Newroz’da takılan sarı, kırmızı, yeşil şala 10 ay hapis cezası

2015 yılındaki Newroz kutlamasında renkli şal takan Feleknaz Aslan’a, ‘örgüt propagandası’ndan 10 ay hapis cezası verildi. Bu ceza 6 bin TL para cezasına çevrildi

Newroz kutlamasında taktığı sarı, kırmızı, yeşil renkli şal nedeniyle “örgüt propagandası yapmakla” suçlanan Feleknaz Aslan’a 10 ay hapis cezası verildi. Bu ceza daha sonra 6 bin lira para cezasına çevrildi.

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 22 Mart 2015’te yapılan Newroz kutlamasında sarı, kırmızı ve yeşil renkli şal ile başındaki yıldız işlemeli sarı, kırmızı ve yeşil yazma nedeniyle Feleknaz Aslan hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Hatay 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Daha önce savunması alınan Aslan’ın katılmadığı duruşmada, Aslan’ın avukatı Mehtap Sert hazır bulundu.

SAVCI HAPİS CEZASI İSTEDİ

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığı habere göre, duruşmada mahkeme heyetine mütalaasını sunan savcı, Aslan’ın üzerine atılı “Örgüt propagandası yapmak” suçunu işlediğini ileri sürerek, cezalandırılmasını istedi.

‘SUÇUN UNSURLARI OLUŞMADI’

Avukat Mehtap Sert ise, müvekkilinin kollukta alınan beyanında tercüman ve avukat hakları hatırlatılmadığını, okuma yazması olmadığı için de beyanında bibaher parmak izi alındığını söyledi. Müvekkilinin uzunca bir şalın ucundan tuttuğunu belirterek, atılı suçun unsurlarının oluşmadığından müvekkilinin beraatini istedi.

6 BİN TL PARA CEZASI

Mahkeme heyeti, savunmanın ardından Aslan’a “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, daha sonra bu cezayı 6 bin TL para cezasına çevirdi.

HALAY ÇEKMEK DE “ÖRGÜT PROPAGANDASI”

Öte yandan Dörtyol ilçesinde 22 Mart 2015 ile bu yıl 20 Mart’ta yapılan Newroz kutlamalarında sarı, kırmızı, yeşil renkli şal taşıdığı belirtilen Şahide Orman Özek hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın duruşması da Hatay 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Özek katılmazken, avukatı Mehtap Sert hazır bulundu. Müvekkilinin hasta olduğu için duruşmaya katılamadığını belirten Sert, “Eylemi halay çekmektir. Amacı şiddete teşvik ya da şiddeti övmek değildir. Nitekim 2015 Newrozu’ndaki eylem TCK anlamında suç oluşturmaz” diyerek, beraat talebinde bulundu.

Mahkeme eksik hususların giderilmesi için duruşmayı 1 Aralık’a erteledi.

67 YAŞINDAKİ ANNESİ DE RENKLİ ŞALDAN CEZA ALMIŞTI

Söz konusu davanın 28 Haziran’daki duruşmasında mahkeme, 67 yaşındaki Özek’in annesi Menci Orman’a sarı, kırmızı, yeşil şal sallayarak “örgüt propagandası” suçunu işlediği iddiasıyla 10 ay hapis cezası vererek, “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına” karar vermişti.

İlginizi çekebilir