PYD’den Birleşmiş Milletler’e çağrı: Hava sahasını Türk uçaklarına kapatın

Türk devletinin Suriye genelinde demografik değişim planlarının yeni bir aşamaya girdiğini belirten PYD Genel Meclisi, hava sahasının Türk uçaklarına kapatılması için BM Güvenlik Konseyi’ne çağrı yaptı. 
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları devam ederken, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, saldırılara ilişkin açıklama yaptı. Türkiye’nin bölge demografisini değişim planının yeni bir aşamaya girdiğine dikkat çekilen açıklamada, Türk devletini ait insansız silahlı hava aracının 6 Ağustos 2022’de Qamişlo’nun Sina Mahallesi’nde bir aracı hedef aldığı ve 2’si çocuk 4 yurttaşın yaşamını yitirdiği belirtildi. Açıklamada, Türk devletinin bu saldırıdan 2 gün önce de intihar dronuyla Til Rifet’i hedef aldığı ve 6’sı çocuk 9 yurttaşın yaralandığı hatırlatıldı.
‘PLAN YENİ AŞAMAYA GİRDİ’
“İki ayı aşkın süredir işgalci Türk devletinin Suriye’nin genelinde demografik değişim planları yeni bir aşamaya girdi” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Türk devleti Suriye krizinin başlangıcından bu yana, Suriye topraklarından doğrudan ve dolaylı işgal saldırıları yoluyla toprakların geniş kısmını işgal etti, Türkleştirme ve Osmanlı’yı dayattı. Türk devletinin bu aşamada yurttaşları, İç Güvenlik Güçleri ve Demokratik Suriye Güçleri’ni (QSD) hedef aldığı SİHA saldırıları, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve tüm bileşenlerine yönelik saldırı kapsamına giriyor. DAİŞ’in yenilmesinde önemli rol oynayan halk ve güçlerin potansiyelini zayıflatmaya çalışmaktadır. İşgalci Türk devletinin Suriye’nin hava sahasında gezmesi, uluslararası anlaşmaların ihlalidir.”
BM’YE ÇAĞRI
Hava sahasının kapatılmasını isteyen PYD, şunları belirtti: “Türk devleti ve çete gruplarının Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik terör saldırı ve suçlarını kınıyor, uluslararası toplum ve uluslararası garantör güçlere Türk devletinin saldırılarının önüne geçmesi ve Kuzey ve Doğu Suriye’de işlediği bütün suçlardan hesap sorması çağrısı yapıyoruz. BM Güvenlik Konseyi’ni bölgenin hava sahasını Türk uçaklarına kapatmaya çağırıyoruz. Son olarak, uluslararası örgütleri işgalci Türk devleti ve ona bağlı çetelerin işlediği suçları araştırmak ve işlenen suçlardan sorumlu tutmak için komiteler kurmaya ve Türklerin Suriye’deki işgaline son vermeye çağırıyoruz.”

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir