Neçirvan Barzani: Seçimlerin ertelenmesi Kürdistan Bölgesi’nin itibarını zedeler

Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partiler, Neçirvan Barzani’nin başkanlığında, Kürdistan Parlamentosu seçimleri temel gündemi ile bir araya geldi.

Neçirvan Barzani toplantı sonrası yaptığı konuşmasında, Kürdistan Bölgesi Başkanlığının davetine katıldıkları için siyasi taraflara teşekkür etti.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada “seçimlerin ertelenmesinin Kürdistan Bölgesi’nin itibarını ve konumunu zedeleyeceği” bildirildi.

Öte yandan seçimlerle ilgili tüm konuların yeniden görüşülmesi ve anlaşmazlıklar ile sorunları çözümü için önümüzdeki Eylül ayında son toplantının yapılmasına karar verildi.

Hangi taraflar katıldı?

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıya, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert’ın yanı sıra, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani, Değişim Hareketi (Goran) Genel Sekreteri Omer Seyid Ali, İslami Birlik (Yekgırtu) Genel Sekreteri Selahaddin Bahaeddin, Kürdistan Adalet Topluluğu (Komel) Genel Başkanı Ali Bapir, Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Başkanı Muhammed Hacı Mahmud, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Kürdistan Bölgesi Başkan yardımcıları Cafer Şeyh Mustafa ve Mustafa Seyid Kadir, diğer partilerin temsilcileri katıldı.

Neçirvan Barzani, 24 Şubat’ta Kürdistan Parlamentosu Altıncı Dönem seçimlerinin 1 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşmesini içeren kararnameyi imzalamıştı.

Ancak taraflar arasında seçim bölgeleri, bileşenlere ayrılan kota ve seçim komisyonu bileşimi konusunda yaşanan uzlaşmazlık nedeniyle Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu çalışmalara başlayamamıştı.

Bugünkü toplantıda tarafların bu konuda ortak bir konsensüse varması bekleniyordu.

Daha önce de toplantı yapılmıştı

Başkan Neçirvan Barzani, Mayıs ayında Birleşmiş (BM) Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektuplarda Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenecek parlamento seçimler için yardım talebinde bulunmuştu.

Barzani 9 Haziran 2022 tarihinde de Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi taraflarla bir araya gelmiş, toplantıda seçim takvimi ele alınmıştı.

Son olarak 3 Ağustos’ta Duhok’ta düzenlenen Şengal anmasında konuşan Barzani, siyasi partilere uzlaşma çağrısı yapmıştı.

/rûdaw/

İlginizi çekebilir