Mazlum Kobani: Erdoğan Kürtlerle anlaşmayı değil, savaşı tercih etti

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobani, ”Araştırmalarımıza göre İstanbul saldırısını düzenleyen kadının IŞİD ile bağlantısı var” açıklamasında bulundu.

Al-Monitor’dan gazeteci Amberin Zaman’ın sorularını yanıtlayan Kobani, yeni bir işgal harekâtı beklediklerini belirterek, ” Erdoğan savaşı seçti” dedi.

Kobani ile yapılan söyleşiden öne çıkanlar şunlar.

Al-Monitor: Sizinle defalarca görüştüğüm Haseke’deki ABD öncülüğündeki koalisyon üssüne bitişik karargâhınızın bugün bir Türk insansız hava aracı saldırısıyla vurulduğunu teyit edebilir misiniz?

Kobane: Evet. Drone, o binadan yaklaşık 500 metre uzakta bir alana çarptı.

Al-Monitor: Türkiye’nin en çok arananlar listesindesiniz. O saldırının hedefi sen miydin?

Kobane: Bunu kesin olarak söyleyemem. Ama şu da bir gerçek ki, Türkiye geçmişte birkaç kez beni öldürmeye çalıştı ve faaliyetlerimi burada yürüttüğüm biliniyor.

Al-Monitor: ABD ve koalisyon güçleri tam anlamıyla kendi karargâhınızın yanında konuşlanmış olduğu için Türkiye’nin saldırıdan önce ABD’ye önceden haber verdiğine inanıyor musunuz?

Kobani: Türkler, Amerikalıların orada olduğunu biliyor. Ortak bir tesis. Orada güçlerimizin ortak eğitimini gerçekleştiriyoruz. Amerikalılara önceden uyarılıp uyarılmadıklarını sormak gerekir, ancak bildiğimiz kadarıyla Türkler fiili bir saldırı gerçekleştirdi.

Al-Monitor: Bununla ne demek istiyorsunuz?

Kobane: Bence Amerikalılar bu saldırının olacağını bilmiyorlardı. Orada bulunmalarına rağmen saldırı gerçekleşti diyebiliriz.

Al-Monitor: Saldırı olduğunda orada mıydınız?

Kobani: Bunu sana söyleyemem.

Al-Monitor:  Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği gibi Türkiye’nin gerçekten kara harekatı yapacağına inanıyor musunuz ?

Kobane: Bu tehditleri ciddiye alıyoruz. Özellikle ABD ve Rusya nezdinde Türkiye’yi caydırmak için ciddi bir çaba olmazsa bunu yapacaklardır.

Al-Monitor: ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, aylardır bir Türk saldırısını önlemek için çalıştıklarını söyleyen Ruslar gibi, daha fazla tırmanışa karşı uyarıda bulunan ayrı açıklamalar yaptı. Bu açıklamalardan ne çıkardınız?

Kobani: Türkiye’nin tehditlerine kıyasla kesinlikle yeterince güçlü değiller ve kesinlikle Türkiye’nin daha fazla saldırganlığını caydırmak için de yeterli değiller. Daha fazlasını yapmaları gerekiyor.

Al-Monitor: Ama şunu da biliyoruz ki, Washington veya Moskova’dan yeşil ışık gelmediği takdirde Türkiye kendi etki alanlarındaki Kürt güçlere karşı kara harekatı yürütemez. Başarılı bir kara operasyonu, Türkiye’nin önceki işgallerinde gördüğümüz gibi, havadan destek gerektirecektir. Rusya ve ABD, Türk uçaklarının kontrolleri altındaki hava sahasını kullanmalarına izin vermedikçe, Türkiye hareket edemeyecek, değil mi?

Kobane: Türklerin kendilerine böyle bir izin verilmediği sürece kara harekatı yapmayacağı doğru. Her neyse, benim inandığım ve insanlarımızın inandığı şey bu. Eğer bir kara işgali olursa, bunun nedeni bu iznin verilmiş olması veya [Rusya ve ABD’nin] sessiz kalmayı seçmesidir.

