Rojava’dan Birleşmiş Milletler’e çağrı: Kuruluş amacına göre hareket et ve savaş suçlarını engelle

Türkiye’nin saldırılarının devam ettiğini belirten Kuzey ve Doğu Suriye Toplumsal Diplomasi Merkezi üyesi Lolav Qamişlo, BM’nin kuruluş amacına göre hareket ederek “savaş suçu”nu önlemesini istedi.
Türkiye’nin 20 Kasım’da Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük başlattığı saldırılar bir ayını geride bırakırken, saldırılara ilişkin Kürtlerin, Kuzey ve Doğu Suriye başta olmak üzere Kurdistan ve Avrupa’da da protesto eylemleri devam ediyor. Özerk Yönetim Toplumsal Diplomasi Merkezi öncülüğünde, Türkiye’nin saldırılarının durdurulması talebiyle 29 farklı ülkeden 300 aydın ve örgütün imzasıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e mektup gönderildi. Saldırıların durdurulması için gönderilen mektuba dair Özerk Yönetim Toplumsal Diplomasi Merkezi üyesi Lolav Qamişlo, Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu.
‘SESİMİZİ DUYURMAK İSTEDİK’
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye 20 Kasım’da insanlık dışı bir saldırı başlattığını belirten Lolav Qamişlo, bu saldırıların ilk kez açık bir şekilde halkı ve yaşam alanlarını hedef aldığını söyledi. Saldırılarda halk kıtlıkla boğuşsun diye buğday silolarının hedef alındığını, yine hastanelerin, yaşam alanlarının, petrol ve elektrik gibi yakıt merkezlerinin hedeflendiğine işaret eden Qamişlo, bu yerlere dönük saldırılarla da sivil halkın zayıflatılmaya çalışıldığını söyledi. Bu nedenle sivil toplum örgütleri olarak bu saldırılara sessiz kalmama kararı aldıklarını söyleyen Qamişlo, “Toplumsal Diplomasi Merkezi ve 17 örgütle imza kampanyasına başladık. Bu kampanya ile sesimizi uluslararası devletlere duyurmak istedik. Bu nedenle Birleşmiş Milletler’e imzaları mektup olarak gönderdik. BM’nin görevi, bu savaş suçlarını durdurmasıdır” diye konuştu.
İMZALAR BİRÇOK ÖNEMLİ İSME GÖNDERİLDİ
İmzaları sadece BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e göndermediklerini belirten Qamişlo, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne, BM Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Sami Bahous’a, BM Terörle Mücadelede İnsan Haklarının Geliştirilmesi ve Korunması Özel Raportörü Fionnuala Ní Aoláin’a ve insan haklarıyla ilgili çalışması olan birçok kuruma da gönderdiklerini belirtti.
‘BM KURULUŞ AMACINA UYGUN HAREKET ETSİN’
Kuzey ve Doğu Suriye halklarının DAİŞ’e karşı büyük bedeller verdiğini söyleyen Qamişlo, bu halkın dünya devletleri ve insanlığı korumak için canlarını feda ettiğini hatırlattı. Bu nedenle bu bölgede işlenen savaş suçlarına karşı BM’nin sessiz kalmaması gerektiğini istediklerini belirten Qamişlo, “BM’nin görevlerinin başında savaş suçları ve katliamlara uğrayan halklara sahip çıkmak geliyor. BM bu amaçla kuruldu. Biz de kuruluş amacına göre hareket etmesini istiyoruz” dedi. BM’nin ve diğer uluslararası devletlerin Türkiye’nin saldırılarına sessizliğine değinen Qamişlo, her devletin bölgede çıkarlarını ve kazançlarını koruduğunu belirtti. Türkiye devletiyle olan ilişkilerinin gerçeklere sessizliğe neden olduğunu kaydeden Qamişlo, “Bu insanlık dışı saldırılara sessiz kalınmamalı” dedi.
‘SAVAŞ SUÇLULARI CEZALANDIRILSIN’
BM’nin başvurularına bir an önce cevap vermesi gerektiğini belirten Qamişlo, diplomasi kanallarını çalıştırmaya ve bu saldırıları durdurmak için ellerinden gelenleri yapmaya devam edeceklerini ifade etti. İnsanlık dışı saldırılara karşı halkın da direndiğini belirten Qamişlo, bunların boşa çıkması için ortak yol ve yöntemlerini geliştirmeye devam ettiklerini, saldırıların sonlanması için diğer devletleri harekete geçirmeyi sürdürdüklerini söyledi.
Uluslararası devletlere çağrıda bulunan Qamişlo, “Kuzey ve Doğu Suriye’deki halklarla ilişkilerini güçlendirsinler. Devletlerden istediğimiz halkın çağrılarına cevap vererek sessiz kalmamalarıdır. Bu savaş suçlarını işleyen devletleri cezalandırmalarıdır” diye konuştu.
Mezopotamya Ajansı / Müjdat Can
İlginizi çekebilir