MLSA: 2022’de Türkiye’de ifade özgürlüğü davalarında toplam 299 yıl ceza verildi

2018 yılından beri ifade özgürlüğü davalarını takip eden ve Türkiye’nin en büyük dava izleme programını yürüten Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) yıllık dava izleme raporunu yayımladı.

Türkiye’de 23 farklı şehirde görülen 210 davanın 446 duruşmasının izlenmesiyle elde edilen verilere göre bu yıl ifade özgürlüğü davalarında verilen hapis cezalarında radikal bir artış yaşandı.

Buna göre izleme döneminde karara bağlanan 41 davada yargılanan 67 kişiye toplam 299 yıl 2 ay 24 gün hapis cezası verildi. Raporda savcılıkların ve ilk derece mahkemelerinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını uygulamadığı not ediliyor.

Benzer haberler

Ayla Akat Ata: Şimdi sandığa gitme ve mührü DEM’e…

Bafil Talabani Moskova’da: Rusya Dışişleri Bakanı…

Buna göre 36 kişiye farklı davalarda verilen hapis cezalarının, AİHM’in verdiği ihlal kararlarına konu olan TCK 220/6, 220/7, 299 ve TMK 6/2, TMK 7/2 maddeleri uyarınca verildiği vurgulanıyor.

Rapora göre gazeteciler en çok, haberleri ve sosyal medya paylaşımlarının delil olarak gösterildiği davalarda terör suçlamaları ile yargılandı. Barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşlerine açılan davalarda da artış yaşandı.

/BBC/

İlginizi çekebilir