Maymun Çiçeği hastalığı Avrupa’nın ardından Kuzey Amerika’ya sıçradı

İngiltere’de görülen ve ardından dünya geneline yayılmaya başlayan Maymun Çiçeği (monkeypox) hastalığının Avrupa’nın ardından Kuzey Amerika’da da görüldüğü açıklandı.

6 Mayıs’ta İngiltere’de ilk vakanın ortaya çıkmasının ardından hastalığa yakalananların sayısının 9’a yükseldiği belirtilirken, Kanada’da 10 şüpheli vakanın gözlem altında tutulduğu belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri’ne Kanada’dan gelen bir kişinin ise hastalığa yakalandığının tespit edildiği ve karantinaya alındığı açıklandı.

Maymun Çiçeği’ne ilk olarak İngiltere’de Nijerya’dan gelen, kimliği ve cinsiyeti saklı tutulan bir kişide rastlanmıştı. Çarşamba günü ise İspanya, Portekiz, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri ilk vakaların ülke topraklarında görüldüğünü açıkladı.

Fareler gibi enfekte kemirgenler veya diğer hayvanlardan bulaşan hastalığın semptomları arasında ateş, baş ve kas ağrısı, sırt ağrısı, yorgunluk, titreme ile lenf düğümlerinde şişme bulunuyor. Ayrıca hastalık sırasında sıklıkla yüzde, cinsel organlar çevresinde ve vücudun genelinde döküntüler gözlemleniyor.

İnsandan insana düşük bulaşma oranı

Tedavisi bulunmayan Maymun Çiçeği tükürük ve cinsel sıvılar yoluyla bulaşıyor ve kendi kendine iyileşiyor.

İspanya ve Portekiz’de şüpheli vakalarda tanının kesinleşmesinin ardından karantina uygulanmaya başlarken aynı zamanda ulusal çapta sağlık alarmı verildi.

Her ne kadar insandan insana bulaşma riskinin düşük oldu belirtilse de vaka sayısındaki hızlı artış endişelendiriyor. Konuyu yakından takip ettiğini açıklayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri İngiltere’deki bazı vakaların eşcinsel bireyler olduğunun da altını çizdi.

“Hastalığın erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerde görüldüğünü gözlemliyoruz” açıklamasında bulunan DSÖ yetkilileri, hastalık bulaş dinamiğinin anlaşılmasında bu yeni bilginin önemine vurgu yaptı.

Öte yandan DSÖ Acil Müdahalelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ibrahima Soce Fall, Cenevre’de yaptığı açıklamada, “Cinsel eğilimi ne olursa olsun her birey Maymun Çiçeği hastalığını bulaştırabilir” dedi.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir