Murat Yetkin: Erdoğan Amerika’ya NATO üzerinden seçim teminatı verdi

Gazeteci Murat Yetkin seçimlere ilişkin “Erdoğan büyük ihtimalle 14 Mayıs’ta olacağı yanıtını verdi. Böylece hem ABD’ye hem NATO’ya Türkiye’deki seçimlerin zamanından önce yapılacağı, NATO Zirvesi sonrasına kalmayacağı teminatı verilmiş oluyordu.” die yazdı.

Murat Yetkin, YetkinReport’taki yazısında iktidarın “deprem diplomasisi”ni, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ziyaretini ve Türkiye-ABD ilişkilerini ele aldı.

Murat Yetkin, yazısında şu değerlendirmede bulundu:

Benzer haberler

Amerika, Filistin’in Birleşmiş Milletler’e tam…

Kenya’da askeri helikopter düştü: Genelkurmay Başkanı…

“Diplomatik kaynaklara göre Blinken, ‘Seçim yapılacak mı?’ diye sormadı, bu zaten gerilimi artırırdı. Ancak İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin Vilnius Zirvesine yetişip yetişmeyeceğini anlamak gerekçesiyle ne zaman yapılacağını sordu. Erdoğan büyük ihtimalle 14 Mayıs’ta olacağı yanıtını verdi. Böylece hem ABD’ye hem NATO’ya Türkiye’deki seçimlerin zamanından önce yapılacağı, NATO Zirvesi sonrasına kalmayacağı teminatı verilmiş oluyordu.

Blinken, Ankara ardından gittiği Atina’da Yunan hükümetine de NATO’nun güçlenmesi için Türkiye’yle birlikte çalışmaları gerektiğini anlattı. Bunun ardından 23 Şubat’ta Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN International yayınında 14 Mayıs olabileceğini tekrarladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun bir grup Ankara Temsilcisine ‘Muhtemelen 14 Mayıs’ dedi. O arada Türkiye BM’deki oylamada Rusya’nın derhal Ukrayna’dan çekilmesini isteyen 141 ülke arasında yer aldı. Nihayet dün, 27 Şubat’ta AK Partili Mustafa Elitaş, seçimin ertelenmesinin söz konusu olmadığını açıkladı. Geriye Erdoğan’ın 10 Mart’ta (NATO’daki İsveç-Finlandiya toplantısından bir gün sonra) beklenen 14 Mayıs tarihini açıklaması kaldı.

Erdoğan seçimi kazanırsa, belki önce Finlandiya ardından İsveç, belki de ikisinin birden Vilnius Zirvesinde NATO üyesi olmasına onay verileceği görülüyor. Çavuşoğlu’nun bugün İsveç’e koşulları yerine getirmezse onay verilmeyeceğini yinelemesine rağmen Erdoğan’ın ABD’ye direnişinin uzlaşmayla sonuçlanması mümkün görünüyor. Erdoğan kaybederse ne olacak? Altılı Masa hem terörle mücadele hem Batı, özellikle de Avrupa Birliği ile ilişkilerin geliştirilmesi sözünü şimdiden vermiş bulunuyor.“

(Kısa Dalga)

İlginizi çekebilir