Moghaddam: İran halkları ve uluslararası toplum Şekarî’nin idam edilmesine tepki göstermeli

İran’da 25 Eylül’de Tahran’ın Setar Xan Bölgesi’nde yaşanan eylemlerde bir Besiç milisini kolundan bıçakla yaralama suçlamasıyla gözaltına alınan 23 yaşındaki Mohsen Şekarî bu sabah erken saatlerde idam edildi.
Devrim Muhafızlarına bağlı Tasnim haber ajansı bu sabah Mohsen Şekarî’nin idam edildiğini duyurdu ancak başka bir bilgi vermedi. Şekarî’ye yönetilen suçlamalar ise, bağımsız gözlemciler tarafından doğrulanamıyor.
İHR BAŞKANI: ÇOK GÜÇLÜ TEPKİ VERİLMELİ
İran İnsan Hakları Örgütü başkanı Mahmud Amiri Moghaddam, Tahran’da Mohsen Shekari’nin infazına yanıt olarak, infazın mahkeme kararı olmaksızın gerçekleştirildiğini belirterek, bu karara karşın halkın çok güçlü tepki vermesi gerektiğini söyledi. Moghaddam ayrıca, “Yurt dışındaki halklar, uluslararası toplum ve İranlılar da hükümetlerinden derhal bir tepki vermesini istemeli” ifadelerini kullandı.
YARGISIZ İNFAZ
Pazartesi günü, Devrim Muhafızları yargıyı sert duruşundan ötürü övmüş ve onu “yeryüzünde yolsuzluk” ya da İslami ve Arapça bir terim olan “Tanrı’ya karşı savaşmak” anlamına gelen Moharebeh ile suçlanan sanıklar hakkında hızlı ve sert kararlar vermeye teşvik etmişti. Bu kavramların her ikisi de yasal olarak muğlak terimlerdir ve din adamlarının gerçek bir yargılama olmaksızın, savunma avukatları olmaksızın ve kapalı kapılar ardında insanları ölüme mahkûm etmelerine yol açar. Sanıkların devlet kanıtlarına itiraz etme veya tanık sunma hakları yoktur.
İDAM SÜRECİ HIZLANDIRILDI
Yargı sözcüsü Masoud Setayeshi Salı günü yaptığı açıklamada, Basij milis üyesi Ruhollah Ajamian’ın öldürülmesiyle ilgili olarak suçlanan beş kişiyi idama mahkum ettiğini duyurmuştu. Normal şartlar altında çok yavaş işleyen idam kararı süreci, bu kez çok hızlı işletilerek 23 yaşındaki Şekarî 3 gün içinde idam edildi.
İDAM PROTESTOSU
İdam haberi üzerine Rohilat kenti Sanandaj ve İsfahan eyaletinde Najafabad halkı sokaklara döküldü. Sabahın erken saatlerinde sokağa çıkan halk, insan hakları örgütleri ve gazeteciler aracılığıyla videolar paylaşmaya devam ediyor. Videolarda Besiç milisleri ve rejim güçlerinin halka ateş açtığı görülüyor. Eylemcilerin sanal medya paylaşımlarında ise kentte kesintisiz silah sesleri olduğunu doğruluyor.
SOKAĞA ÇAĞRI
Bir süredir eylemcilerin idam edilmesi tartışmasını gündemde tutmaya çalışan İran rejiminin amacı, halk tarafından korkutma ve sindirme yöntemi olarak tanımlanıyor. İdam haberini alan eylemciler ise, rejimin bu idama verilen tepkiye göre pozisyon alacağını söyleyerek, halka sokağa çıkma çağrıları yapıyor. Gün içinde İran’ın tamamında sokağa çıkılması için çağrılar yapılıyor.
/Mezopotamya Ajansı/
İlginizi çekebilir