Mutlu: Kayyımlar kadın mücadelesine ideolojik saldırıdır

Kayyımların kadın mücadelesine ideolojik saldırı olduğunu belirten Akdeniz Belediyesi önceki dönem Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, “Kadınlar bu saldırıları püskürtebilir. Ortaklaşmamız gerekiyor” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu tarafından Diyarbakır’da bulunan Amed Şehir Tiyatrosu’nda düzenlenen “Kayyımın kadın alanındaki tahribatları ve ortak mücadele hattını oluşturma” paneli, katılımcıların konuşmalarıyla devam ediyor.
KÜRT KADIN BELEDİYECİLİĞİ
Panelde konuşan Mersin Akdeniz Belediyesi önceki dönem Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, yerel yönetimlerin önemine değinerek, “Yerel yönetimler sadece belediyelerden ibaret değildir. Yerel yönetimler, kadın hareketleri ve sivil toplum örgütlerini kapayan bir çalışmadır. Bu yönetim şekli eğer demokratik ise aynı zamanda özerktir. Yerel yönetim aynı zamanda toplumun bir arada bulunduğu demokrasinin ilk çağıdır. Yerel yönetimlerde demokratik bir anlayış varsa, bu hem merkezi hükümeti hem devleti hem de toplumu demokratikleştirir. Türkiye anti demokratik, faşizan bir yönetime sahip. Ulus devlet ideolojisi, tekçi bir ideolojidir. Bu yerellerde farklı kültürlere nasıl ulaşılır. Kürt belediyeciliği, kadın belediyeciliği bunun imkanlarını buldu” diye belirtti.
Kürt kadın belediyeciliğin güçlü hikayesinin 1999 yılında HADEP’in kuruluşuyla başladığını dile getiren Mutlu, “HDP’den önceki Kürt siyasal hareketinin içinde kadınlar mücadele ederken, kadın kollarıyla başlayan bir hikaye var. Bugün eşbaşkanlık noktasına vardık. Bunun güçlü bir başarı olduğunu görmek gerekiyor. Eşbaşkanlıkla taçlandırılan bir yerel yönetim anlayışımız var. Büyük bedeller ödeyerek, bugünlere kadar geldik. 1999’da üç arkadaşımız vardı. ‘Kadından belediye başkanı olmaz’ denilen zamanlardan geldik. ‘Kota olsun ama başarılı kadınlar olsun’ denildi. Erkeklerin bizi tanımladığı dönemde, bir yandan erkek egemen cinsiyetine karşı mücadele ederken diğer yandan da kendimizi dönüştürmek için mücadele ettik” diye belirtti.
ÖRNEK OLACAK ÇALIŞMALAR 
Mutlu, toplumun yarısını kadınların oluşturduğunu belirterek, “Kadınlar mücadele alanında var, bunu Ortadoğu’yu sarsacak bir güçle eşbaşkanlıkla taçlandırdık. 2014’te BDP döneminde eşbaşkanlık sistemine geçildi. Siyasal partide demokratikleşme paketinde kabul edilmişti. Fakat yerel yönetim alanına geldiğimizde, özgürlük idealimizle seçildik. Yüksek oylarla mücadeleye başladık, halka hizmet etmeye başladık. Belediye eşbaşkanlarımız örnek olacak birçok çalışma yürüttü. Kadına, halka sorarak çalışmalar yürüttük. Yerel yönetimler nasıl bir çalışma yürütüyorsa, kadına sorarak yürüttü. Seçimlerde kadınlara sorarak projeler hazırladık. Kadınlar toplumsal olanı istiyordu. Klasik belediyecilik değil, sosyal, kültürel ve ekonomik faaliyetlerle tarihe geçtik. Kürt kadınlar için gurur meselesidir” dedi.
KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ PARADİGMA
Kadın özgürlükçü, ekolojik ve demokratik paradigmayla yola çıktıklarını dile getiren Mutlu, “Biz doğayı savunuyoruz, tahrip edemeyiz. Sistemin tahribatlarını ortadan kaldıracak bir mücadeleyi esas aldık. Kadının özgürlük mücadelesini büyüten, şiddetle mücadele eden bir anlayışla çalışmalar yürüttük. Belediyelerde toplumsal cinsiyete duyarlı hizmetler başlattık. Kadın müdürlükleri oluşturduk. Kürt kadın belediyeciliği güçlü bir örnek oldu” ifadelerini kullandı.
‘GÜÇLÜ BİR MİRAS BIRAKMAK İSTEDİK’
Kadınların aynı zamanda demokratikleşme mücadelesi de yürüttüğünü söyleyen Mutlu, şunları söyledi: “Bizden sonra gelecek kadınlara da güçlü bir miras bırakmak istedik. Sistem buna da müdahale etti. Sistem, ideolojik bir saldırı gerçekleştirdi. Bırakacağımız güçlü mirasa, halka, kadın mücadelesine müdahale etti. Bizim de ideolojik olarak güçlü bir direnişimiz oldu. Türkiye feminist hareketinin, kayyımlar geldiğinde bize ne kadar sahip çıktı? Birbirimize soralım. Kuşkusuz mücadelemiz, yolumuz devam edecek ancak bundan sonra yol alırken, bu ortaklıklarımızı birlikte nasıl yürüteceğimizi tartışmak gerekiyor. Yatay, iktidarsız mücadele esaslı bir yola ihtiyaç var.”
‘KADINLAR OLMADAN OLMAZ’
Eşbaşkanlık sisteminin iktidar tarafından suç olarak gösterildiğini belirten Mutlu, “Belediye eşbaşkanlığı dünyada tek örnek. Avrupa’ya gittiğimizde, ilk olduğunu gördüler. Bunun çok önemli, değerli, güçlendirilmesi gerektiği söylendi. 3 kişi ile başlayan hikayemiz, eşitlikle devam ediyor. Kadın-erkek eşit komisyonlar kuruldu. Erkekler gördü; kadınlar olmadan bu iş yürümez. Sistem bu siyasal ideolojiye müdahale etti. Bu müdahale devam ediyor. Kadınlar bu saldırıları püskürtebilir. Ortaklaşmamız gerekiyor” diye belirtti.

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir