Metro: Kürdistan’da 2022’de gazetecilere yönelik 431 ihlal yaşandı

Gazeteci haklarını koruma kuruluşu METRO Merkezi, Kürdistan Bölgesi’nde 2022 yılında gazeteciler ve basın kuruluşlarına yönelik  engel ve ihlallerle ilgili yıllık istatistiklerini yayınladı. METRO Merkezi Başkanı Garip, Kürdistan Bölgesi hükümetine de gazetecilerin çalışmaları hakkında çağrıda bulundu.

METRO Merkezi Başkanı Rahman Garip, düzenlediği basın toplantısında, Kürdistan Belgesi’nde 2022’in gazetecilere yönelik engeller ve ihlallerle dolu bir yıl olduğunu belirterek, “Bunu yapanlar hangi makam ve mevkide olsun, kınanmalıdır” dedi.

Garip, „Gazeteciler çalıştıkları kurumlarda bile haksızlığa maruz kaldılar. Aylarca maaş ödenmemesi, , maaşlarının kesilmesi bir olgu haline gelmiş en iyi halde maaşları ertelenmiş” diye ekledi.

2022’de de olayların haberleştirilmesi sırasında güvenlik güçlerinin gazetecilere yönelik davranışının değişmediğini dile getiren Garip, “Haber değeri olan olayların çoğunda gazetecilerin haber yapma engellenmiştir. Mahkeme kararı olmadan tutuklamalar, şiddet, medya mensuplarına yönelik saldırılar, tutuklamalar, tehdit ve yıldırma, ayrımcılık ve bilgi vermemek gazetecilerin işini zorlaştırmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Garip daha sonra METRO Merkezi tarafından hazırlanan 2022 istatistiklerini açıkladı. Buna göre:

2022’de 301 gazeteci ve medya kuruluşuna yönelik 431 ihlal yaşandı.

– 195 engelleme olayı

– 68 defa gazetecilerin ekipmanlarına el konularak kırılması

– 66 saldırı, tehdit ve hakaret

– 64 defa mahkeme kararı olmadan gözaltına alma

– 4 defa mahkeme kararı olmadan tutuklama

– 26 şiddet ve yaralama vakası

– 1 kanalın ofisinin kapatılması

– 2 roketli saldırı

– 3 gazetecilere baskın olayı

– 6 elektronik saldırı

– 16 sözleşmelerinin doldurulması

Metro Merkezi ayrıca, Kürdistan Bölgesi Hükümetine de talep ve tavsiyelerini şu şekilde sıraladı

1- Hükümet kurumlarının gazetecilerle temaslarını düzenlemesi ve çalışmalarını engellememesi.

2- Yazı, hiciv ve eleştiri yayımlanması halinde, hakim kararıyla polis dışında hiçbir emniyet teşkilatının gazetecileri ifadeye çağırmaması.

3- Toplantı, yürüyüş, gösteri, kutlama ve basın toplantıları engelleme gerekçesi olmamalı.

4- Gazeteci hakları ve insan hakları savunucularının ihlal ve suçlara ilişkin yurt içi ve yurt dışı raporları hükümet ve parlamento tarafından dikkate alınmalı, bunlara yanıt vermek ve reddetmek yerine ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapılmalı.

6- Parti ve hükümet yetkilileri, çalışmalarını geliştirmek için eleştirileri kaynak olarak kabul etmeli.

7- Mahkemelerde yayın sorunlarıyla ilgilenmek üzere özel savcılar atanmalı.

8- Haber değeri taşıyan olaylar hakkında bilgi verme ve basın toplantılarına katılma konusunda medya kuruluşları arasında ayrım yapılmamalı.

/rûdaw/

İlginizi çekebilir