Al-Monitor: Elbette Amerikalılarla görüştünüz. Türk saldırısına izin vermeyeceklerini söylediler mi?

Kobani: Bugüne kadarki duruşları buydu. Türkiye’nin böyle bir hareketini tasvip etmediklerini ve karşı çıkacaklarını söylüyorlar. Bugünkü saldırının ardından ABD’li muhataplarımızla görüştük. Ama bu yepyeni bir durum ve bu yüzden ortaklaşa değerlendiriyoruz.

Al-Monitor: Saldırıdan sonra Beyaz Saray Ortadoğu Koordinatörü Brett McGurk’a ulaşmaya çalıştınız mı?

Kobani: Ben şahsen görüşmedim.

Al-Monitor: Peki saldırının ardından görüştüğünüz ABD’li yetkililer ne dedi?

Kobane: Böyle bir saldırıyı beklemediklerini ve bu yeni durumu değerlendirdiklerini söylediler. Umuyorum ki bu değerlendirme sonucunda ABD, Türkiye’nin halkımıza yönelik saldırganlığı karşısında çok daha sert bir duruş sergileyecektir.

Al-Monitor: Peki Ruslar ne diyor?

Kobane: Aşağı yukarı Amerikalılar ne diyorsa onu söylüyorlar ama Türkiye’ye karşı daha da katı olduklarını da eklemek isterim. Rusya, Türkiye’nin kara harekâtına karşı çıkıyor ama bu yeterli değil. Kobani, Menbiç, Türkiye’nin hedef aldığı tüm bölgeler Rusya’nın kontrolünde.

Al-Monitor: Türkiye yetkilileri, topraklarınıza yönelik son hava saldırıları dalgasından sonra medyaya Suriye hava sahasını kullanmadıklarını iddia etti. Saldırılarını Türkiye topraklarından başlattıklarını söylediler.

Kobani: Türk Silahlı Kuvvetleri yalan söylüyor. Az önce Rakka ile Haseke arasındaki topraklarımızın 70 kilometre derinliğinde ABD ve Rus kuvvetlerinin ortak kontrolündeki bir bölgeye saldırdılar.

Al-Monitor: O zaman bu hem Rusya’ya hem de ABD’ye olan güveninizi sarsmış olmalı?

Kobane: Pek çok şey, bu yeni duruma nasıl tepki vereceklerine bağlı. Bu saldırılar kritik bir eşiğe ulaştı. Onları buradan caydırmaları gerekiyor.

Al-Monitor: Ukrayna’daki çatışmanın tüm bunlarda bir etken olduğunu söylemek doğru olur mu? Türkiye, coğrafi konumu ve Rusya ve Ukrayna ile yakın bağları nedeniyle kilit bir oyuncu olarak ortaya çıktı. Rusya, tıpkı Washington ve Avrupalı ​​müttefikleri gibi, açıkça Ankara ile ilişkileri dengede tutmak istiyor. Bu Kürtlerin pahasına mı oluyor?

Kobani: Türkiye’nin çatışmadan yararlandığına ve kendisini hem ABD’ye hem de Rusya’ya başarılı bir şekilde pazarladığına dair çok az şüphe var. Ve eğer bu iki ülke de Türkiye’nin bize yönelik saldırganlığı karşısında beklentilerimizi karşılayamıyorsa, bu kısmen Ukrayna ihtilafı etrafındaki dinamiklerle ilgilidir. ABD’nin Orta Doğu’ya ve özellikle Suriye’ye olan ilgisinin azaldığı da doğru.

Al-Monitor: Peki bu durumda kendinizi nasıl savunuyorsunuz? Seçenekleriniz nelerdir? Yardımı için Şam’a başvurmanız gerekecek mi?

Kobani: Rusya’nın istediği de doğal olarak bu. Suriye rejimiyle bir anlaşmaya varmamızı istiyorlar. ABD’nin ise Suriye konusunda daha net bir politika belirlemesi gerekiyor. [IŞİD] ile savaşmaktan öte bir stratejileri yok ve kontrolümüz altındaki bölgelerin geleceğine ilişkin net bir politika formüle edemediler. Bu politikanın olmaması, Şam’la başarılı bir şekilde müzakere etmemizi zorlaştırıyor.

