Pakistan’da muson yağmurları sonrası başlayan su kaynaklı salgın hastalıklar kontrolden çıkabilir

Pakistan’da muson yağmurlarının sebep olduğu afet sonrası ortaya çıkan su kaynaklı salgın hastalıkların kontrolden çıkabileceği uyarısında bulunuldu.

Sellerden en çok etkilenen bölge olan Sind’de eyalet hükümeti, dokuz kişinin daha gastroenterit, akut ishal ve sıtma şüphesiyle öldüğünü açıklarken ve 1 Temmuz’dan bu yana hastalıklardan ölenlerin toplam sayısının 318’e ulaştığı duyuruldu.

UNICEF, “kasvet ötesi” olarak tanımladığı sağlık krizinde salgının yayılma hızının kontrolden çıkma riski ile karşı karşıya olunduğu uyarısında bulundu.

Afet Yönetim Ajansı’nın son verilerine göre, 14 Haziran’dan beri devam eden Muson yağmurlarının neden olduğu sellerde 551’i çocuk ve 318’i kadın olmak üzere bin 559 kişi hayatını kaybetti. Bu kişilere salgın hastalıklara yakalanarak ölen kişiler dahil edilmemiş durumda.

Normalden üç kat fazla yağışın düştüğü ülkede yüzlerce kilometreye yayılan sel sularının çekilmesinin iki ila altı ay sürebileceği belirtiliyor.

Durgun sular ise sıtma, dang humması, cilt ve göz enfeksiyonları ve akut ishal gibi salgın hastalıkların hızla yayılmasına neden oluyor.

Pakistan Planlama Bakanı Ahsan İkbal “Şimdiden salgın başladı. Kontrolden çıkmasından korkuyoruz” açıklamasında bulunurken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise hastalıklardaki artışın “ikinci bir felaket” potansiyeli taşıdığını söyledi.

“Durum yürek parçalayıcı”

1 Temmuz’dan bu yana selden etkilenen bölgelerde kurulan derme çatma ya da seyyar hastanelerde 2,7 milyondan fazla kişinin su kaynaklı hastalıklar nedeniyle tedavi gördüğü ve sadece Pazartesi günü 72 bin kişinin bu tesislerde tedavi edildiği belirtildi.

Pakistan’ın kuzeyindeki rekor muson yağmurları ve buzul erimesi, 220 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 33 milyon insanı etkileyen sel felaketini tetikledi. Maddi zararın 30 milyar dolar olduğu tahmin edilirken yaklaşık 16 milyon çocuğun felaketten etkilendiği ve en az 3,4 milyonunun acil tıbbi desteğe ihtiyacı olduğu düşünülüyor.

UNICEF Pakistan’ın güneybatı Belucistan eyaletindeki Saha Sorumlusu Gerida Birukila durumu “tamamen yürek parçalayıcı” olarak nitelendirdi.

Salı günü Cenevre’de düzenlenen basın brifinginde konuşan Birukila, çocukların etrafının gübre ve dışkı bulaşmış hastalık ve virüs kaynayan durgun su birikintileri ile çevrili olduğunu ve bazen uyudukları yerden sadece birkaç metre uzakta olduğunu söyledi.

Ülkede bulunan Amerikalı oyuncu Angelina Jolie de “Birçok ailenin hastalıklı suyu içmekten başka alternatifi yok” dedi. Ülkenin güneyindeki Dadu bölgesini ziyaret eden Jolie, “Gittiğimiz her yerde çaresizlik ve umutsuzluğun arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. Jolie, 2010’daki ölümcül sel felaketinin ardından da Pakistan’ı ziyaret etmişti.

Kaynak: euronews

İlginizi çekebilir