Oktay Candemir: Tecavüzcünün hiç mi suçu yok?

Zeynep Işıl Özgentürk…

Cumhuriyet Gazetesinde ‘Sanata Bakış’ köşenin yazarı ve oyuncu Ali Özgentürk’ün de eşi oluyor.

Gayet iyi tanıdığımız Kemalist teyzelerden biri.

Hani şu Anıtkabir’de ya da İzmir Kordon’da aniden ortaya çıkıp “Bu Kürtlerde buralarda çoğalmaya başladı ayol”, “Bunları da tepemize çıkardılar canım” diyen; sarışın, suratı boya küpü, parmaklarında oje, kafalarında saç kalmamasına rağmen sürekli röfle balyaj yapan ‘kokona teyzeler’ var ya onlardan biri işte.

72 yaşında bir kokona…

Almış kalemi eline ve Batman’da Uzman Çavuş’un tecavüzüne ilişkin ‘Porno çukuru’  başlığıyla Cumhuriyet gazetesinde Kürtlere ağır hakaretler içeren bir yazıyı kaleme almış.

Kendisi ömrü hayatında bir kere olsun Batman’a, Şırnak’a, Van’a gelmediği için öğretmen bir arkadaşının anlatımlarından yola çıkarak diyor ki;

“Buralarda kız çocuklarına hiç değer verilmez, babalar kız çocuklarını çocuktan saymaz, onlar okutulmazlar, mal gibi satılırlar. Mirastan onlara hiçbir pay düşmez. Herhangi bir beceri edinmeleri, yaşamlarını kendi ayakları üstünde sürdürmeleri için hiçbir yardım almazlar. Bu durumdaki genç kızların iki seçeneği vardır: Ya dağa çıkmak ya da kentlerinde görev yapan asker, bürokrat biriyle evlenerek kurtulmak. Bu nedenle pek çok genç kız umutsuzca kendini kandırır, evlilik hayalleri kurar ve ansızın bürokrat, asker bir başka bölgeye tayin olur gider. Çoğu bekâretini kaybetmiş genç kızlar için intihar, bir kurtuluş olur.”

90 yıldır “Kürtlerde ağalık, şeyhlik, mollalık var. Kürtler feodal insanlar” nakaratını papağan gibi tekrarlayan Kemalist kafanın başka bir tezahürü…

“Cop’a ne gerek var, aslan gibi delikanlılarımız var’ diyen Lanet Kenan Evren’in yazıya dökülmüş versiyonu…

Çok sevdiği ordunun bir bireyine konduramadığı için, ince’den inceye tecavüzcüyü aklayarak, ‘Siz de kızlarınıza sahip çıkın canım’ demek istiyor.

Yaşanan tecavüzden, genç bir kadının intiharından ötürü tecavüzcüyü suçlamıyor, mağdurları suçluyor!

Ona göre tecavüzcünün hiç kabahati yok, tüm kabahat Kürtlerde…

Tecavüzü ve tecavüzcüyü meşrulaştırdığı yetmiyormuş gibi ayrıca intiharı bir kurtuluş yolu olarak göstererek genç kadınları intihara teşvik ediyor.

“Kürt Kadınları Okutulmaz” diyor ya külliyen yalan… 

‘Okutulmaz’ dediği şey yani Türkçe öğrenmemelerine kızıyor Işıl Özgentürk. Zaten yıllardır Türkiye’de ‘Okuma, yazma’dan kasıt, Türkçe’nin bütün Kürtlere öğretilmesi değil mi?

Ancak anadili Kürtçe iken okullarda Türkçe öğrenmeye çalışarak henüz hayatının başında zorunlu dil öğrenimine maruz bırakılan Kürt kadınlarının dramından haberi var mı Özgentürk’ün…

Özgentürk yaşanan tecavüzler konusunda duyarlı olsaydı şayet;  yıllar önce Eren Keskin için ‘İlk gördüğüm yerde taciz etmezsem namerdim’ diyen Fatih Altaylı ’ya bir çift laf ederdi.

Derdi o değil demek ki!

Onun tüm derdi; ‘Size müstahaktır’ duygusuyla tecavüzü meşrulaştırmak.         

Sonuç yerine;

 Kürt kadınından, onun on yıllardır verdiği özgürlük, eşitlik mücadelesinden birhaber ‘Işıl teyze’, ırkçılığın ve cehaletin yön verdiği leş bir yazı kaleme almış.

 Batmanlı kadınlar üzerinden bir halkı aşağılamaya kalkıştı ama hem kendini rezil etti hem de Türkiye’nin dört bir yana sinmiş derin ırkçılığını da bir kez daha teşhir etti…    

İlginizi çekebilir