Neçirvan Barzani: Peşmerge’yi birleştirmek için Koalisyonun desteğine ihtiyacımız var

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, İngiltere Savunma Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Danışmanı Mareşal Martin (Sammy) Sampson ile beraberindeki heyeti kabul etti.

Başkanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede İngiltere’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkiler, Irak’taki son siyasi durum, terör tehdidi, IŞİD’in artan hareketliliği, Peşmerge Bakanlığının reformları ve Erbil-Bağdat ilişkileri değerlendirildi.

Başkan Neçirvan Barzani, İngiltere’nin IŞİD’e karşı mücadelede Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı yardımlara değinerek, terör tehdidinin devam ettiği bu dönemde Kürdistan Bölgesi ve Irak’a yardım ile desteklerin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıda Neçirvan Barzani, IŞİD’in yenilgiye uğratılmasında İngiltere’nin oynadığı etkin rolden ötürü teşekkür etti.

Başkan Neçirvan Barzani Peşmerge Güçlerinin yapılanması ile reform sürecinde koalisyon ve  İngiltere’nin oynadığı etkin role vurgu yaptı.

„Terör tehdidini ortadan kaldırmak“ için işbirliğinin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Barzani, Peşmerge’yi yeniden birleştirmek ve reformların başarıya ulaşması için uluslararası toplumun yardımına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Irak’taki son gelişmelerin ele alındığı toplantıda taraflar Irak’ta istikrar ve huzurun egemen kılınması için bu zor dönemin aşılması amacıyla ortak anlayış çerçevesinde bir diyalog sürecinin başlatılması konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi. Ayrıca Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi taraflar arasındaki birliğin önemine vurgu yapıldı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin komşu ülkeler ile arasındaki ilişkiler, Bölgedeki gelişmeler ve Erbil-Bağdat ilişkileri toplantıda ele alınan diğer gündemler arasında yer aldı.

Toplantıya Peşmerge Bakanı Şorış İsmail ve İngiltere’nin Erbil Başkonsolosu David Hunt da hazır oldu.

 

/ rûdaw /

İlginizi çekebilir