Onur Yaser Can davası 3 Şubat’a ertelendi

 İstanbul’da 2 Haziran 2010 tarihinde narkotik polisi tarafından gözaltına alınan ve çıplak aramaya maruz bırakılan Onur Yaser Can’ın intiharında sorumluluğu bulunduğu iddia edilen 4’ü polis, 5 kişinin yargılamasına devam edildi.

Duvar’da yer alan haberde, İstanbul 41’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verilen duruşma, daha büyük bir salon olan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı. Saat 14.00’te başlaması beklenen duruşma, aynı salonda yapılan başka bir duruşmanın uzaması nedeniyle gecikmeli olarak başladı.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da davayı izleyenler arasında yer aldı.

Dosyada dört polis, “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme” suçlamasıyla yargılanıyor. Bir bilirkişiye ise “gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme” suçlaması yöneltiliyor.

Ailenin avukatı Mehmet Ümit Erdem, evrakta sahtecilik suçlamasıyla yapılan yargılamanın işkence yönünde genişletilmesi gerektiğini savunuyor. İddianamede, ifade tutanağının Onur Yaser Can salıverildikten sonra oluşturulduğu tespiti yer alıyor.

30 Eylül tarihinde görülen ilk duruşmaya sağlık sorunlarını gerekçe gösterip katılmayan Narkotik Şube Amiri Hakan Aydın, duruşmaya Bursa’dan SEGBİS’le bağlandı. Onur Yaser Can’ın yakalamasında yer almadığını söyleyen Aydın, evrakta değişiklik yapıldığını ise soruşturma açıldığında öğrendiğini söyledi ve ekledi:

“Çıplak arama kimsenin olmadığı bir odada yapıldı. Emrini ben vermedim ve odada bulunmadım.”

‘OLABİLİR, BÖYLE BİR TİŞÖRTÜM VARDI’

Avukat Çiğdem Şat, sanık Aydın’a Onur Yaser Can’ın Emniyet’e getirilme anına ait olduğunu söylediği bir fotoğraf göstererek “Bu kişi siz misiniz?” diye sordu. Aydın, tam olarak hatırlamadığını belirterek, “Olabilir böyle bir tişörtüm vardı galiba” dedi.

Tanık olarak dinlenen Avukat Candan Kaplan, Onur Yaser Can’ın bir arkadaşı vasıtasıyla hukuki destek almak için ofisine geldiğini söyledi. “Çok korkuyordu. İfademe Hacı diye birini eklediler. Ben Hacı diye birini tanımıyorum, mecbur kaldım imzaladım’ dedi. Ailene ulaşabiliriz diye tehdit edildiğini anlattı.”

‘MÜVEKKİLİMİN İFADE TUTAĞINI VERMEDİLER’

Bu görüşmenin ardından avukat Candan Kaplan vekalet çıkararak Emniyet’e gittiğini belirtti ve devamında yaşananları şöyle aktardı:

“Bana dosyada gizlilik kararı olduğunu ve herhangi bir evrak veremeyeceklerini söylediler. Müvekkilimin ifadesini vermediler. ‘Muhammed Bey bakıyor ve giderken evrakı yanında götürmüş veremiyoruz’ denildi. Tartıştık. Emniyet müdürü ile görüşmek istedim. Toplantıda olduğunu söylediler. Bayan polis memuru geldi ‘İfadeyi bulduk size verelim ama müvekkilinizi ek ifade için tekrar getirmeniz gerekiyor’ denildi. Şaşırdım, bireysel dosyada gizlilik kararı olmaz. İfadeyi incelediğimde Hacı isimli kişiyi ben de gördüm ve müvekkile okudum. ‘İşte gördünüz mü eklemişler’ dedi. Ona da ifade tutanağını istediği halde vermemişler. Arkadaşından bir telefon numarası bulduğunu ve uyuşturucuyu o yolla aldığını söyledi. Görüştüğü insanların isimlerini bilmiyordu.”

