Pen International: Tutuklu yargılanma sona ermeli ve gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır

PEN International, Diyarbakır’da tutuklanan 16 Kürt gazetecinin serbest bırakılması çağrısıyla açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Türkiye, bağımsız gazetecileri hedef almak için terörle mücadele ve diğer yasaları kullanmayı bırakmalı ve bilgi verme ve alma hakkını da içeren ifade özgürlüğü hakkını desteklemelidir” ifadeleri kullanıldı.

“İŞLERİNİ YAPTIKLARI İÇİN CEZALANDIRILDILAR”

8 Haziran günü gazetecilerin evlerinin ve kurumlarının eşzamanlı basılarak gazetecilik için gerekli tüm malzemelerine el konulduğunun altı çizilen açıklamada, ana akım medyada ise gazeteciler aleyhine kara propaganda yapılarak dezenformasyon yayıldığı vurgulandı. Gözaltı ve tutuklama sürecine ilişkin detaylı hukuki bilginin verildiği açıklamada Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Ma Thida şu ifadeleri kullandı: “PEN International, Türkiye’de bağımsız medyayı susturmaya yönelik sistematik bir çabanın parçası gibi görünen ve ifade özgürlüğü üzerinde caydırıcı bir etkiye sahip olan 15 gazeteci ve bir medya çalışanının Diyarbakır’da tutuklanmasını şiddetle kınıyor. Gazetecilerin işlerini yaptıkları için cezalandırıldıklarına inanıyoruz. Tutuklu yargılanma sona ermeli ve gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır.

TERÖRLE MÜCADELE KANUNU KULLANILIYOR

PEN International, Türk yetkililerin muhalif sesleri hedef almak için terörle mücadele ve diğer yasaları kullanmasını defalarca kınadı. 8 Haziran’daki baskınlar, Türkiye’nin Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu Güneydoğu bölgesinde son yıllarda gazetecilere yönelik gerçekleştirilen en büyük operasyonlardan biriydi. Kürt kültürü ve dili Türkiye’de sert bir şekilde bastırılmaya devam ediyor, Kürt yayınları ve Kürt yanlısı yayın yapan medya kuruluşlarının çoğu kapatılıyor. Kürt veya Kürt yanlısı birçok gazeteci düzmece terör suçlamalarıyla hapiste çürümeye terk ediliyor.”

MA

İlginizi çekebilir