilerini de belirleyecek olan onlardır.

Rûdaw: Son sorum cumhurbaşkanlığı seçimi ve Irak’ta yeni hükumet kabinesinin oluşumu ile ilgili. Rusya’nın Irak siyasi taraflardan birini desteklediğine dair söylentiler var. Hatta Kürdistan’da da bir tarafın cumhurbaşkanı adayı ile hükumete katılım planını desteklediği söyleniyor. Bu doğru mu?

Elbrus Kutrashev:  Sadece bu görüşünüzü açıklamak için söylüyorum, bu söylenti bana üst düzey bir parti yetkilisi tarafından da soruldu. Rusya’nın Irak’ta tarafsız ve pragmatik bir tavrı olmasaydı, böyle olabilirdik. Irak’ın iç işlerine karışmayız. Cumhurbaşkanı seçimleri, yeni Irak kabinesi ve benzeri konular Irak egemenliği ile ilgili konulardır. Biz sadece gözlemleriz, örneğin, dost olarak tavsiye verdik ve sadece dinlemek isteyenlere tavsiyelerimizi ilettik.

Rûdaw: Yani bunları daha çok dinlemeye istekli olanlar var?

Elbrus Kutrashev:  Zaman zaman oluyor ama tüm taraflarla diyalogumuz var, onların söylediği her şeyi dinlediğimiz ve sonra görüşlerimizi ifade ettiğimiz anlamına geliyor. Bazen onaylıyorlar, bazen de görüşümüzün neden pek iyi olmadığını açıklıyorlar. Bu bir diyalogdur ama biz bunu dostane bir şekilde yapıyoruz ve herkes sorumluluklarının sınırlarını biliyor. Irak’ın iç işlerine asla karışmadığımız ve karışmayacağımız konusunda sizi temin edebilirim.

Rûdaw: Irak cumhurbaşkanlığı adaylarından hiçbirini desteklemiyor musunuz?

Elbrus Kutrashev:  Elbette bu Irak’ın iç meselesi ve hiç kimse bir adayı diğerinin zararına desteklememeli, kimse bunu yapmamalı. Bunu hiçbir ülke, hiçbir yabancı güç yapmamalı. Hepimiz bunun mümkün olduğunu biliyoruz, ancak Rusya bunun bir parçası değil.

Rûdaw: Bugün bizimle olduğunuz için çok teşekkür ederim, bir dahaki sefere Erbil veya Bağdat’ta görüşmek üzere.

Elbrus Kutrashev:  Memnun oldum, teşekkürler.

 

İlginizi çekebilir