Nezahat ve Kazım Gündoğan’dan kitap tanıtımı, film gösterimi ve imza etkinliği

Kitap/ Alevileş(tiril)miş Ermeniler ve Vank’ın Çocukları

 Nezahat Gündogan ve Kazim Gündoğan’ın 2005 yılından beri Dersim üzerine devam eden belgesel film ve kitap çalışmaları Kazım Gündoğan’ın “Alevileş(tiril)miş Ermeniler – Biz İsa’ya Tabiyiz, Ali’ye Mecburuz” kitabıyla bir aşamayı daha geride bıraktı.

 Gerek Osmanlı Imparatorluğu, gerekse Cumhuriyet Devleti döneminin değişmez konusu olan “Dersim Sorunu”nun nedenleri ve sonuçları üzerine yapılan çalışmalar konunun değişik açılardan tartışılmasına ve gündemleşmesine katkıda bulundu.

 İnanç ve etnik kimlikleri nedeniyle (etnik olarak Kürtlerin, Zazaların, Türkmenlerin, Ermenilerin inanç olarak Alevilerin, Hıristiyanların her dönemin ötekileştirme adresi olan Dersim Bölgesi’inde 1937/ 38 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından  gerçekleştirilen Tertele/ Soykırım yasaklar nedeniyle  uzun yıllar konuşulamadi, tartışılmadı

 1915 Ermeni Soykırımı’nı gerçeklestiren ırkçı ve tekçi Türkcülük/ İslamcılık ideolojisi Cumhuriyeti’in kuruluşundan sonra bir devlet politikası olarak devam etti. Türk ve İslam olmayan bütün etnik ve inanç kimliklerinin katliamlar, soykırımlar ve asimilasyon politikalarıyla yok edilmesi amaçlandı.

 1937/38 Tertelesi/ Soykırımı da bu amacla gerçekleşitirildi. Etnik olarak Kürt, Kırmanç / Zaza, Ermeni, inanc olarak Alevi/ Kızılnaş ve Hıristiyan topluluklara yönelik sistemli iiddet ve asimilasyon politikaları uygulandı.

Nezahat ve Kazım Gündoğan önceki belgesel  film ve kitap  çalışmalarıyla Kürt, Zaza, Türkmen Alevi/ Kızılbaşlara yönelik Tertele/ Soykırımı gündeme taşırken, son çalışmalarıyla da Dersim bölgesinde iki Tertele/ soykırım (1915- 1938) yaşamış  Ermenilerin sorunları üzerine yoğunlaştılar.

 “Vank’in Cocuklari” belgesel filmi ve “Keşiş’in Torunlari-Dersimli Ermeniler” kitap çalışmalarından sonra “Alevileş(tiril)miş Ermeniler – Biz İsa’ya Tabiyiz, Ali’ye Mecburuz” kitabıyla yeniden gündeme taşıdılar.

 20 Ocak 2023 tarihinde Köln’de gerçeklestirilecek kitap tanıtımı- imza ve  film gösterimi  etkinlliğinde bu konular değisik yönleriyle ele alınacak sunum yapılacak.

 

KITAP

 

Kitabin Adi: “Alevileş(tiril)miş Ermeniler – Biz İsa’ya Tabiyiz, Ali’ye Mecburuz”

Yazar: Kazım Gündoğan

Yayinevi: Ayrıntı Yayınları

Sayfa: 528

 

 FILM:

 

“Vank’ın Çocukları” 70 dakika, 2016

Yönetmen: Nezahat Gündoğan

Yapımcı: Kazım Gündoğan-Miraz Yapım

Araştırma: Nezahat Gündoğan, Kazım Gündoğan

Görüntü Yönetmeni: Metin Dağ

Müzik: Nazım Çınar

Kurgu: Uğur Kutay

Danışman: Hovsep Hayreni

 

Adres:

Forun Volkshochschule am Neumarkt

Cäcilien Str- 28´33.     

50667 Köln

 

Hatırlanacağı üzere Kazım Gündoğan’ın, Nezahat Gündoğan ile birlikte “Munzur Akmazsa”(2003-2004), “İki Tutam Saç-Dersim’in Kayıp Kızları (2010), “Hay Way Zaman” (2013), “Vank’ın Çocukları” (2017) isimli belgesellerinin yanı sıra “Dersim’in Kayıp Kızları-Tertele Çeneku (2012)” ve “Keşiş’in Torunları-Dersimli Ermeniler” (2016) isimli kitapları ile bütün bu çalışmalardan aldığı çeşitli ödülleri bulunmaktadır.

 

İlginizi çekebilir