Rusya ve Çin’in vetosu nedeniyle 2 yıldır Rojava’ya insani yardım gönderilemiyor

Rusya ve Çin’in BM Güvenlik Konseyi’ndeki vetosunun ardından Til Koçer sınır kapısı 8 Haziran 2020’de insani yardıma kapatıldı.

Sınır kapısının kapatılması, Rojava Özerk Yönetimi bölgelerinde on binlerce göçmen de dahil olmak üzere yaklaşık 5 milyon insanı, insani yardımdan mahrum etti. Yöre halkının yoksullu içinde yaşıyor. İnsanlar pazarlardan evlerine eli boş dönüyor.

Kamışlo’da yaşayan öğretmen Hatim Şêxê, insani yardım eksikliğinin etkilerini Rûdaw’a anlattı.

Hatim Şêxê, “Uluslararası yardımların olmaması ve Til Koçer kapısının kapanması bu bölgenin hayatını çok kötü hale getirdi. Özellikle Hacer halkı pek çok zorlukla karşılaşıyor. Suriye lirasının değerindeki düşüş de yoksul halkın durumunu daha kötü hale getirdi ve hayatlarını endişe duyulacak bir noktaya taşıdı” dedi.

Rakka’da da IŞİD’in açtığı yaralar henüz tam olarak iyileşemedi. Yüzlerce kadın dul kaldı. Aileler de aile reislerini kaybetti. Kentin sakinleri en temel insani yardımlardan mahrum kalmış durumda.

Rakkalı ekonomist Mustafa Halil, Rûdaw’a insani yardım eksikliğinin piyasaları da etkilediğini söyledi.

Mustafa Halil, “İnsani yardım eksikliğinin Suriye’nin kuzeyi ve doğusu üzerinde büyük etkisi var. Çünkü yardıma ihtiyacı olan çok sayıda göçmen var. Şimdiye kadar Birleşmiş Milletler bölge için hiçbir şey yapmadı.  İnsani yardımın olmaması da piyasaları durma noktasına getirdi. Durum kötüye gidiyor. BM’nin bunu dikkate alacağını umuyoruz.  Yüzbinlerce ailenin BM yardımına ihtiyacı var ama ne yazık ki şu ana kadar bir şey yok” diye konuştu.

Sadece İdlib ile sınır kapısı açık

Suriye’de sadece İdlib vilayetinde, Türkiye ile bölgeyi kontrol eden Heyet Tahrir el-Şam arasında Bab al-Hawa Kapısı, BM Güvenlik Konseyi kararıyla insani yardımlar için açık bırakılmış durumda.

İdlib sakinleri açık sınır kapısına rağmen insani yardım eksikliğinden şikayet ediyor. Ancak Özerk Yönetimin kontrolü altında bulunan bölgelere insani yardım bile ulaştırılamıyor.

Til Koçer sınır kapısı Rojava ve Kürdistan Bölgesi arasında bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi tarafında Rabia sınır kapısı olarak bilinen Til Koçer, Kamışlo’nun 90 kilometre güneydoğusunda, Rojava’nın Derik kentinin ise 60 kilometre güneyinde yer alıyor.

 

/ rd /

İlginizi çekebilir