Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenliği davasında reddi hakim talebi yapıldı

Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenliği kampanyasından dolayı görülen davada daha önce AKP’den aday adayı olan hakim üye Murat Bircan hakkında reddi hakim talebinde bulunuldu.
Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan ve daha önce hakkında beraat kararı verilen Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu’nun yeniden yargılandığı davanın duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Önderoğlu’nun yanı sıra avukat Abbas Yalçın ve Meriç Eyüpoğlu da katıldı.
Duruşmada söz alan avukat Abbas Yalçın, üye hakimlerden Murat Bircan’ın AKP’den 2018’de milletvekili aday adayı olduğunu belirterek, bu nedenle tarafsız bir yargılamanın olamayacağını söyledi. Yalçın, bu nedenle reddi hakim talebinde bulundu. Eyüpoğlu da aynı şekilde reddi hakim talebinde bulundu. Söz verilen iddia makamı, eksik hususların giderilmesini talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme, reddi hakim talebini değerlendirmek üzere bir üst mahkeme olan 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve yurt dışında olduğu için hala savunması alınmayan Nesin’in ifadesinin istinabe yoluyla alınmasına karar vererek, duruşmayı 1 Şubat 2023’e erteledi.
NE OLMUŞTU?
Benzer haberler
Özgür Gündem Gazetesi Eş Yayın Yönetmenleri Eren Keskin ve Hüseyin Aykol’a açılan davalara dikkat çekmek için 4 Mayıs ila 7 Ağustos 2016 günlerinde 100 gazeteci, yazar ve akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen Nöbetçi Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılanlar arasında bulunan Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin, 20 Haziran 2016’da tutuklandı. Önderoğlu ve Fincancı 10 gün sonra 30 Haziran 2016’da serbest bırakıldı.  Ahmet Nesin ise 1 Temmuz 2016’da tahliye edildi.
Üç kişi hakkında açılan davanın 27 Şubat 2019 günü gerçekleşen dokuzuncu duruşmada esas hakkında mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, Korur Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in “örgüte propagandası yapmak”, “suç işlemeye tahrik”, “suçu ve suçluyu övme” suçlamalarıyla cezalandırılmalarını istedi. 17 Temmuz Fincancı,  Önderoğlu ve Nesin’in üzerlerine atılı “örgüt propagandası yapmak”, “suç işlemeye alenen tahrik etme” ve “suçu ve suçluyu övme” suçlamalarından ayrı ayrı beraatlarına hükmetti.
Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine dosya istinafa gitti. İstanbul İstinaf Mahkemesi’nin 3’üncü Ceza Dairesi, 3 Kasım 2020 günü verdiği kararla Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin’in beraat kararlarını bozdu. Böylece dosya yargılandıkları yerel mahkemeye geri gönderildi. Yeniden yargılamanın 3 Şubat 2021 günü görülen ilk duruşmasında, mahkeme İstinaf Mahkemesi’nin bozma kararına uyarak Korur Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in dosyalarının İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Eren Keskin, Zana Kaya, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı’nın yargılandığı Özgür Gündem ana davasıyla birleştirilmesi için yazı yazılmasına karar verdi.
Ancak yargılama 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti.

 

/MA/

İlginizi çekebilir