Rewşan’nın, “Dîlo Malê Min Dîlo” adlı yeni single çalışması bugün tüm dijital platformlarda dinleyicileriyle buluşacak

Kürt sanatçu Rewşan  yeni single çalışması, “Dîlo Malê Min Dîlo” bugün tüm dijital platformlarda yayınlandı. Şarkının klibi ise Türkiye saatiyle bugün 17:00’de sanatçının Youtube kanalında paylaşılacak.

 Sanatçının yeni çalışması,  2014 yılında kültürel bellek üzerine yaptığı araştırmalar kapsamında Doğu Beyazıt’tan derlendi. Şarkının yaşı bilinmemekle beraber, Mezopotamya’nın gezgin bir tüccarı vasıtasıyla Çaldıran’a yolculuk ettiği bilinmekte. Köyde bir düğün vardır ve bu gezgin tüccar da o gece köye misafirdir. Sözlü geleneğin güçlü olduğu Serhat Bölgesinde düğünler karşılıklı atışmalar; şarkılar, klamlar eşliğinde kutlanmakta ve herkes şarkılara eşlik etmektedir. Köylü tüccardan da bir şarkı söylenmesini istediğinde, o da “Dîlo Malê Min Dîlo”yu söyler. Köylü şarkıyı sevince ezberleyen birkaç kişiden biridir kaynak kişi (Ahmet Çelik, 90 yaş). Şarkı yıllarca bu köydeki hafızada kalır, duyulmaz, kayda alınmaz.  

 

Kürtçe başlayıp nakaratta Arapça sözcüklerin de yer aldığı son derece keyifli bir şarkı. “Dîlo Malê Min Dîlo” (Yuvam Gönlümdür) bize o hasret kaldığımız uçsuz bucaksız gönül hazinelerinin kapılarını aralamakta. “Gönül”den bahsetmesi ise acaba iki dilin tek kalpte attığı bir aşkın tasviri olabilir mi? Bunu şimdilik bilmemiz pek mümkün değil ama hayal etmemiz bile bize bu şarkıyı daha da sevdirecek gibi. Rewşan’ın uzun süredir dinleyicisi ile buluşturmayı hayal ettiği şarkı “Dîlo Malê Min Dîlo”;  şimdi artık hepimizin belleğinde yer almaya aday.  

 

Aranje koltuğunda Progressive Folk tarzında yaptığı düzenlemelerle beğeni toplayan Hakan Gürbüz’ün yer aldığı şarkının akustik/elektrik gitarlarını usta müzisyen Cenk Erdoğan çaldı. Davulları Ediz Hafızoğlu, yaylıları ise İstanbul Strings grubu tarafından icra edildi. Mix-mastering Evren Arkman, kapak tasarımı ise Melek Boçoğlu tarafından yapıldı.  Şarkının klibi ise Yönetmen Kadir Yücel tarafından çekildi.  

Şarkının klibi bugün Türkiye saatiyle  saat 17:00’de sanatçının Youtube kanalında paylaşılacak. 

 

 REWŞAN KİMDİR? 

İstanbul Pera Güzel Sanatlar keman-viyola bölümünü bitiren sanatçı, aynı zamanda psikoloji ve oyunculuk mezunu. Müzik çalışmalarının yanı sıra Kürtçe kadın sözlü geleneği ve kültürel bellek üzerine “Dengên Bakur (Kuzeyin Sesleri)” belgesel serisini hazırlayıp sundu. Canlı performans kayıtlarından oluşan ilk albümü “Ax Lê Wesê”, unutulmaya yüz tutmuş şarkılardan oluşmaktaydı. Pek çok single çalışması bulunan sanatçı, kendi bestelerine de yer verdiği “Tov”albümü ile World Music– Proggresive Folk kategorisinde beğeni topladı. İstanbul Film Müzikleri Orkestrası’nın da kurucu ve icracı üyeleri arasında yer alan sanatçı, yurtiçi ve yurtdışı konserlerine devam etmekte. 

 

İlginizi çekebilir