Rûdaw: Türkiye, Kürdistan Bölgesi’nin dağlık kesimlerindeki askeri üsleri için yol yapıyor

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nde dağlık alanlarda yol yaptığı  bildirildi. Yolların askeri noktaları birleştirmek üzere yapıldığı belirtilirken Kürt vatandaşlar bu yolların kendilerine büyük zarar verdiğini, yolların kendi arsalarından geçtiğini söyledi.

Türkiye 3 aydır Kürdistan Bölgesi’nin topraklarında yol inşa ediyor. Amedi’nin Kani Masi bölgesinde bulunan yol, Deştan’da başlıyor, Nihel, Sere Kork ve Binavya’ya kadar ilerliyor. Birkaç köyden geçen yol şu anda Helweya Misilmanan köyüne varmış durumda.

Yolun üzerinde en yakın yerleşik köy Tirwanişe köyü ve köyün civarında çatışmalar devam ediyor.

Rûdaw’a konuşan Tirwaniş köyü sakini Muhammed Tahir, “Yol yavaş yavaş görünür oluyor, Helweya Misilmanan köyüne varmak üzere Büyük Zap’a doğru ilerliyor. Buraya da Nerwe ve Rikane köyünden yollar geliyor. Birleşip birleşmediklerini bilmiyoruz” dedi.

Duhok’ta 4 yol yapılıyor

Türkiye şu anda Duhok’ta 4 yol yapmaya çalışıyor. Deştan’da bulunan ilk yol Helwe ve Melixte köyüne varmış durumda ve 15 kilometre derinlikte.

İkinci yol ise Feqir bölgesinde Betkar köyüne doğru uzanıyor ve 60 km uzunluğunda.

Kalan iki yol da yeni yapılıyor. Hakkari’nin Çukurca ilçesinde bulunan Nerwe bölgesindeki yol 6 km derinliğe ulaşırken Rekan bölgesindeki ise 8 km.

Bu iki yol da Şeladize ilçesinde Metina dağlarına doğru paralel uzanıyor.

“Yol pek çok tarladan geçiyor”

Betkar köyü muhtarı Ahmet Sedun, “Pek çok ağaç kestiler, eski değirmene ulaşana kadar. Ayrıca yol pek çok tarladan geçiyor. Sonra tekrar dağa doğru yükseliyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye bu yollarla, TSK’nin 17 Nisan 2022 tarihinde Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde başlattığı “Pençe Kilit” adlı operasyon kapsamında kurduğu askeri noktalara lojistik destek sunmayı amaçlıyor.

Şu ana kadar ne Irak Hükümeti ne de Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Türkiye’nin yaptığı yollar konusunda resmi bir tavır koymuş değil.

Parlamenter Doski: Henüz sert bir yanıt verilmiş değil

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Parlamenteri Muhsin Doski, konuya ilişkin “Kürdistan Parlamentosu, İç Kurul ve Peşmerge bu konu hakkında birkaç toplantı yaptı ve rapor hazırladı ancak henüz sert bir yanıt verilmiş değil” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye sadece 2022 yılında Nerwe, Rekan, Nihel ve Doski bölgelerinde 24 tane askeri nokta kurdu.

Bu noktalardan bazıları geniş iken bazı küçük noktalar mevcut.

Daha küçük çaplı noktalar, geniş noktaları savunmak üzere yapılıyor.

 

/rd /

İlginizi çekebilir