Al-Monitor: Yine de ABD Şam’la görüşmenize karşı değil mi?

Kobani: Aynen öyle.

Al-Monitor: Şam’la anlaşmanın önündeki engel nedir?

Kobane: Hazır değiller ve Rusya onlara yeterince baskı uygulamıyor. Diğer bir sorun da tabii ki Şam hükümetinin kendisini alternatifsiz, yeri doldurulamaz görmesi ve bu zihniyetin onları daha inatçı ve taleplerimize karşı duyarsız yapması.

Al-Monitor: İran’daki protestoların ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelerde yoğunlaşmasının Suriye’deki dinamiklere bir etkisi oldu mu?

Kobani: İran’la bu konularda herhangi bir anlaşmamız olmadı ama İran’daki huzursuzluğun Suriye’deki dinamikleri etkilediği kesin. Bununla birlikte, İran kendi iç sorunlarıyla boğuşuyor. Suriye’deki nüfuzlarını belirgin bir şekilde artırdıklarını gözlemlemedik.

Al-Monitor: Erdoğan kara işgali tehdidini yerine getirmeli mi, bu kez kuzeydoğu Suriye’nin neresine saldıracak?

Kobani: Son zamanlarda Menbiç’ten bahsediyorlar ama asıl hedeflerinin Kobani olduğuna inanıyoruz. Kobani, Kürtler için son derece semboliktir. Milli mücadelemizin başladığı ve aynı zamanda İŞİD i ile mücadelenin başladığı yer burasıdır. Türkiye’nin Ekim 2019’da ele geçirdiği bölgelere Azaz’ı [Fırat nehrinin batısı] katmasına izin vereceği için stratejik öneme de sahip.

Al-Monitor: Türkiye’nin Kobani yakınlarında asker yığınağı ve benzeri askeri faaliyetlerde artış fark ettiniz mi?

Kobane: Şimdiye kadar değil. Tüm sahip olduğumuz hava saldırıları. Ama Kobani’ye yönelik bir operasyon bu kadar hazırlık gerektirmez.

Al-Monitor: Rusya için Kobani, Halep’in savunması için hayati öneme sahip Menbiç veya Tel Rıfat’tan daha vazgeçilebilir. Yani belki de Türkiye’nin Kobani’yi işgal etmesi fikrine karşı daha az dirençli olur?

Kobane: Fırat’ın batısında kalan bölgelerin onları daha çok ilgilendirdiği doğru. Ama Amerikalılar için Kobani bir sembol.

Al-Monitor: Türkiye’nin herhangi bir kara saldırısında Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) savaşçılarıyla birlikte hareket etmesinden endişe duyuyor musunuz? Bu endişe kesinlikle bazı meslektaşlarınız tarafından dile getirildi.

Kobane: HTŞ’nin Afrin’in bazı bölgelerini ve genel olarak Türkiye ile ilişkilerini ele geçirdiğine dair son gelişmeler , bize karşı ortak koordineli bir saldırı için potansiyel hazırlıklara işaret ediyor. Türkiye bunları Menbiç ve çevresine yönelik bir operasyonda kullanmak isteyecektir.

Al-Monitor: Türkiye neden bu dönemde size bu kadar yoğun saldırıyor?

Kobane: Türkiye, Suriye’de, Irak’ta, İran’da veya Türkiye’nin kendi içinde olsun, herhangi bir Kürt’ün kazanımlarına karşı. Türkiye bizim özerk yönetimimizi yıkmak istiyor. Bu onun kapsayıcı hedefidir. Ama en acil olarak Türkiye’de seçim meselesi var. Bu saldırılara rağmen, Erdoğan ve hükümeti önümüzdeki seçimler için kamuoyunun havasını belirleyerek zemin hazırlıyor.

