Protestocuları ‘isyancı’ ve ‘terörist’ diyerek niteleyen Hamaney, protestolar için de ‘Batı’nın İran’a uyguladığı baskının bir parçası’ dedi

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini’nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından Kürt kentlerinde başlayan ve ülke geneline yayılan hükümet karşıtı protestolarda güvenlik güçlerinin kullandığı şiddet oranı artarken, dini lider Ayetullah Ali Hamaney, Devrim Muhafızları’na bağlı Besic üyeleriyle görüştü. Eylemlere yönelik şiddettin ön saflarında yer alan Besic güçleriyle bir araya gelen Hamaney, protestocuları ‘isyancı’ ve ‘terörist’ diyerek niteledi ve Besic’i övdü.

“İsyancılarla mücadele, Besic’in en önemli görevlerinden biridir. Besic’in varlığı İslam Devrimi’nin canlı olduğunu gösteriyor” diyen dini lider, “İran’ın savaş alanı sokaklardaki bir avuç isyancıyla sınırlı değil ancak bu durum isyancıları göz ardı etmek anlamına gelmez. Herhangi bir isyancı ve terörist cezalandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kürt kenti Mahabad başta olmak üzere güvenlik güçlerinin ateşli silahlarla saldırıları sürerken, Hamaney, hükümet karşıtı protestoların ‘Batı’nın İran’a uyguladığı baskının bir parçası’ olduğunu savundu. İran’ın dini lideri, şöyle devam etti:

“Siyasi bilgi sahibi olduklarını iddia eden ancak gazetelerde ve internette yaptıkları analizlerle insanı gerçekten üzen bir grup insan, bu isyanların bitmesi için ABD ile sorunların çözülmesi gerektiğini söylüyor. Müzakere, ABD ile sorunlarımızı çözmeyecek. ABD ile sorunumuzu tek bir şey çözebilir ve bu da fidye ödemektir ancak bu tek bir fidye değil, kalıcı fidye talep ediyorlar.”

/duvar/

İlginizi çekebilir