Polis kurşunuyla katledilen Kemal Kurkut davasında tüm talepler bir kez daha reddedildi

Diyarbakır Newrozunda Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un katledilmesi ile ilgili açılan davanın duruşmasında avukatların, tanıkların dinlenmesine ilişkin talepleri bir kez daha reddedildi

Diyarbakır 2017 Newrozunda üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u “olası kastla öldürmekten” beraat etme kararı Diyarbakır Adliye Bölge Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi tarafından bozulan polis Yakup Şenocak’ın yargılanmasına devam edildi.

İstinaf Mahkemesi’nin beraat kararının bozularak “cezasızlığa yer olmadığı” yönünden hüküm kurulması talebiyle Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen dosyanın ikinci celsesi görüldü. Duruşmaya sanık polis Yakup Şenocak, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden bağlanırken avukatı Ahmet Fırat, Kurkut ailesinin avukatları Serdar Çelebi, Mehmet Emin Aktar ve Cihan Aydın duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme, bir önceki celse olay yerindeki tanık polislerin dinlenmesi için aldığı ara kararda dinlenmesine karar verilen iki tanığın dinlenerek, ifadelerinin dosyaya konulduğunu bildirdi.

KASTEN ÖLDÜRÜLDÜ

İddia makamı tanıkların dinlenme usulü ve dinlenmesi gereken tanıklar hakkında herhangi bir beyanda bulunmayıp dosyadaki eksik hususların giderilmesini talep etti. Kurkut ailesinin avukatları ise tanıkların dinlenme usulüne ve dinlenmesi gereken tanıklara yönelik itirazlarını dile getirdi. Avukat Mehmet Emin Aktar, davanın başından itibaren olay yerinde bulunan tüm tanıkların dinlenmesini taleplerini yenilediklerini belirtti. Dosyadaki delillerin sanığın Kurkut’u kasten öldürdüğünü gösterdiğinin altını çizen Aktar, “Bu içinde bulunduğumuz durum kamuoyunun da vicdanını sızlatmaktadır. Sanık vatandaşları korumakla görevliyken, Kemal Kurkut’u kasten öldürmüştür. Sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz” dedi.

Sanığın davadan delil yetersizliğinden beraat ettiğini ve kararın İstinaf Mahkemesi tarafından bozulduğunu hatırlatan avukat Serdar Çelebi, “Bazı delillerin toplanması için talepte bulunduk ancak talep yerine getirilmedi” hatırlatmasında bulundu.

Tanıkların celse arasında talimatla dinlenilmesi yönünde itirazını dile getiren Çelebi, “Olay yerinde çekilmiş görüntüler var ve olay yerinde çok sayıda polis var. Tanıkların olay anında nerede olduğunu bilirsek, beyanın doğruluğunu tespit edebiliriz. Tanıkların duruş yerlerini bilmiyoruz. Her dinlenilen tanığın görüntülerde nerede olduğunu soralım ve ona göre sorular soralım. Tanıkların doğru söyleyip söylemediklerini bilemiyoruz. Görüntüler incelenmeden ve tanığa bu görüntüler gösterilmeden alınan beyanlar eksik beyanlardır” diye konuştu.

‘DOĞRU SANIK DİNLENMİYOR’

Söz hakkı verilen sanık polis Yakup Şenocak ise, hakkında alınan görevden çıkarmaya yönelik idari kararın Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığını belirterek, “Yaptığım eylemin hukuka uygun olduğu tescillenmiştir. 5 sene boyunca bu davada kimin şüpheli ve sanık olduğu tartışılıyor. Doğru sanıklar dinlenseydi her şey ortaya çıkardı. Ben suçsuzum. Suçsuzluğumdan dolayı beraatımı istiyorum, kolluğun yaptığından değil” ifadelerini kullandı.

TÜM TALEPLER REDDEDİLDİ

Mahkeme, tevsii tahkikat talebi yoksa mütalaasını hazırlamak için savcılığa tevdiine, tanık Kerim Sağlık’ın dinlenilmesi için Konya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan talimatın cevabının beklenilmesine, tanıkların görüntüler üzerinden tespit edilerek dinlenilmesi talebinin yeniden değerlendirilmesine yer olmadığına, sanık polisin tutuklanması talebinin reddine karar verdi.

DURUŞMA 17 OCAK’A ERTELENDİ

Mahkeme, mahkeme tutuksuz yargılanan sanık polis Yakup Şenocak’ın tutuklanması talebi ve diğer tüm talepleri ret ederek, duruşmayı 17 Ocak 2023’e erteledi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

İlginizi çekebilir