Al-Monitor: Bildiğiniz gibi şu anda Erbil’deyim ve buradaki üst düzey yetkililer PKK ile aranıza net bir çizgi çekerseniz Türkiye’nin sizinle çalışmaya hazır olacağını söylüyor. Cevabınız nedir?

Kobani: Asıl meselenin bu olduğuna inanmıyorum. Bu sadece bir bahane. Türkiye tüm Kürt kazanımlarına karşıdır. Eğer [muhalefetteki] Kürt Ulusal Konseyi bu bölgeyi yönetiyor olsaydı, o da aynı Türkiye düşmanlığıyla karşı karşıya kalırdı. Türkiye Kürtlere karşıdır.

Al-Monitor: Türkiye’deki bazı analistler, İstanbul bombalamasının, Erdoğan’ın Kürtlere ve özellikle de PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik potansiyel yeni açılımını rayından çıkarmaya kararlı derin devlet unsurları tarafından gerçekleştirildiğini iddia ediyor. Bu sana mantıklı geliyor mu?

Kobane: Bu teorileri duyduk. Gerçek şu ki, seçimler öncesinde Erdoğan’ın önünde uzanan iki yol var. Ya Kürt hareketiyle bir anlaşmaya varır ve bu ona seçimlerde avantaj sağlar ya da bir savaş başlatır. Savaşı seçtiler. Erdoğan savaşı seçti.

Al-Monitor: Peki İstanbul’daki bombalı saldırıdan kimin sorumlu olduğunu düşünüyorsunuz?

Kobani:Bence bu, Türk hükümetinin bize karşı savaşa zemin hazırlamak için tasarladığı bir provokasyon eylemiydi. Birçok araştırma yaptık ve saldırının Türkiye’nin kontrolünde faaliyet gösteren Suriyeli muhalif gruplar tarafından gerçekleştirildiği sonucuna vardık. Örneğin, bombayı yerleştirdiği için tutuklanan kadının İŞİD ile bağlantılı bir aileden geldiğini tespit ettik ve bu bilgiyi ilk kez medyaya ifşa ediyorum. Kardeşlerinden üçü İŞİD için savaşırken öldü. Biri Rakka’da, diğeri Menbiç’te ve üçüncüsü Irak’ta öldü. Diğer bir erkek kardeş ise Afrin’deki Türkiye destekli Suriye muhalefetinin komutanı. Üç farklı İslam Devleti savaşçısıyla evli ve ailesi Halepli. Bombalama olayıyla kesinlikle hiçbir ilgimiz yok ve böyle bir politikamız da yok.

Al-Monitor: Türkiye’nin saldırılarına karşılık vereceğinize söz verdiniz. SDG sözcüsü Farhad Shami, “intikam” hakkında Türkçe tweet attı. Türkiye’ye savaş açmayı mı planlıyorsunuz?

Kobane: Hayır, Türkiye’ye karşı topraklarımızı savunmayı, topraklarımızın içinde bize saldırırlarsa Serekaniye’de Azez’de, Afrin’de, Cerablus’ta savaşmayı planlıyoruz. Türkiye ile Türk topraklarında savaşmaya niyetimiz ve niyetimiz yok.

Al-Monitor: Çok meşgul olduğunuzu biliyorum, o yüzden son bir soru. Yıllar boyunca sizinle çok sayıda röportaj yaptım ve her defasında Türkiye ile barışçıl ilişkiler arzunuzu dile getirdiniz. Erdoğan iktidarda olduğu sürece Türkiye ile barışın hala mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?

Kobani: Geçmiş deneyimlere ve Türkiye’nin son saldırılarına bakılırsa ne yazık ki cevabım hayır olmalı.

Al-Monitor: Ama sonra Erdoğan’ın Mısır Devlet Başkanı El Sisi ve uzun süredir yerdiği ve şiddetle eleştirdiği Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile el sıkıştığını gördük. Belki seninle de el sıkışabilir, değil mi?

Kobani: Erdoğan’ın U dönüşlerinin ustası olduğu doğru. O süper pragmatik. Umarız bir gün Türkiye ile aramızda barış olur.

İlginizi çekebilir