Rojhılat: Mehsa Emini protestolarında 5 kişi hayatını kaybetti, 94 kişi de yaralandı

İran’da “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kürt kızı Jina (Mahsa) Emini’nin ölümüne duyulan öfke dinmiyor. Rojhılat ve İran genelinde protestolar dün de devam etti. İran güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucunda 5 gösterici hayatını kaybetti onlarca kişi yaralandı ve gözaltına alındı.

Akrabalarını ziyaret etmek amacıyla gittiği 13 Eylül’de Tahran’da “saçının bir kısmı göründüğü” gerekçesiyle İran “ahlak Polisi” tarafından şiddete maruz kalarak gözaltına alınan, daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 22 yaşındaki Saqizlı Jina Emini için İran ve Rojhılat (Doğu Kürdistan) genelinde grev başlatıldı ve gece boyunca gösteriler sürdü.

Dün gece Saqiz, Meriwan, Bane, Dêwlan, Sewlawa, Kamêran, Mahabad, Bokan, Piranşar, Şino, Nexede, Dehgulan diğer kentlerde dükkanların çoğu kapatıldı ve halk sokağa çıkarak protesto gösterisi düzenledi.

Benzer haberler

Rusya uzaya nükleer silah yerleştirilmesini engelleyen karar…

Avrupa Birliği, Türkiye’ye verdiği mülteci fonunun…

Güvenlik güçlerinin müdahalesi üzerine bir çok yerde göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı. Güvenlik güçlerinin doğrudan ateş açması sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi, 94 kişi yaralandı.

Rojhılat’taki insan hakları örgütlerinin verilerine göre dün geceki gösterilerde Saqiz’da 2 kişi yaşamını yitirdi, 17 yaralı. Diwandere’de 2 ölü 15 yaralı, Dehgulan (Dewlan)’da 1 ölü, Mahabad’da 13 yaralı, Bokan’da 7 yaralı Kamiyaran’da 4 yaralı, Qorveh’de 4 yaralı Bijar’da 7 yaralı, Bane’de 4 yaralı Tikab’da 4 yaralı olduğu kaydedildi.

Yaralı sayısı hakkında farklı bilgiler olsa da toplamda 94 göstericinin yaralandığı, onlarca kişinin ise gözaltına alındığı bildiriliyor.

 

/ rûdaw /

İlginizi çekebilir