Rojava: 33 siyasi parti ve örgütten Şam hükümetine Türkiye uyarısı

Kuzey ve Doğu Suriye’deki 33 siyasi parti ve örgüt yaptığı ortak açıklamada, Şam hükümetini Türkiye ile herhangi bir anlaşmadan uzak durmaya çağırdı.
Kuzey ve Doğu Suriye’deki 33 siyasi parti ve örgüt, Kamışlo’daki Diplomatik Araştırmalar Merkezi’nde ortak açıklama yaptı. Parti ve güçler adına ortak açıklamanın Arapçasını Süryani Birlik Partisi Eşbaşkanı Senherîb Barsûm, Kürtçesini ise Demokratik Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Luqman Ehmê okudu.
Türkiye’nin Suriye halklarına yönelik saldırılarına dikkat çekilen açıklamada, “Suriye krizi üzerinden 11 yıl geçti, halen Suriye halkının demokrasi ve özgürlük umutlarını yerine getirecek barışçıl bir siyasi çözüm bulunmuş değil. Bu Suriye halkına karşı olan güçlerin bu krize müdahalesinin sonucudur ve özellikle faşist Türk rejiminin bazı terörist gruplarını kendi çıkarları için kullanmasıdır” denildi.
‘KENDİ ÇIKARLARINI HAYATA GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR’
Türkiye ve Şam hükümeti arasında başlayan diyalog ve Astana taraflarının (Türkiye, Rusya ve İran) Suriye’nin yıkımdaki rollerine işaret edilen açıklamada, “Türk devletinin amacı baştan itibaren Suriye topraklarının işgal edilmesiydi. Bunun için bazı terörist güçleri kullandı. Suriye’deki krizin yeni dengeleri nedeniyle bu yolla gitmeyeceğini anladığı zaman tutumunda değişiklik yaptı. Bu seferde Rusya’nın arabuluculuğuyla Şam hükümetine yakınlaşıyor. Astana’daki taraflar Suriyelilerin acılarından uzak çıkarlarını gerçekleştirmek istiyorlar. Bu tüm tarafların Suriyelilerin kanında eli var” ifadelerine yer verildi.
HALK İÇİN BİR ŞEY SUNULMUYOR
Şam ve Ankara hükümetleri arasında Suriye halkı pahasına yapılan anlaşmaya karşı halkın tutum aldığı belirtilerek, “İşgal altındaki bölgelerdeki yurttaşların reaksiyonu büyük oldu ve Şam hükümetiyle yapılacak anlaşmayı reddettiler. Şam hükümetinin kontrolündeki bölgelerde de büyük bir tepki olmalıydı. Siyasi güçler bu yaklaşımları reddediyorlar, çünkü Suriye halkı için hiçbir şey sunmuyorlar. Bu halk, demokratik bir sistemi inşa etmek uğruna büyük bedeller verdi” denildi.
SDG İLE ORTAK HAREKET ETME ÇAĞRISI
Şam hükümetine Türkiye ile ülkeyi yok edecek ve halkı göçertecek anlaşmalardan uzak durma çağrısı yapan partiler, halkın taleplerini dinelemeye çağırdı.
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının kınandığı açıklamanın devamında şunlara yer verildi: “SDG’nin düşmana karşı kullandığı meşru savunma hakkını desteklediğimizi vurguluyoruz. ABD’nin öncülüğündeki Uluslararası Koalisyona, Türk devletinin DAİŞ’e fayda sağlayan bu saldırılarına son vermesi için çağrıda bulunuyoruz. Siyasi partiler ve halk olarak askeri güçlerin etrafında toplandığımızı ve Özerk Yönetim’in yürüttüğü siyaseti desteklediğimizi belirtiyoruz.”
Açıklamanın sonunda rejim, Türkiye’nin Suriye topraklarından çıkarması ve işgal saldırılarına karşı durmak için Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ortak ve koordine içerisi olmaya çağrıldı.
33 siyasi parti ve örgütün isimleri şöyle: Partiya Yekitiya Demokratîk, Partiya Kesk a Demokratîk, Partiya Aştiyê ya Demokratîk a Kurdistanê, Yekitiya Lîberal a Kurdistanê, Partiya Komunîst a Kurdistanê, Partiya Demokrat a Kurdistanê-Sûriyê, Partiya Demokratîk a Kurdî li Sûriyê, Partiya Çep a Kurd li Sûriyê, Partiya Çep a Demokratîk a Kurd li Sûriyê, Partiya Kombûna Nîştimanî ya Kurdistanî, Tevgera Guhertinê ya Demokratîk a Kurdistanê, Tevgera Nûjen a Kurdistanê, Yekitiya Karkeran a Kurdistanê, Desteya Nîştimanî ya Erebî, Partiya Nûjen û Demokratîk bo Sûriyê, Partiya Komarparêz a Kurdistanê, Partiya Rêkeftin a Demokrat a Kurdî ya Sûrî, Tevgera Çaksazî ya Kurdî-Sûriye, Partiya Asûrî ya Demokratîk, Partiya Biratî ya Kurdistanê, Partiya Roj a Demokrat a Kurd li Sûriyê, Yekitiya Nîştimanî ya Azad-Rojava, Tevgera Civaka Demokratîk, Kongra Star, Partiya Muhafazkaran a Demokratîk, Partiya Têkoşîna Demokart, Partiya Demokrat a Kurdistanê-Rojavayê Kurdistanê, Desteya Koordîneyê ya Nîştimanî (Tevgera Guhertinê ya Demokartîk), Partiya Yekitiya Suryan, Partiya Sûriya Pêşerojê, Paritya Demoqratî ya kurdî li Sûriyê (Partî), Partiya Yekitiya Demokrata Kurd li Sûriyê (P.Y.D.K.S).
/ Mezopotamya Ajansı /
Benzer haberler
İlginizi çekebilir