Merkan Aksoydan: SOL PARTİ ve TKP açıklamaları üzerine küçük bir yazı

Tarih tekerrürden ibarettir; İlki trajedi ikincisi komedi olarak *

Seçimlerin yaklaştığı dönemde, ittifak tartışmaları yeniden alevlendi.

HDP’nin çağrısı ile gerçekleştirilecek bir toplantı ile gelecek seçimde ne olacağı, nasıl birlikler kurulacağına doğru tartışmalar gelişecek ve ilkeler üzerine bir ittifak kurulacaktır.

Ancak şimdiden bu ittifak çağrısına cevap vermeyen partiler tarafından yeniden kim devrimci, kim reformist alevlendirildi.

Halk tv’ye çıkan TKP’li Kemal Okuyan ve Sol Partili Önder İşleyen  bir kaç konuda hem fikir olduklarını açıkça söylemiştir. Bunlara değinmeden iki ironik duruma değinmek isterim;

Sol Parti eski adıyla ÖDP 1996’da kurulduğunda devrimciler onlara şöyle söylemiştir; bu ilkesiz, kemiksiz birleşimden ancak Reformizm çıkar ve düğün dernek yaparmış gibi bir birliktelik oluşturulamaz.

İronik olan şu; Önder İşleyen kendilerine 1996’da söylenen aynı şeyleri, bu henüz görüşmesi bile yapılmamış çağırıya aynı şeyi söyledi Halktv’de; “ düğün dernek yapar gibi seçime gidilmez..”

İlki trajedi idi çünkü 1990’larda başlayan anti-faşist mücadele, özelleştirmelere karşı mücadeleler, grev dalgaları, şanlı 96 1 Mayıs’ı,  hapishanelerdeki direnişler eşliğinde geçen 10 yıllık süreç ÖDP çevresinde toparlanan pek çok irili ufaklı parti, örgüt, dergi çevresi, faşizm karşısında kitleleri legalize etmiş, sokaktan uzaklaştırmıştır.

Tam bu noktada trajedidir kendi adlarına, ve bugünki açıklamaları ise komedidir.

TKP’ye gelecek olursak, Kemal Okuyan sık sık anti-emperyalist mücadelenin altını çizdi konuşması boyunca.

2004 yılında emperyalist savaşlarla özdeşleşen NATO zirvesi Türkiye’ye geldiğinde devrimci, sol, sosyalistler günler öncesinden eylemsel birliktelik çağırları yapmış, bir araya gelmiş ve NATO zirvesi toplantıları boyunca İstanbul’un pek çok yerine yayılan, NATO zirvesini durdurma ona karşı mücadele etme, eylemleri, direnişleri örgütlenirken TKP yaz tatili için tüm örgütünü merkezi kampa almış, devrimciler sokakta anti-emperyalizm noktasında birleşip, 3-4 gün bir fiil süren çatışmalara karşı gözünü kapatmış, güneşlenmek için tatile çıkmıştır.

Yine ilki TKP için trajedi, bugünki açıklamaları ise komedidir…

İlginizi çekebilir