Avukat Candan Kaplan, Onur Yaser Can’ın intihar ettiği gün şaşırtıcı bir olay yaşadığını söyleyerek şöyle devam etti:

“O gün ifadeye gidecektik. Polis aradı, ‘Neden gelmediniz?’ diye. Müvekkilimin intihar ettiğini söyledim. Sonra tekrar aradı. ‘Biz çok üzüldük, müvekkilinizin psikolojik sorunları mı vardı?’ diye sordu.”

‘MİLLİYET GAZETESİ DİYE ARAYIP İŞKENCE İDDİASINI SORDULAR’

Bir süre sonra kendisinin Milliyet Gazetesi’nden de arandığını ve “İntiharla ilgili işkence iddiası var bununla ilgili beyanınız nedir?” diye sorulduğunu belirtti.

Kaplan, aynı numarayı tekrar aradığında bu numaranın Milliyet Gazetesi’ne ait olmadığını anladığını söyleyerek, “Arandığımda ortada işkence iddiası bile yoktu. Polisin bilgi almak için bunu yaptığını düşündüm” ifadelerini kullandı.

‘ADALETİN GECİKTİRİLMEMESİNİ VE YARGILAMANIN HIZLANDIRILMASINI TALEP EDİYORUM’

Onur Yaser Can’ın kız kardeşi Ezgi Sevgi Can duruşmada söz alarak şunları söyledi: “Hakan Aydın o dönemde narkotiğin imamıydı. Onun talimatı olmadan hiçbir şekilde bu işlemler yapılamaz. Annem, babam hayattayken bu mücadeleyi 12 yıl sürdürdük. Sadece evrakta sahtecilikten değil işkenceden de yargılanmaları gerektiğini defalarca söyledik. Adaletin geciktirilmemesini ve yargılamanın hızlandırılmasını talep ediyorum. Gördüğünüz gibi şu an ne anlam ne babam burada.”

Verilen aranın ardından devam eden duruşmada, sanıkların tutukluluğunun devamına karar verildi. Davaya 3 Şubat 2023 tarihinde devam edilecek. Gelecek duruşmada, Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istenen dosyalar mahkemeye getirilecek ve tanıklar dinlenecek.

Duruşmanın ardından yapılan açıklamada konuşan Ezgi Sevgi Can, “Duruşma bizden yana geçti. Mahkeme heyeti tüm işkence iddialarını dinledi” dedi.

Can, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dava, 28 yaşındaki bir gencin polis şiddeti sonucu intihara sürüklenmesi ardından itinayla işleyen cezasızlık politikalarının annem ve babamı da katletmesi sonucu bütün ailemin katledilişinin davasıdır. Abime işkenceyi uygulayan polisler, devran döndü 12 yıl sonra yargı önüne çıktılar. Pişkinlikle, rahatlıkla suç işleyen bu sözde polis memurlarının buna dikkatini çekmek istiyorum.”

Ne olmuştu?

ODTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu Onur Yaser Can, 2 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Beyoğlu’nda narkotik polisi tarafından gözaltına alındı. İfadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bundan iki gün sonra, “Tutanaklarda eksiklik olduğu” gerekçesiyle tekrar karakola çağrıldı. 23 Haziran 2010’da üçüncü kez ifadeye çağrılan Can aynı gün intihar etti. İntiharının ardından annesi Hatice Can, oğlunun pantolonunun arka cebinde, üzerinde çıplak aramaya maruz bırakıldığına ilişkin ifadelerin yazılı olduğu bir not buldu.

Anne Hatice Can da 2014 yılında intihar etti. Baba Mevlüt Can ise sağlık sorunlarından dolayı 2019 yılında hayatını kaybetti.

Onur Yaser Can’ın intiharıyla ilgili yargılamada 2 polis, “evrakta sahtecilik” suçlaması ile 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı bozdu ve yargılama yeniden başladı. Polisler, ayrı ayrı altı yıl 5 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ancak İstanbul 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 4 polis ve 1 bilirkişi hakkında daha suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. İstanbul Valiliği, soruşturma izni vermedi.

Onur Yaser Can’ın kardeşi Ezgi Sevgi Can’ın itirazı üzerine istinaf mahkemesi, soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararı Temmuz 2021’de kaldırdı.

İlginizi çekebilir