Oktay Candemir: Deniz Gezmiş yaşasaydı HDP’den milletvekili olurdu

*Biz varlığımızı hiçbir karşılık beklemeden esasen Türk halkına armağan etmiş bulunuyoruz. Ve Türk halkları ve devletin bağımsızlığına armağan etmiş bulunmaktayız. Bu sebeple ölümden çekinmiyoruz…

*Kendisini almaya gelenlere: “ Ben silahımı kurtuluş savaşında emperyalizme karşı savaşmış kahraman ordumuza karşı kullanmam, silahlarımızı vatan hainlerine karşı kullanırız.

*Biz Mustafa Kemal gençliği olarak, saptırılan devrimi rayına oturtmaya azimliyiz, kararlıyız.

Bu sözler bugün idam edilmesinin 49 yılında andığımız Deniz Gezmiş’e ait.

Şimdi bazılarınız da diyecek ki iyide ama idam sehpasında ‘Yaşasın Türk ve Kürt Haklarının Kardeşliği’ demiştir…

Evet, ama bu ülkede bu sözü söylemeyen mi kaldı?

Atatürk bile Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bunu söylemiş hatta daha ileriye giderek ‘Aramızda Kürdistan mebusları’ var demiştir.

Peki, Deniz Gezmiş’in söylemediklerine de bir bakmak gerekmez mi? Bir kere bile Dersim Katliamı, Ağrı Katliamı hakkında neden tek kelime söylememiştir?

Hatta daha da geri gidiyorum. Ermenilerin yaşadıkları için tek bir sözü var mı?

Deniz Gezmiş denilince çoğumuzun aklına sadece parkası, nemli gözleri ve yakışıklılığı gelir ama aslında çoğumuz onun mücadele gerekçesi olan fikir dünyasını pek irdelemeyiz.

90 kuşağı Deniz Gezmiş’i ve mücadelesini çok iyi incelerken, iki bin kuşağı Deniz Gezmiş’i romantize etmeyi başardı.

2010’lu yıllarda ise Deniz Gezmiş hayat felsefesi ve amaçları bilinmeyen, öğrenci evlerinin duvarlarında bir poster ve kartpostal oldu.

Dolayısıyla bunu gören egemenler ise son yıllarda Deniz Gezmiş’in anılmasında bir sakınca da görmedikleri için, popüler kültür dâhil bir Deniz Gezmiş seviciliği başladı.

Hatta Rıdvan Dilmen gibi biri bile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘Parkasız Deniz Gezmiş’ ilan etti.

Mesela, çoğumuz Mahir Çayan’ın, İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm tarihini bilmeyiz. Oysaki onlar Deniz Gezmiş’e ilhamını oluşturmuş çok büyük devrimcilerdir.

Deniz Gezmiş, o kadar topluma benimsetildi ki maalesef dönemin bu büyük devrimcileri neredeyse bilinmez oldu.

Deniz Gezmiş bugün yaşasaydı kimilerinin iddia ettiği gibi Ergenekoncu falan olmazdı, bu şekil yorumları ona haksızlık olarak nitelendiriyorum ama muhtemelen HDP’den milletvekili olurdu.

Sonra istifa eder miydi, işte ondan emin değilim…

NOT: Deniz Gezmiş için mecliste yapılan oylamada ilk el kaldıran kişi Van’da meydanlara, havalalanlarına ismi verilmiş olan Ferit Melen’dir. Bu vesileyle bunu da hatırlatmış olalım.

İlginizi çekebilir