Rojhılat’ta genel grev yapıldı

 Jina Emini’nin ölümüyle başlayan protesto gösterileri üçüncü ayına yaklaşırken bugün Rojhılat kentlerinde dükkan ve iş yerleri açılmadı.

Sine, Seqiz, Diwandere, Bane, Ciwanro, Kırmaşan, Piranşar, İlam, Urmiye, Mehabad ve Pave’nin de aralarında olduğu birçok Rojhılat kentinde bugün genel greve gidildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü; İlam, Kırmaşan, Sine ve Urmiye vilayetlerindeki 29 Kürt kentinin greve katıldığını bildirdi.

Rewanşar’da iki gündür grevlere katılan dükkanların güvenlik güçlerince bugün mühürlendiği bildirildi.

Ayrıca Sine’deki bir petrokimya şirketinin çalışanları da iki gündür grevde.

Tutuklu ailelerinin, yakınlarının serbest bırakılması talebiyle bir araya geldiği Tahran’daki kötü şöhretli Evin Hapishanesi de dahil olmak üzere İran’ın diğer bölgelerinde de protestolar devam etti.

Grevler, sosyal medyada güvenlik güçlerinin Seqiz’de yeniden konumlandığını gösteren videoların ardından geldi.

13 Ekim’de Tahran’da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alınan Jina Emini, polisin darp etmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Jina Emini’nin yaşamını yitirmesinin ardından Rojhılat’ta başlayıp tüm İran’a yayılan protesto gösterileri düzenlenmişti.

ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), protestolar esnasında 64’ü çocuk olmak üzere 473 kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı. HRANA, ayrıca 64 güvenlik görevlisinin de öldüğünü bildirdi.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR) ise 29 Kasım’da yayımladığı raporda, Jina Emini’nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 448 protestocunun öldüğünü bildirmişti.

İranlı yetkililer, ülke çapındaki protestoları birçok kez Batı’nın, özellikle de ABD ve İsrail’in kışkırtması olarak nitelendirdi.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, protesto gösterilerinin daha sert bir şekilde bastırılmasına yeşil ışık yaktıktan bir gün sonra sonra Devrim Muhafızları komutanı protestocuları „kafir“ olarak etiketlemişti.

İran’da idamlar devam ediyor

Öte yandan Jina Emini protestolarına katıldıkları iddiasıyla idama mahkum edilen 6 kişiden bir kısmının cezalarının Yüksek Mahkeme’de onaylandığı ve yakında infaz edileceği bildirildi.

Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, „Bozgunculuk yapan ve devlete karşı savaşa girişen, ateşli silahlar ve soğuk silahlarla cinayet işleyen ve güvensizlik yaratan bazılarının cezaları da onaylandı ve bunlar yakında infaz edilecek“ ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir