Mısır: İsrail ile İslami Cihat arasında ateşkes konusunda anlaşma sağlandı

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıların üçüncü gününde Tel Avivi ile İslami Cihat grubu arasında arabuluculuk görevini yürüten Mısırlı yetkililer, ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını ancak Filistinli gruptan resmi bir açıklama beklendiğini söyledi.

İsrail ile Gazze’deki silahlı gruplar arasındaki arabuluculuk görevini üstlenen Mısır’dan bir güvenlik yetkilisi AFP’ye yaptığı açıklamada “İsrail tarafı ateşkesi kabul etti” dedi.

AFP’ye konuşan İslami Cihat’ta yetkililer ise ateşkes görüşmelerinin devam ettiğini doğruladı ancak teklifin kabul edilip edilmediğine ilişkin açıklama yapmadı.

 İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Davud Şihab ise, “Durum henüz netlik kazanmadı. Daha fazla zamana ihtiyacımız var.” dedi.

İsrail’in pazar günü üçüncü güne giren Gazze saldırılarında aralarında çoçukların da bulunduğu en az 32 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında İslami Cihat yöneticisi Halid Mansur ile Ziyad el-Mudallal ve Rifat Şeyh el-Eyd’in olduğu da belirtildi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid Gazze’deki operasyonun “gerektiği sürece” devam edeceğini söyledi ve Halid Mansur’un ölümüne yol açan saldırıyı “başarılı” olarak niteledi.

Benzer haberler

Diğer yandan İsrail’e yaklaşık 600 roketin fırlatıldığı ve bunların yüzde 97’sine Demir Kubbe savunma sistemleri tarafından havada müdahele edildiği açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Filistin İslami Cihat Örgütü, İsrail devletine karşı silahlı İslami direniş hareketi olarak 1981’de kuruldu.

Gazze İslam Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan grup 2007’den bu yana Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas’ın “kardeş örgütü” olarak görülüyordu.

Her iki örgüt de Mısır’da başlayan ve sonrasında Arap coğrafyasına yayılan “Müslüman Kardeşler” hareketinden doğdu.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir