Rojava Üniversitesi heyeti Kürdistan Bölgesi’ne gitti

Rojava Üniversitesi’nden bir heyet ilk defa başkent Erbil’i ziyaret ederek Rojava Özerk Yönetimi’nde faaliyet yürüten üniversitelerin çalışmaları ve uluslararası tanınma gibi konuları görüşmek üzere bir toplantı yaptı. 

Rojava’da bulunan Rojava Üniversitesi’nden bir heyet dün Fransız Lübnan Üniversistesi ile koordineli bir şekilde yapılacak panel için başkent Erbil’e geldi.

Fransız Lübnan Üniversitesi de Erbil’de bulunuyor.

Üniversite ilk defa Kürdistan Bölgesi’ne heyet göndermiş oldu.

Heyetin, henüz hiçbir uluslararası kurum tarafından tanınmayan Rojava’daki üniversitelerin durumunu aktardığı belirtildi.

Rûdaw’a konuşan Rojava Üniversitesi Eşbaşkanı Dr. Abdulilah Mustafa, “Rojava Üniversitesi dışında Suriye’nin kuzeyi ve doğusunda iki üniversite daha bulunuyor. Bunlar, Özerk Yönetim’e bağlı üniversiteler ve eğitim dili Kürtçe” ifadelerini kullandı.

“Şu ana kadar bin öğrenci mezun oldu”

Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Dr. Seve İzol, “Rojava’da şu ana kadar yaklaşık bin öğrenci mezun olmuş durumda. Üniversiteler ve çalışmaları tanınana kadar heyetin çalışmaları devam edecek” dedi.

Rojava’da 3 üniversite bulunuyor

Kamışlo’da bulunan Rojava Üniversitesi şu anda en büyük üniversite konumunda. 2016 yılında açılan üniversitede 8 fakülte ve 4 yüksekokul buluuyor.

2017’de açılan Kobani Üniversitesi ise 1 fakülte ve 4 yüksekokuldan oluşuyor.

Rakka’da bulunan ve 2021’de açılan Şark Üniversitesi’nde ise 2 fakülte ve 2 yüksekokul bulunuyor.

Heyetin aktardığına göre üniversitelerdeki eğitim ve müfredat, akademisyenlerin kendisi tarafından belirlenmiş durumda ve Suriye’deki genel programa uygun olarak konuldu.

 

/ rûdaw /

İlginizi çekebilir