Putin, Bahmut’u aldıkları için Wagner’i tebrik etti

ABD Başkanı Joe Biden, G7 Zirvesi sırasında Zelenskiy ile yaptığı görüşmede ülkesinin Ukrayna’ya ağır silahların yanı sıra top ve yeni muharebe zırhlı araçları göndereceğini duyurdu.

Benzer haberler

İsrail ordusu, bir Hizbullah sorumlusunu öldürdüğünü…

Erdoğan’dan Özgür Özel açıklaması: Kapımız sayın…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus güvenlik şirketi Wagner’in paralı savaşçılarını ve Rusya Silahlı Kuvvetlerine bağlı askerleri Bahmut şehrini ele geçirdikleri için tebrik ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bu cephede yenildiklerini üstü kapalı olsa olsa teyit etti.

Bu arada G7 liderleri, Ukrayna’ya gerektiği sürece diplomatik ve askeri destek sağlayacaklarını taahhüt ederekn Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ise Ukrayna’ya yeni silahlar ve mühimmat verileceğini bildirdi.

Kremlin’den bu sabah yapılan yazılı açıklamada, Donetsk bölgesindeki Bahmut’un Rusya’nın kontrolü altına alınmasına ilişkin, “Vladimir Putin, Artyömovsk’u (Bahmut) kurtarma operasyonunun tamamlanmasından dolayı ‘Wagner’ saldırı müfrezelerinin yanı sıra onlara gerekli desteği sağlayan ve kanatların korumasını yapan Rusya Silahlı Kuvvetleri birliklerinin tüm askerlerini tebrik ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, başarılı olan herkesin devlet madalyası ile ödüllendirileceği de aktarıldı.

Rus güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Bahmut’u tümüyle ele geçirdiklerini bildirmiş, ardından da Rusya Savunma Bakanlığı da Bahmut şehrini kontrol altına aldıklarını duyurmuştu.

Zelenskiy, Bahmut cephesinde yenilgiyi kabul etti mi?

Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Zirvesi katılan konuk lider olarak katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise burada basına yaptığı açıklamada, “artık orada Bahmut diye bir kent kalmadı, Bahmut artık bizim kalbimizde yaşayacak.” diyerek bir anlamda bu cephedeki yenilgiyi kabul etti.

Ukrayna’nın kentin tamamını kontrol edip etmediği yolundaki bir soru üzerine Ukraynalı lider “Böyle olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

Öte yandan açıklamanın ardından kısa bir süre sonra Ukrayna ordusu, kentte çatışmaların hala sürdüğünü duyurdu.

Zelenskiy’nin açıklamasına düzeltme

Zelenskiy’nin basın danışmanı da daha sonra sosyal medyadan yaptığı açıklamada Ukrayna liderinin yanıtının yanlış anlaşıldığını belirterek, “Soru, ‘Ruslar Bahmut’u aldıklarını söylüyorlar ne düşünüyorsunuz?’ şeklindeydi, Ukrayna lideri ‘bunun doğru olduğunu düşünmüyorum’ dedi.” diyerek görüşünü dile getirdi.

/euronews/

İlginizi çekebilir