Meta’ya Etiyopya iç savaşında şiddeti körükleyen paylaşımlara izin verdiği gerekçesiyle dava açıldı

Facebook’un çatı şirketi Meta’ya şiddet ve nefret dolu paylaşımlara izin vererek Etiyopya’da iç savaşı körüklediği gerekçesiyle dava açıldı.

France 24’te yer alan habere göre, iki Kenyalı araştırmacı ve Kenya merkezli insan hakları grubu Katiba Enstitüsü, Meta’ya dava açtı. Dava dilekçesinde Facebook’un öneriler sisteminin Etiyopya’da şiddet ve nefret içerikli paylaşımları öne çıkardığı belirtildi. 

Dilekçede aynı zamanda Meta’nın algoritmalarını tehlikeli içerikleri tespit edecek şekilde yeterince geliştirmediği ve Nairobi’deki merkezine içerik takibi için yeterli personel almadığı belirtildi.

Benzer haberler

Yargıtay yine polislere verilen beraat kararını ‘hukuka…

Rusya’dan çekilmenin zararı Batı şirketleri için 107…

Meta Sözcüsü Erin McPike, dava sonrası yaptığı açıklamada nefret söylemi ve şiddet teşvikinin Facebook ve Instagram’ın kuralları kapsamında yasak olduğunu vurguladı. McPike, şirketin yerel bilgiye ve uzmanlığa sahip, bölgelerin en çok konuşan dillerine hakim personel işe alarak takipte bulunduğunu savundu.

Meta’nın bağımsız izleme kurulu geçen yıl Facebook ve Instagram’ın Etiyopya’da artan şiddete ilişkin paylaşımların yayılmasındaki rolünün incelenmesini tavsiye etmişti.

Etiyopya’da hükümet ve kuzeydeki Tigray bölgesindeki ayrılıkçı güçler arasında 2020 yılında şiddetlenen çatışmalar osnucu binlerce insan hayatını kaybederken milyonlarca insan da yerinden oldu.

İlginizi çekebilir