Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Ukrayna’ya silah verenler çatışmanın tarafı durumunda

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna Savaşı nedeniyle eleştirilere hedef olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın “özel askeri operasyonunun” haklılığını savundu. 

Perşembe günü Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin de hazır bulunduğu BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Lavrov, Ukrayna’ya silah sağlayanların ve askerlerini eğitenlerin çatışmada bir taraf olduğunu söyledi.

Lavrov, “Batı’nın ortaklaşa olarak çatışmayı kışkırtma çabaları cezasız kalıyor.” ifadelerini kullandı.

Kiev’i Rusya’nın güvenliğini tehdit etmekle ve Ukrayna’daki Rusların haklarını çiğnemekle suçlayan Lavrov, “Bütün bunlar özel askeri operasyonu başlatma kararının kaçınılmaz olduğunu doğruluyor.” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, “Bugün Rus diplomatların Rus güçleri kadar iyi kaçabildiğini fark ettim. Rus diplomatlardan gelen yalan sayısı olağanüstü seviyede.” ifadelerini kullandı.

BM Genel Kurulu devam ederken toplanan Güvenlik Konseyi’nde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise “Burada korumak için topladığımız uluslararası düzen gözlerimizin önünde parçalanıyor. Başkan Putin’in undan kurtulmasına izin veremeyiz.” dedi.

Blinken, ABD’nin kendini savunabilmesi için Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğine dair söz verdi.

Rusya’nın işlediği suçlardan sorumlu tutulması çağrısı yapıldı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Rusya’nın nükleer silah tehdidinin “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Ukrayna’da Moskova yanlısı güçler tarafından kontrol edilen dört bölgede Rusya’ya katılmak için düzenlenen referanduma ilişkin de konuşan Guterres, herhangi bir ülkenin tehdit ve şiddetle ilhak edilmesinin BM Sözleşmesi ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcusu Karim Khan ise Güvenlik Konseyi’nde Rusya’nın Ukrayna’da suçlar işlediğine inanmak için “makul nedenler” olduğunu öne sürdü.

Khan, soruşturma önceliklerinin kasıtlı olarak sivillerin hedef alınması ve çocuklar da dahil olmak üzere Ukrayna’dan nüfus transferi olduğunu söyledi.

ABD ve İngiltere başta olmak üzere Güvenlik Konseyi ülkeleri, Moskova’nın Ukrayna’da işlediği belirtilen suçlardan sorumlu tutulması çağrısı yaptı. Rusya suçlamaları karalama kampanyası olarak nitelendirerek sivilleri hedef aldığını reddediyor.  Güvenlik Konseyi bu yıl Ukrayna’daki savaşa ilişkin en az 20 kez toplandı ancak Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin ile daimi veto yetkisine sahip ülkelerden biri olduğu için bu toplantılardan anlamlı bir sonuç alınamadı.

/euronews/

İlginizi çekebilir