Rojhılat’ta genel grev ilan edildi: Dükkanlar kepenk indirdi, öğrenciler okula, memurlar işe gitmedi

Rojhılat’ta Jina Emini protestoları 15’inci gününde devam etti. Rojhılat partilerinin çağrısı üzerine bir çok kentte genel grev ilan edildi, dükkanlar kepenk kapattı, öğrenciler okula, memurlar işe gitmedi.

İran Devrim Muhafızları 28 Eylül günü, Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te Rojhılatlı Kürt partilerin karargahları ve mülteci kamplarına füze ve insansız hava aracıyla bombalı saldırı düzenlemiş, saldırıda en az 17 kişi hayatını kaybederken, 50’den fazla kişi de yaralanmıştı.

Saldırının ardından Rojhılat partileri İran’ı protesto etmek amacıyla Rojhılat genelinde halka genel grev çağrısı yaptı.

Çağrısı üzerine bugün Sine, Meriwan, İlam, Bane, Saqiz, Piranşar, Diwandere, Dewlan, Nexede, Bokan, Mahabad, Şino, Serdeşt ve Urmiye kentlerinde genel grev vardı. Pazar yerleri açılmadı, esnaf kepenk kapattı, memurlar işe, öğrenciler okula gitmedi.

Pawe’de dükkan ve pazarların yüzde 70’i, Kirmanşan’da yarısından fazlası, Ciwanro’da ise dükkanların yüzde 30’unun çağrıya uyarak kepenk kapattığı bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Mahabadlı bir kaynak, Rudaw’a verdiği demeçte, “İnsanlar birleşiyor, dükkanları ve pazarları kapatıyor ve greve gidiyor” ifadelerini kullandı.

Sineli bir diğer kaynak ise, “Dükkanlar ve pazarların hepsi kapalı; şehirde çok sayıda güvenlik gücü var ve sokaklardaki araçlar farklı şekillerde protesto ediyor” bilgisini verdi.

Mahabad ve Şino gibi şehirlerde güvenlik güçleri, dükkan sahiplerine grevlerine son vermeleri için baskı yaptığı, ancak esnafın güvenlik güçlerinin tehditlerine rağmen dükkanlarını açmadığı öğrenildi.

Ciwanro’da yaşayan bir vatandaş, “Son günlerde bir çok esnaf güvenlik kurumları tarafından çağrıldı. Dükkanlarını kapatmaları halinde ruhsatlarının iptal edileceği yönünde tehdit edildiler” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti, Rojhılatlı partileri iki haftadır süren protestoları örgütlemekle suçluyor.

Öte yandan 13 Eylül’de İran “ahlak polisinin” gözaltına aldığı ve polis merkezinde gördüğü işkence sonrası fenalaşarak 16 Eylül’de hayatını kaybeden Kürt kadın Jina Emini için 17 Eylül’de Saqiz’daki cenaze merasimi ardından patlak veren ve İran kentlerine yayılan protestolar da devam etti.

Dün  Arapların çoğunlukta yaşadığı İran’ın Huzistan Eyaleti, Meşet kentleri ile Rojhılatın Saqız kentlerinde gece boyunca gösteriler sürdü.

Beluçistan-Sistan Eyaleti’nin Zeydan kentinde Cuma namazı ardından yürüyüşe geçen halk polis karakollarına saldırdı.

İran medyası çatışmalarda 19 kişinin hayatını kaybettiğini duyururken, aktivistler en az 58 kişinin öldüğünü belirtiyor. Çatışmalarda İran Devrim Muhafızları’nın istihbarat komutalarından birinin öldüğü bildirildi.

 

/ rd /

İlginizi çekebilir