Mesrur ​​Barzani ile Kubad Talabani bir araya geldi

Başbakan Mesrur Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, KYB ve KDP arasındaki krizi çözme ve Kürt taraflar arasındaki birliği güçlendirme amacıyla altı aydan fazla süren çabaların ardından bir araya geldi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, olumlu bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin karşı karşıya olduğu mali ve idari sorunları ele alındı.

Başbakan Barzani ve Yardımcısı Talabani, kabinedeki tüm sorunların her iki taraf arasında diyalog ve işbirliği yoluyla çözünü konusunda hemfikir oldu.

Kürdistan Bölgesi ve bir bütün olarak bölgedeki siyasi durumun ele alındığı görüşmede, ulusal çıkarların ve anayasal hakların korunması için birlik ve beraberliğin sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

 Başkan Neçirvan Barzani uzun süredir KYB ekibinin kabineye dönmesi için çabalıyordu

Görüşme, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve KYB ekibini Bakanlar Kurulu toplantılarına katılıp sorunları aynı masada diyalogla çözme konusunda yaptığı ısrarlı çağırıların ardından gerçekleşti.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında yaşanan kriz nedeniyle Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani 26 Ekim 2022’den bu yana Bakanlar Kurulu toplantılarına katılmıyordu. Kabinedeki KYB’li bakanlar da en son 22 Aralık 2022 tarihinde gerçekleşen toplantıda yer aldı.

Neçirvan Barzani, Rûdaw Araştırmalar Merkezi’nin 2 Mart’ta Erbil’de düzenlediği 2. Erbil Forumu’nda çağrısını yinelemiş, “Bu forumu bir fırsat olarak görüyor ve KYB’li yoldaşlara sesleniyorum; Kubad Talabani ve KYB ekibini kabinedeki görevlerine dönmeye çağırıyorum” demişti.

Aynı çağrıyı Süleymaniye Forumu’nda da dile getiren Neçirvan Barzani, „Sorunlar çözülemeyecek kadar büyük değil. KYB ekibinin artık kabineye geri dönmesi gerektiğine inanıyorum. Bir sorun varsa bile bunun çözüm adresi hükümettir, kabinedir” diye belirtmişti.

Öte yandan ABD’li yetkililer de iki taraf arasında çözüm için diyalog çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Orta Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Barbara Leaf, 3 Mayıs’ta Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ederek önce Başkan Mesud Barzani, ardından da Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile ayrı ayrı görüştü.

Görüşmede Başkan Barzani ve Barbara Leaf, Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partiler arasındaki anlaşmanın uygulanmasına vurgu yaptı.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir