Riyad Derar: Uluslararası güçler Türkiye’nin saldırılarına karşı harekete geçmiyor

Türk devletinin saldırılarının Soçi toplantısından sonra arttığına dikkat çeken Riyad Derar, Şam hükümeti ile Türk devleti arasında Özerk Yönetim’e karşı işbirliğinin olabileceğini belirtti.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanı Riyad Derar ANHA’ya açıklamalarda bulundu:

SİHA SALDIRILARINDA ARTIŞ

Saldırıların Soçi toplantısından sonra arttığını belirten Riyad Derar, “Uzun zamandır Erdoğan’ın yüzünde bu gülümsemeyi görmemiştim. Putin ona böyle gülmesi için ne verdi, bilmiyorum. Askeri operasyonun ertelenmesine ilişkin birçok konuda anlaşma olduğuna inanıyorum. Ama silahlı insansız hava araçları ile yapılan saldırılar devam ediyor. Sivilleri hedef alacak kadar saldırıların artmasının sırrı budur. Bunun sebebi, Türkiye’nin Rusya gibi herhangi bir örgütün sivil desteğini hedef alarak hareket etmek istemesidir. Saldırılardaki artış yavaş yavaş olabilir. Dikkatli olmalıyız. Çünkü Türkiye saldırıları arttırmaya başlamış ve daha önce tehdit etmediği alanlara ulaşıyor” dedi.

Soçi’deki taraflar arasındaki anlaşmalara ilişkin Derar şöyle konuştu:

“Soçi’den sonra saldırıların artmasına ilişkin iki taraf arasından elbet daha fazla anlaşma var. Rusya’nın en büyük amaçlarından birinin Türkiye’yi kendi tarafına çekmek olduğunu düşünüyorum. Bunu gerçekleştirmek için ABD’nin Türkiye liderini ihmal etmesini ve onunla olmayan ilişkilerini kullanıyor. Yani Türkiye’nin hoşnutsuzluğu, ABD’ye karşı provokatif eylemlerde bulunmasına  özellikle Erdoğan’ın Tahran toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin Kuzey ve Doğu Suriye’den ayrılması gerektiğini söylemesine imkan veriyor. Türkiye bunu ilk defa yapıyor. Buradan da görülüyor ABD ve Türkiye birbirinden uzaklaşmış. Rusya, Türkiye’yi yanına çekmek için bu durumu kullanıyor.”

Derar sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya için Türkiye kapı ve büyük bir yoldur. Benim düşüncem, Rusya Türkiye’ye, Putin Erdoğan’a birçok taviz verecek. Onu ABD’den koparacak ve bu yolu sürdürecek, temelde Türkiye ekonomi için ana yoldur.”

TÜRKİYE MÜTTEFİKLERİNİ DEĞİŞTİRMEYE HAZIR

Şam hükümeti ile işgalci Türk devleti arasında ilişkilerin yeniden tesis edilmesinden bahseden Riyad Derar şöyle devam etti:

“Türkiye’nin tepkisi Kürtlere ve Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerindeki başarılı projesine karşı olduğu için ittifaklarını değiştirmesini sağlıyor. Suriye ordusundan sınıra gelmesini ve sınırı savunmasını istedik. Ama Türkiye gidip Şam ile anlaştı. Türkiye’nin buna karşı girmiş olduğu çabası, Kuzey ve Doğu Suriye’de başarılı olabilecek her türlü girişimi engellemeyi amaçlıyor. Ancak bu konu o kadar da kolay değil, Suriye içindeki muhalefetin ilişkilerini, Türkiye’deki muhalefetin ilişkilerini, Türkiye’nin Suriye rejimine düşman olduğuna ve bundan yararlandığına inanan birçok kişinin ilişkilerini etkileyebilir.”

“Bütün işaretlere göre, Türkiye’nin muhalifleri rejime teslim edeceği ve onlardan vazgeçeceğini gösteriyor” öngörüsünde bulunan Derar, “Ardından her yöntemle mültecilerin Suriye’ye geri dönmesini isteyecek. Bu durumda, o bölgelere rejimin dönüşü için yeni politikalar çizmek istiyor. Her iki taraf da Kuzey ve Doğu Suriye projesine karşı işbirliği yapabilir. Önümüzdeki süreçte bu, Soçi anlaşmalarının sonucu olarak Türkiye için bir meydan okuma olacak. Bütün bunlar gösteriyor ki bu yönden planlar olduğu ve ileri de ortaya çıkabilir” dedi

‘SURİYE VE SURİYELİLER ARTIK TEK BAŞINA’

Riyad Derar, saldırılara karşı uluslararası tutuma ilişkin, “Dünya kendi sorunuyla ilgileniyor. Suriye ve Suriyeliler artık tek başınadır. Sorunlarını çözmek için kimseye sırtlarını dayayamazlar. Şimdi hepsi ya Suriyelilere karşı ya da tarafsız kalmış ve Suriyelilerin trajedisini izliyorlar. Politikaları belirlemek için konunun yeni bir tarafta olduğunu düşünüyorum. Rejimin bundan faydalanacak, ancak sorunlar kalacak. Çünkü bu konuda gelinen aşama nedeniyle yeni kanların dökülmesi ve sorunlar olmadan ya da bir tarafın teslimiyeti ile çözülemez. Müzakereler Suriyeliler arasında olmalı ki, böyle bir trajedi ortaya çıkmasın. En iyi hedeflere ulaşmak için bilge insanların planlar yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘ULUSLARARASI GÜÇLERLE İLİŞKİLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ’

MSD Eş Başkanı Derar, bu saldırılara karşı atılan diplomatik adımları açıklayarak, “Elbette MSD, Özerk Yönetim olarak Suriye’deki olayları takip eden devletleri ve güçleri uyarmak için harekete geçiyor ve çalışmalar yürütüyor. Sürekli yaşanan trajediler ve olaylar hakkında konuşuyoruz. Her zaman aramızda birçok dosyayla ilgili mektuplaşma var” bilgisini verdi.

Derar sözlerini şöyle sürdürdü: “Temel sorun artık kimse herhangi bir tavır göstermiyor. Herkes bekliyor. Bazıları, büyük bir ülke olduğu için ve Türkiye ile çıkarları olduğundan onu düşünüyorlar. Hatta BM’nin bile müdahale etmediği yönünde dikkatimizi çekiyor. Suriye muhalefeti ve rejim arasındaki diyaloğu sürdüren BM Temsilcisi bile konuşmuyor. Rejim bu temsilcinin ABD emir altında olduğunu ve arabulucu olmadığını söylüyor. Yani bu konuların sonuçları iyi değil.”

Derar son olarak, “Bu durumda her zaman bu devletlerde bir tutum göstermelerini istemeliyiz ve bu tutumu beklemeliyiz. Ama biz de dikenlerimizi kendi elimizle çıkarmalıyız” diye konuştu.

İlginizi çekebilir